Nie wiem, bo nie miały kontaktu z kotem, ta najstarsza nic nie zrobi, a te 2 młode, nie wiem. Kota da się wychować, w mojej rodzinie to kota nawet nauczyli na kibel się załatwiać
Moja osobista i całkiem subiektywna opinia jest taka, że łatwiej jest prowadzić róże na kratkach. Obeliski powinny mieć dużą średnicę i wysokość minimum 2m, tak, żeby było łatwiej "owijać" róże dookoła. Róża musi mieć wtedy giętkie pędy, żeby się nie łamały przy owijaniu. Jeśli róża będzie szła prosto do góry, to przestanie po jakimś czasie kwitnąć na dole. Piszę tu o paroletnich egzemplarzach. Praktyczniej jest posadzić różę na zewnątrz takiego obelisku i pędy prowadzić po zewnętrznej dookoła. Wtedy jest łatwiejszy dostęp do cięcia.
Hodowcy starają się coraz bardziej produkować róże właśnie nie za duże, o giętkich pędach, nadające się na obeliski, np. Sabrina, Kiss me Kate, Hella.
Elu, jeśli pasuje Ci w tym miejscu obelisk, to prowadź tą różę na obelisku. Będziesz miała z nią troszkę więcej roboty po paru latach, ale da się to ogarnąć Tylko postaw obelisk większych gabarytów, np. https://www.pinterest.de/pin/671740100648336360/
Te obeliski z O.i lub innych budowlanych nadają się ewentualnie do podtrzymania róż parkowych
No właśnie, też jest taka możliwość Już parę razy o tym czytałam. Zwłaszcza róże okrywowe o długich pędach można bezproblemowo prowadzić do góry.
Irenko, pokażesz jakieś fotki?
Nie ma to jak doświadczenie ogrodniczki z dojrzałym już ogrodem Buziak, fajnie że tu jesteś
Nieśmiało zapytam jeszcze - czy któraś z nich dałaby radę - Jasmina, Louis Odier, Mme Iaac Pereire - bo już prawie się z nimi uczuciowo związałam
Wypatrzyłam taki obelisk 183 x 70 x 70
A może lepiej metalową podporę z obręczami?
Mariposa, Elu, 183 może być troszkę niskie Min. 20 cm idzie w ziemię, dla stabilności, no chyba, że jakieś kotwy będą.
Miałam metalowy obelisk, dobrej firmy, stabilny i duży. Nadaje się, ale musi być naprawdę dobrze wykonany.
Wszystkie wymienione róże dadzą radę przy dużym obelisku Jasmina może być ciutkę za duża. Ale ją chciałaś chyba na pergolę? Młode pędy musisz prowadzić od początku, najlepiej jak osiągną długość ok. 30 cm, wtedy możesz je zacząć prowadzić