Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:44, 18 wrz 2018

Poppy napisał(a)

Ewo, bardzo, ale to bardzo dziekuje! Teraz juz cos widac konkretnie
Sama myslalam o bylicy, ale sie rozmyslilam chwilowo, zamiast niej probuje santoline w dwoch kolorach. ona niby sie rozlazi na boki i wymaga przycinania, ale na mojej uzdanionej glinie na razie rosnie wolniej i nie bylo potrzeby.
A dlaczeo weigelie przesadzasz? Tzn wole Lady Emme, tak tylko pytam.
Chyba masz tez zupelnie inna glebe niz moja, bo u mnie czosnki nie daja rady, niestety, sedum tak se, z 5 takich zwyklych ostalo sie jedno, dosadzilam inna odmiane i na razie, odpukac rosnie. Twoja lawenda w sezonie przesliczna.
Nie moge sie doczekac Twojego duetu summer z emma!

A w jakich kolorach santolinę będziesz sadzić?
Weigelia jest za bardzo poczochrana Tak naprawdę po prostu uparłam się na różę i tak sobie wmawiam, że weigelia tam nie pasuje.
Sedum nie daje rady? Szok. Może rozluźnij Twoją glebę piaskiem. Ja tak zrobiłam zanim posadziłam tam lawendy.
Tego duetu SS i LEH też jestem bardzo ciekawa
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 14:47, 18 wrz 2018

Ale śliczne jeżóweczki .
No i oczywiście róże masz cudne . Lubię u Ciebie bywać, zawsze oczy można nacieszyć a i coś mądrego przeczytać .
Poppy 15:06, 18 wrz 2018

Anda napisał(a)

A w jakich kolorach santolinę będziesz sadzić?
Weigelia jest za bardzo poczochrana Tak naprawdę po prostu uparłam się na różę i tak sobie wmawiam, że weigelia tam nie pasuje.
Sedum nie daje rady? Szok. Może rozluźnij Twoją glebę piaskiem. Ja tak zrobiłam zanim posadziłam tam lawendy.
Tego duetu SS i LEH też jestem bardzo ciekawa

Juz mam santoline, od 2 lat, ale wolno rosna. Mam oba kolory, intensywnie zielony i ten niebieskawy. Sa u mnie na gorze piatej strony
Nie wiem, czy nie pasuje ta weigelia. Faktycznie, ma poczochrana nature, i z tego nie wyrasta (sasiad obok ma za murem taka juz mocno wysoka i rozlozysta), ale taki jej urok. Ale mysle, ze obie roze razem moga byc mega wlasne, wiec to dobra decyzja.
Co do ziemi, to tam mam juz z tone piachu, z tone kompostu, i pewnie z tone zwyklej ziemi. Osiagnelam tylko tyle, ze tam ziemia nie peka z suszy, jak z tylu w ogrodzie, gdzie dalej jest gola glina.
Anda 17:03, 18 wrz 2018

Poppy, santolina mi sie podoba, tylko ona troche za wysoka dla mnie. Ta niebieskawa jest super. Szkoda, ze kwitnie na zolto.
To juz bardzo dobrze, ze ziemia nie peka. U mnie w ogrodzie co roku wszystkie rabaty pokrywam kompostem. Jako mulcz i jako poprawiacz gleby. Ziemia tez juz nie peka.

Widze w wielu watkach pierwsze zakupy cebulowe. W tym roku jakos nie mam ochoty na sadzenie kolejnych cebulek. Za to mam wielkie plany na wszelakie wysiewy. Mam juz nawet liste na chyba 25 pozycji kwiatuchow do wysiewu. Gdzie ja to pomieszcze?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nicol21 17:07, 18 wrz 2018

Lubię bardzo lawendę w takim zielonym stadium i właśnie tą co masz. w kolejnym stadium lubię taką co się ładnie rozkłada na boki. Kiedyś przez chwilę miałam ale póki co nie mam. i chyba tak zostanie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gardener27 17:25, 18 wrz 2018

Ewa jak zawsze serwujesz apetyczne widoki, bardzo lubię Twój ogród bo czuję się w nim tak przytulnie.
Jakoś nie wierzę że nic z cebulowych nie posadzisz, pewnie coś z pracy wpadnie Ci w oko
Ty w planach jesteś mocno do przodu, już o siewach wspominasz. Co masz na myśli ?
Anda 17:28, 18 wrz 2018

nicol21 napisał(a)
Lubię bardzo lawendę w takim zielonym stadium i właśnie tą co masz. w kolejnym stadium lubię taką co się ładnie rozkłada na boki. Kiedyś przez chwilę miałam ale póki co nie mam. i chyba tak zostanie.

Tez lubie lawende, ale musze ja mocniej przycinac, bo nie lubie jej takiej brazowej od dolu. Wiosna bede ciela bardzo nisko.
Anda 17:52, 18 wrz 2018

Gardener27 napisał(a)
Ewa jak zawsze serwujesz apetyczne widoki, bardzo lubię Twój ogród bo czuję się w nim tak przytulnie.
Jakoś nie wierzę że nic z cebulowych nie posadzisz, pewnie coś z pracy wpadnie Ci w oko
Ty w planach jesteś mocno do przodu, już o siewach wspominasz. Co masz na myśli ?

Ciesze sie, ze dobrze sie czujesz w moim ogrodzie
No moze w pracy cos wpadnie, zobaczymy Przypomnialo mi sie wlasnie, ze Camassie musze posadzic

Co do nasionek to lista jeszcze nie jest do konca przemyslana, a mam na niej m.in. te roslinki

Centaurea cyanus
Centaurea cyanus 'Black Boy'
Centaurea jacea
Cerinthe major 'Purpurascens'
Cichorium intybus
Cnidium silaifolium
Dianthus arenarius
Digitalis x mertonensis
Echium plantagineum 'Blue Bedder'
Eschscholzia californica (orange)
Linaria purpurea 'Canon J. Went'
Lychnis viscaria
Malope trifida 'Vulcan'
Monarda citriodora
Nigella damascena 'Alba'
Nigella damascena 'Miss Jekyll'
Papaver somniferum var. paeoniflorum 'Black Peony'
Silene compacta
Silene dioica
Verbascum blattaria 'Albiflorum'
Verbascum chaixii 'Wedding Candles'

Troche sie tego uzbieralo

paulina_ns 18:05, 18 wrz 2018

Ewa piękne pismo obrazkowe obejrzałam u Ciebie powiedz mi co planujesz zrobić z różami w donicach? Ja miałam pastelle w doniczce, ale w trakcie sezonu zaczęła mi marnieć wsadziłam do gruntu i super się odbudowuje, także u mnie róże w donicy się nie sprawdzają
Poppy 18:06, 18 wrz 2018

Anda napisał(a)

Swietne zdjecie
Co to za roza?

Doczytalam, ze to chyba Princess Alexandra.
Harlow Carr kwitl w Parku, pierwszy raz widzialam go na zywo, i jest taki subtelny.

A wiesz, ze Munsted Wood nie maja? To jakby w ogole malo popularna roza tutaj,a tak bardzo chcialam zobaczyc na zywo.