Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:47, 14 lut 2019

makadamia napisał(a)
Ewa, jak zaglądasz na mojego pinteresta, to pewnie widziałaś tego pina
Perukowca można prowadzić jako wielopniowe

Widziałam
Pytałam też Poppy, bo ona mieszka w kraju ogrodniczym o wyższym poziomie niż u mnie W Anglii prawie wszystko jest prowadzone, więc rownież mnie utwierdziła w wyborze

Asiu, a znasz coppicing?
W Niemczech przeprowadzany jest aktualnie długoplanowy eksperyment w zieleni miejskiej. Cały czas chodzi o wyszukanie metody atrakcyjnego prowadzenia rabat, bez konieczności angażowania prawdziwych ogrodników, których jest za mało i są za drodzy.
https://www.julius-kuehn.de/media/Institute/GF/_FS_Stadtgruen/5/FS_5_Stadtgruen_3_Reif.pdf

Równocześnie w krajach niemieckojęzycznych prowadzi się badania nad (prawie) samoutrzymującymi mixami bylinowymi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 10:19, 14 lut 2019

Kurcze zamarayło mi sie poprowadzić tak perukowce u siebie jak w tym pinie. Cudo
Poppy 10:36, 14 lut 2019

Anda napisał(a)

Widziałam
Pytałam też Poppy, bo ona mieszka w kraju ogrodniczym o wyższym poziomie niż u mnie W Anglii prawie wszystko jest prowadzone, więc rownież mnie utwierdziła w wyborze
Nie wiem, czy na wyzszym, jak obejrzalam to
https://www.naturdesign-staudengarten.de/galerie/
Ale te prowadzone na drzewka perukowce to na mojej wsi, w ogrodach, ktore ogrodnika nie widzialy, wiec to wiesz, dobrze wrozy
Asiu, a znasz coppicing?

Anda napisał(a)

Asiu, a znasz coppicing?
W Niemczech przeprowadzany jest aktualnie długoplanowy eksperyment w zieleni miejskiej. Cały czas chodzi o wyszukanie metody atrakcyjnego prowadzenia rabat, bez konieczności angażowania prawdziwych ogrodników, których jest za mało i są za drodzy.
https://www.julius-kuehn.de/media/Institute/GF/_FS_Stadtgruen/5/FS_5_Stadtgruen_3_Reif.pdf

Równocześnie w krajach niemieckojęzycznych prowadzi się badania nad (prawie) samoutrzymującymi mixami bylinowymi.

U nas coppicing i pollarding jest w powszechnym uzyciu, zwlascza to pierwsze, podejrzewam tez, ze np sasiedzi, ktorzy stosuja nie maja pojecia o nazwie. Tyle ze nie robia tego co roku. Pdf sobie obejrzalam, bo przeczytac nie przeczytam.
roma2 10:37, 14 lut 2019

Ewo,a co to ten coppicing? Bo mnie się co kołaczą po głowie, takie wyrastające gałęzie po ścięciu, a nie wykarczowaniu drzewa. Gęste
Poppy 10:42, 14 lut 2019

Ewus, ja przyszlam po dokladny przepis na herbatke skrzypowa. Wrzucilam w wyszukiwarke forumowa, nic nie wyplulo, po przegladaniu samej 'herbatki' sie poddalam.

Wrzucasz te 15g, zalewasz litrem wody i co? I teraz tak, opcji jest duzo, mozna zalac wrzatkiem i odstawic pod przykryciem/bez przykrycia, zalac goraca i pogotowac na malym ogniu, zalac zimna i podgrzac, opcji troche jest, bo to zalezy, czy chcesz napar czy wywar itd.

A pozniej zlewasz do butelki i co? Trzymasz w lodowce? Chociaz podejrzewam, ze calosc zejdzie jak sie chce popryskac calosc ogrodu.

Gnojowki opanowalam, ale herbatki to ciagle wiedza tajemna
I tak 2-3 razy od maja do sierpnia pryskasz? czesciej?
Poppy 10:44, 14 lut 2019

roma2 napisał(a)
Ewo,a co to ten coppicing? Bo mnie się co kołaczą po głowie, takie wyrastające gałęzie po ścięciu, a nie wykarczowaniu drzewa. Gęste

Romo, ja nie Ewa, ale po prostu scinasz krzak do zera, praktycznie do ziemi. Odrasta. Nie z wszystkimi da sie to robic, ale jest duzo krzewow/drzew, ktore lubia takie ciecie/odmladzanie.
gdzie_idziesz 11:24, 14 lut 2019

Wpadam z rewizytą.
Byłam u Ciebie w wizytówce. Ogród masz boski!!!
a zdjęcia...
brakuje mi słów.
Katkak 11:33, 14 lut 2019

Ewunia pozdrawiam już prawie wiosennie. Tyły mam na forum strasznie, bo lenia miałam, ale pamiętam o ulubionych forumowych koleżankach. Pozdrawiam
makadamia 11:53, 14 lut 2019

Anda napisał(a)

Asiu, a znasz coppicing?

Z teorii znam
Nie tak dawno pisałam o książce N. Kingsbury New small garden - właśnie opisywał te metody (coppicing, pollarding, pleaching) jako sposób na duże drzewa/krzewy w małym ogrodzie.
Do coppicing polecał takie gatunki (dobrze że lubisz nazwy łacińskie, bo takich właśnie użył):
acer pensylvanicum, carya, catalpa, cercis, cornus alba, c. sanguinea, c. stolonifera, corylus, cotinus coggyria, eucalyptus, liriodendron tulipifera, paulownia, pterocarya, quercus (ta pozycja mnie bardzo zdziwiła), salix alba, sambucus, tilia.

Nie nadają się na pewno sosny i brzozy.

Tak na marginesie: bardzo zdziwiłam się, jak przeczytałam, że ta metoda (nie corocznie ale co kilka lat) jest stosowana w High Line dla sumaków. Czy nie dają przez to okropnych odrostów?
Ale przejrzałam zdjęcia, które zalinkowałaś i może to nie jest sumak tylko bożydrzew (Ailanthus altissima)? Są bardzo podobne.
Kawa 11:59, 14 lut 2019

Ewunia no wię myślę
Queen Elizabeth - chyba pewniak
Old port - raczej pewniak
Geof hamilton
princess anna
princes alexanra of kent
boscobel
octavia hill
harlow car
a teraz doradzaj lub odradzaj