Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:10, 01 mar 2019

Gardener27 napisał(a)
Ten front idzie od Was, deszcz zapowiadają od jutra więc nici z prac ogrodowych.

Zastanawiam się nad tą dalią, jeszcze za wcześnie na sadzenie, chyba że zależy Ci na kwiatach od maja.

O jakiej mówisz hortensji ? okręć taśmą, zrośnie się.

Dzisiaj pogoda była kiepściutka, ciemno i mokro. Zimno też.

Czyli dalię lepiej posadzić w kwietniu do donicy? Trzymam ją teraz w garażu, w oryginalnym opakowaniu.

Hortensja Limelight, ma pęknięcia na jednej z głównych gałęzi, zobacz

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:12, 01 mar 2019

AsiaK_Z napisał(a)
Ecia, będziesz zachwycona ta dalią. Mam ją, tzn mialam w zeszłym sezonie, nie wiem czy w tym będzie chciała ze mną współpracować , piękna

Asia, no wreszcie Wiosna Cię obudziła?

Chciałam jeszcze takie dalie niepełne, ale nie było, więc wzięłam tylko tą.

A ty kiedy sadzisz dalie? Pewnie dopiero w maju, bo do gruntu przecież, co?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AsiaK_Z 18:15, 01 mar 2019

Tak, w zeszłym roku szły bezpośrednio do gruntu w maju. Lidzia od połowy kwietnia już sadziła do donicy, później do gruntu.... rosły jak szalone. U mnie nieco gorzej, ale to normalne

Jestem Ewciu, ale siedze cicho
Anda 18:17, 01 mar 2019

AsiaK_Z napisał(a)
Tak, w zeszłym roku szły bezpośrednio do gruntu w maju. Lidzia od połowy kwietnia już sadziła do donicy, później do gruntu.... rosły jak szalone. U mnie nieco gorzej, ale to normalne

Oj tam, gorzej. Pamiętam Twoje fotki, bardzo ładnie miałaś
AsiaK_Z 18:25, 01 mar 2019

Specjalistą od dalii jest eMuś Marti

Jak sama napisałaś rośliny to najlepsi modele u mnie dalie nie wyrosły na taką wysokość jak było wskazane na etykiecie, były niższe bo podłoże u mnie słabe. U Lidzi z kolei wyrosły mutanty... piękne, wysokie, kwiaty giganty
Anda 18:27, 01 mar 2019

AsiaK_Z napisał(a)
Specjalistą od dalii jest eMuś Marti

Jak sama napisałaś rośliny to najlepsi modele u mnie dalie nie wyrosły na taką wysokość jak było wskazane na etykiecie, były niższe bo podłoże u mnie słabe. U Lidzi z kolei wyrosły mutanty... piękne, wysokie, kwiaty giganty

No ale Marta nie udziela się już na forum

Ewa-Pszczółka mi już napisała co i jak

To daj twoim daliom porządnie nawozu i też będą mutanty
Gardener27 18:35, 01 mar 2019

Anda napisał(a)

Dzisiaj pogoda była kiepściutka, ciemno i mokro. Zimno też.

Czyli dalię lepiej posadzić w kwietniu do donicy? Trzymam ją teraz w garażu, w oryginalnym opakowaniu.

Hortensja Limelight, ma pęknięcia na jednej z głównych gałęzi, zobacz

Myślę że kwiecień będzie lepszym miesiącem na sadzenie dalii do donic, tak jak mówi Asia. W ubiegłym roku robiłem podobnie i rosły w oczach, kwiaty były już w czerwcu.

To pęknięcie spowodowane jest mrozem czy ktoś zawadził o krzew ?

Anda 18:47, 01 mar 2019

Gardener27 napisał(a)

Myślę że kwiecień będzie lepszym miesiącem na sadzenie dalii do donic, tak jak mówi Asia. W ubiegłym roku robiłem podobnie i rosły w oczach, kwiaty były już w czerwcu.

To pęknięcie spowodowane jest mrozem czy ktoś zawadził o krzew ?

Przemku, mróz raczej nie. Cięlam ją przed dwoma tygodniami a pogoda nie była mroźna. W nocy było najwyżej -1. Ona stoi jeszcze w cieniu.
Zawadzić chyba tez nie, bo jest zaraz przy ogrodzeniu.

Czy ona tak mogła zareagować na cięcie?
Gardener27 18:58, 01 mar 2019

Trudno powiedzieć gdzie przyczyna. Zasmaruj maścią ogrodniczą i obserwuj co się będzie działo.
BKosimkArt 08:49, 02 mar 2019

Oj z chęcią naprawdę, gdybym nie miała dzieci to już bym wsiadła w samolot albo coś... może kiedyś...

Hortka faktycznie ma nieciekawe to pęknięcie, ja bym chyba całą ciachnęła, odmłodziłaby się przy okazji.