Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 07:26, 08 lut 2019

Mgduska napisał(a)

na poprawę humoru, ale i na długi letni wieczór, plus świeże truskawki, albo czereśnie, do tego chałka z masłem i dżemem z malin oraz mleko od prawdziwej krowy oraz leżaczek - tak wyglądały moje wakacje u Babci!

Przy książkach Chmieleweskiej jednak najbardziej lubię jeść bób
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:26, 08 lut 2019

Kokesz napisał(a)

Noo, byłaby masakra
Wyczytałam w necie, że gawrony odlatują w połowie marca m.in. do Czech.
Pamiętam jak w ubiegłym roku wiosną jednego dnia całe drzewa niedaleko były od nich czarne i nagle zniknęły Pewnie się zbierały do odlotu.
Kupiliśmy nawet siatkę przeciw ptakom, żeby ją rozciągnąć na rabatach ale na razie gałązki świerkowe wystarczają
Gorzej jak zrobi się na prawdę ciepło i trzeba będzie je zdjąć...

To wtedy siatka pójdzie w ruch
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:27, 08 lut 2019

Milka napisał(a)

Też chce kota, ale stale tylko psy mam i jakoś nie wiem, jak go wychować, jakby to odpalić

A to kota daje się wychować?
Psy mogłyby go poturbować, nie sądzisz? Czy Twoje psy są kotolubne?
Milka 07:40, 08 lut 2019

Nie wiem, bo nie miały kontaktu z kotem, ta najstarsza nic nie zrobi, a te 2 młode, nie wiem. Kota da się wychować, w mojej rodzinie to kota nawet nauczyli na kibel się załatwiać
Anda 07:47, 08 lut 2019

Mariposa napisał(a)
Ewo, ja jeszcze z innej beczki mam do Ciebie zapytanie - co myślisz o sadzeniu róż w obeliskach? Ładne są, ale czy praktyczne?
Myślałam, żeby na tej mojej rabacie jedną z róż rozpiąć na kratce, a drugą dać w obelisku (nie chcę tam drugiej kratki, bo całkiem zasłoniłaby widok na rabatę od strony narożnika domu), ale nie wiem, czy to dobry pomysł.
Jakoś nie wyobrażam sobie "opieki" nad krzaczkiem posadzonym w środku obeliska z kratką...
A czas by już zakupić małą architekturę...

Moja osobista i całkiem subiektywna opinia jest taka, że łatwiej jest prowadzić róże na kratkach. Obeliski powinny mieć dużą średnicę i wysokość minimum 2m, tak, żeby było łatwiej "owijać" róże dookoła. Róża musi mieć wtedy giętkie pędy, żeby się nie łamały przy owijaniu. Jeśli róża będzie szła prosto do góry, to przestanie po jakimś czasie kwitnąć na dole. Piszę tu o paroletnich egzemplarzach. Praktyczniej jest posadzić różę na zewnątrz takiego obelisku i pędy prowadzić po zewnętrznej dookoła. Wtedy jest łatwiejszy dostęp do cięcia.

Hodowcy starają się coraz bardziej produkować róże właśnie nie za duże, o giętkich pędach, nadające się na obeliski, np. Sabrina, Kiss me Kate, Hella.

Elu, jeśli pasuje Ci w tym miejscu obelisk, to prowadź tą różę na obelisku. Będziesz miała z nią troszkę więcej roboty po paru latach, ale da się to ogarnąć Tylko postaw obelisk większych gabarytów, np.
https://www.pinterest.de/pin/671740100648336360/

Te obeliski z O.i lub innych budowlanych nadają się ewentualnie do podtrzymania róż parkowych
Anda 07:48, 08 lut 2019

Milka napisał(a)
Nie wiem, bo nie miały kontaktu z kotem, ta najstarsza nic nie zrobi, a te 2 młode, nie wiem. Kota da się wychować, w mojej rodzinie to kota nawet nauczyli na kibel się załatwiać

Super Normalnie to kot wychowuje właścicieli
Milka 07:53, 08 lut 2019

Chyba tak
Ja mam róże okrywowe, które wyrosły ogromne, nie ścinam ich, mąż je doczepia do pni i powiem ci, że się to sprawdza i super wygląda
Anda 07:58, 08 lut 2019

Milka napisał(a)
Chyba tak
Ja mam róże okrywowe, które wyrosły ogromne, nie ścinam ich, mąż je doczepia do pni i powiem ci, że się to sprawdza i super wygląda

No właśnie, też jest taka możliwość Już parę razy o tym czytałam. Zwłaszcza róże okrywowe o długich pędach można bezproblemowo prowadzić do góry.
Irenko, pokażesz jakieś fotki?
Nie ma to jak doświadczenie ogrodniczki z dojrzałym już ogrodem Buziak, fajnie że tu jesteś
Mariposa 09:08, 08 lut 2019

Anda napisał(a)
Hodowcy starają się coraz bardziej produkować róże właśnie nie za duże, o giętkich pędach, nadające się na obeliski, np. Sabrina, Kiss me Kate, Hella.

Nieśmiało zapytam jeszcze - czy któraś z nich dałaby radę - Jasmina, Louis Odier, Mme Iaac Pereire - bo już prawie się z nimi uczuciowo związałam
Wypatrzyłam taki obelisk 183 x 70 x 70
A może lepiej metalową podporę z obręczami?
Anda 09:20, 08 lut 2019

Mariposa, Elu, 183 może być troszkę niskie Min. 20 cm idzie w ziemię, dla stabilności, no chyba, że jakieś kotwy będą.

Miałam metalowy obelisk, dobrej firmy, stabilny i duży. Nadaje się, ale musi być naprawdę dobrze wykonany.

Wszystkie wymienione róże dadzą radę przy dużym obelisku Jasmina może być ciutkę za duża. Ale ją chciałaś chyba na pergolę? Młode pędy musisz prowadzić od początku, najlepiej jak osiągną długość ok. 30 cm, wtedy możesz je zacząć prowadzić

Mme I.P. lubi półcień
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies