Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

abiko 09:28, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

No właśnie, też jest taka możliwość Już parę razy o tym czytałam. Zwłaszcza róże okrywowe o długich pędach można bezproblemowo prowadzić do góry.
Irenko, pokażesz jakieś fotki?
Nie ma to jak doświadczenie ogrodniczki z dojrzałym już ogrodem Buziak, fajnie że tu jesteś

Potwierdzam i ja. Mam takie cudne na skarpie, gdybym jej nie cięła co roku, miałabym śliczną, pnącą.
Anda 10:06, 08 lut 2019

abiko napisał(a)

Potwierdzam i ja. Mam takie cudne na skarpie, gdybym jej nie cięła co roku, miałabym śliczną, pnącą.

Super
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 10:07, 08 lut 2019

Ewo, no nie da się żyć bez zakupów różanych.
Znasz i możesz polecić różę, która poradzi sobie z cieniem, będzie nieduża pnąca i nie koloru białego? Mam pomysł posadzić jeszcze jedną na domu od zachodu (zacisznie).

Pszczelarnia 10:13, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

Moja osobista i całkiem subiektywna opinia jest taka, że łatwiej jest prowadzić róże na kratkach. Obeliski powinny mieć dużą średnicę i wysokość minimum 2m, tak, żeby było łatwiej "owijać" róże dookoła. Róża musi mieć wtedy giętkie pędy, żeby się nie łamały przy owijaniu. Jeśli róża będzie szła prosto do góry, to przestanie po jakimś czasie kwitnąć na dole. Piszę tu o paroletnich egzemplarzach. Praktyczniej jest posadzić różę na zewnątrz takiego obelisku i pędy prowadzić po zewnętrznej dookoła. Wtedy jest łatwiejszy dostęp do cięcia.

Hodowcy starają się coraz bardziej produkować róże właśnie nie za duże, o giętkich pędach, nadające się na obeliski, np. Sabrina, Kiss me Kate, Hella.

Elu, jeśli pasuje Ci w tym miejscu obelisk, to prowadź tą różę na obelisku. Będziesz miała z nią troszkę więcej roboty po paru latach, ale da się to ogarnąć Tylko postaw obelisk większych gabarytów, np.
https://www.pinterest.de/pin/671740100648336360/

Te obeliski z O.i lub innych budowlanych nadają się ewentualnie do podtrzymania róż parkowych

Młodą różę posadzić w obelisku (jednak podstawa obeliska to min. 40x40 cm, wys. 180-200 cm.) i jak puści pędy to je wyciągnąć na zewnątrz i owinąć/owijać wokół obeliska. Posadzona przed obeliskiem wygląda śmiesznie, trudno się taką różę komponuje na rabacie. Ona powinna być z obeliskiem zintegrowana. Na zimę łatwo taki obelisk się owija matą albo robi chochoła i obsypuje kopczykiem.

Anda 10:18, 08 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Młodą różę posadzić w obelisku (jednak podstawa obeliska to min. 40x40 cm, wys. 180-200 cm.) i jak puści pędy to je wyciągnąć na zewnątrz i owinąć/owijać wokół obeliska. Posadzona przed obeliskiem wygląda śmiesznie, trudno się taką różę komponuje na rabacie. Ona powinna być z obeliskiem zintegrowana. Na zimę łatwo taki obelisk się owija matą albo robi chochoła i obsypuje kopczykiem.

No ja właśnie tak zrobiłam z moją. Posadziłam do środka, a potem miałam problem z wyciąganiem młodych pędów na zewnątrz, jak już było mnogo tych starszych pędów, kolczastych na dodatek. Posadzona zaraz obok obeliska będzie łatwiejsza do prowadzenia, ale to już każdy musi zdecydować za siebie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
abiko 10:21, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

No ja właśnie tak zrobiłam z moją. Posadziłam do środka, a potem miałam problem z wyciąganiem młodych pędów na zewnątrz, jak już było mnogo tych starszych pędów, kolczastych na dodatek. Posadzona zaraz obok obeliska będzie łatwiejsza do prowadzenia, ale to już każdy musi zdecydować za siebie

Ja też tak zrobiłam niestety. Teraz muszę wyciąć cześć pędów, bo wrosła mi do środka. Szkoda, że nie pomyślałam o tym wcześniej.
daszum 10:51, 08 lut 2019

Róże - temat zawsze aktualny.
Siostra zaproponowała mi przekazanie Pauls Scarlet Climber, którą kupiła w ubiegłym roku. Nie wiem czy brać, w jednym miejscu przeczytałam, że warto sadzić, w innym miejscu, że choruje.
Czy masz jakieś zdanie na temat tej róży?
Anda 13:36, 08 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, no nie da się żyć bez zakupów różanych.
Znasz i możesz polecić różę, która poradzi sobie z cieniem, będzie nieduża pnąca i nie koloru białego? Mam pomysł posadzić jeszcze jedną na domu od zachodu (zacisznie).

Nieduża pnąca, no nie wiem Te pnące to wiesz sama, lubią być większe niż hodowcy podają Mme Isaac Pereire i Zephirine Drouhin wolą takie stanowisko, tylko musi tam być dość przewiewnie, żeby nie dostały mączniaka. One tak rośnie do ok. 3m, ale czasem mogą zaskoczyć.
Ghislaine de Féligonde też powinna tam spokojnie dać radę.
Anda 13:40, 08 lut 2019

daszum napisał(a)
Róże - temat zawsze aktualny.
Siostra zaproponowała mi przekazanie Pauls Scarlet Climber, którą kupiła w ubiegłym roku. Nie wiem czy brać, w jednym miejscu przeczytałam, że warto sadzić, w innym miejscu, że choruje.
Czy masz jakieś zdanie na temat tej róży?

Wyczytałam, że jest bardzo zdrowa. Nie znam tej róży. Ona kwitnie raz, bardzo obficie latem i już nie powtarza kwitnienia, daje tylko pojedyncze nieliczne kwiaty.
mrokasia 13:50, 08 lut 2019

Anda napisał(a)

W ostatnim sezonie nie robiłam jej fotki, sama nie wiem czemu To fotka z 2017

Z dalsza nie mam. Ona wąsko rośnie, kwitnie ślicznie na biało i ma smaczne owoce. Tak mi obrodziła ostatniego roku, że zrobiłam nawet konfiturę Przebarwia się na żółto.

Dziękuję Ci bardzo . Ładna jest . Myślę o niej, w razie gdybym się zdecydowała wywalić lilaka, który przez dwa ostatnie sezony mi chorował. Jak w tym roku znowu będzie chorował to go wymienię na tę świdośliwę Obelisk .