Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 11:51, 04 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)

Na spód stare drewno, żeby sobie pruchniało w ziemi.
Na to ziemia z obornikiem.

To jeszcze wiórki rogowe bym do tego dała, żeby rozkładające się drewno zbyt dużo azotu nie zużyło Bo byliny chcesz przecież sadzić już wiosną, tak?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:53, 04 mar 2019

effka napisał(a)
U mnie na trzech starych różach, chyba parkowych połowa liści została (normalnie róże zimozielone ) nie mam pojęcia jak je przyciąć ... chyba nisko przytna eksperymentalnie, nie szkoda mi ich, już chyba tylko z sentymentu je trzymam.

Przytnij nisko, to je od razu odmłodzisz Ja najstarsze pędy róż, czyli takie czteroletnie, wycinam do samej ziemi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 12:31, 04 mar 2019

Anda napisał(a)

Novalis jest bardzo vitalny. Tak patrzę na te sadzonki, które zadołowałam jesienią (są teraz w donicach) i w porównaniu z Williamem jest bardzo mocny. William to taki słabeusz - przynajmniej tak na razie wygląda sadzonka. Cieniasek. Mam nadzieję, że się poprawi po posadzeniu.

No ale to wiesz, wiekszosc Austinek to drobne cieniaski, nabieraja ciala pozniej.
A w Nowalisach, poza kolorem, pociaga mnie fakt, ze sa waskie w pokroju.
A co do roz, to bede eskeperymentowac w tym roku podsadzajac je szalwiami, tymi wrazliwymi na mroz Musze zamowic Salvia x Jamensis 'Nachtvlinder', bo cerro potosi juz mam. W ogole bedzie szalwiowo w tym roku

Anda napisał(a)

Zonkile już przekwitają? No nie, za szybko. U mnie tylko te podpędzone łebki zaczynają pokazywać. Do kwitnienia jeszcze trochę. Na razie Hepatica zaczęła kwitnąć

Forsycja moich sąsiadów lekko żółtawa się robi, więc myślę, że w środę lub czwartek będę cięła róże.

Niestety, wiosna przyspieszyla, chociaz temperatury gwaltownie spadly i od tygodnia sa niskie, tzn typowe, i w ogole ziiiimno jest. ja sie w kazdym badz razie ciesze, ze popadalo troche, mimo ze z prac w ogrodzie nici wyszly. Fajnie, ze mas forsycje u sasiadow

Anda napisał(a)

Poszukam jakichś ładnych donic dla dalii. Mam nadzieję, że znajdę coś w odpowiedniej cenie, bo gust mam strasznie drogi

Polecona maść tutaj nie do dostania. Znalazłam inną z fungicydem i zamówiłam. Zobaczymy co to będzie.

Rozbawilas mnie drogim gustem, tez tak mam, niestety A ladne donice mega drogie sa. Szukalam ostatnio dla drzewek oliwkowych i lekko odpadlam Dalie mniejsze, wiec wieksza szansa, ze cos fajnego w przyzwoitej cenie sie trafi
Za hortke trzymam kciuki!
Anda 16:48, 04 mar 2019

Poppy napisał(a)

No ale to wiesz, wiekszosc Austinek to drobne cieniaski, nabieraja ciala pozniej.
A w Nowalisach, poza kolorem, pociaga mnie fakt, ze sa waskie w pokroju.
A co do roz, to bede eskeperymentowac w tym roku podsadzajac je szalwiami, tymi wrazliwymi na mroz Musze zamowic Salvia x Jamensis 'Nachtvlinder', bo cerro potosi juz mam. W ogole bedzie szalwiowo w tym roku

Rozbawilas mnie drogim gustem, tez tak mam, niestety A ladne donice mega drogie sa. Szukalam ostatnio dla drzewek oliwkowych i lekko odpadlam Dalie mniejsze, wiec wieksza szansa, ze cos fajnego w przyzwoitej cenie sie trafi
Za hortke trzymam kciuki!

Wiem wiem, że austinki tak mają i nabierają masy później. Mam nadzieję, że nabierze tej masy

Ciekawa jestem, jak wyjdzie Ci ten eksperyment. Trzymam kciuki, bo myślę, że ładnie to będzie wyglądać.

Dzięki za trzymanie kciuków

Waclaw 19:19, 04 mar 2019

Ooooo! zmiana avatara
Korzystnie.
Pozdrawiam Ewo.
Basilikum 20:27, 04 mar 2019

Letnia odslona awatara
Poppy 20:44, 04 mar 2019

Anda napisał(a)

Wiem wiem, że austinki tak mają i nabierają masy później. Mam nadzieję, że nabierze tej masy

Ciekawa jestem, jak wyjdzie Ci ten eksperyment. Trzymam kciuki, bo myślę, że ładnie to będzie wyglądać.

Dzięki za trzymanie kciuków

Nabierze, i bedzie zachwycal, jestem pewna, jak wszystkie Twoje rozyce

Co do szalwi, to kupilam juz confertiflora i hadspen, z tych duzych. Jeszcze mam amistad na liscie, ale poczekam, moze lokalnie bedzie. Chyba jestem zbytnia optymistka, ze wystarczy mi slonca w ogrodzie

Podoba mi sie ten avatar
SlonecznyOgrod 11:42, 05 mar 2019

Anda napisał(a)

To jeszcze wiórki rogowe bym do tego dała, żeby rozkładające się drewno zbyt dużo azotu nie zużyło Bo byliny chcesz przecież sadzić już wiosną, tak?

No tak bo nie wytrzymam roku, żeby się uleżało
Wiórki rogowe ok kupię i coś jeszcze jakieś mączki nie mączki?

Ps. śliczny nowy awatarek taki letni
Kawa 13:35, 05 mar 2019

Ewunia wróciła
melduję
kupiona old port, bonica, princess ann, princess alexandra of kent
koniec meldunku
marysiak_020202 13:45, 05 mar 2019

mam pytanko, czy można już z kopczyków odkrywać róże, bo już mnie kusi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies