Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Jana 22:04, 03 mar 2019

Anda napisał(a)

Będziesz robić konfitury różane?

Do tej róży pasuje Jacques Cartier albo Sidonie, albo Prince Napoléon
jeszcze mam za mało na konfitury służą jako przesłona od sąsiada, zakrywa jego kompostownik, a że ma duży to róż mi brakło by to skutecznie zasłonić w zeszłym roku kupiłam 3 ale niestety marnie rosły, mam nadzieję, że w tym sezonie nadrobią. Ale te inne róże zanotuję
Anda 22:09, 03 mar 2019

Jana napisał(a)
jeszcze mam za mało na konfitury służą jako przesłona od sąsiada, zakrywa jego kompostownik, a że ma duży to róż mi brakło by to skutecznie zasłonić w zeszłym roku kupiłam 3 ale niestety marnie rosły, mam nadzieję, że w tym sezonie nadrobią. Ale te inne róże zanotuję

No to ta ostatnia by Ci sie przydała, bo duża i przewieszająca się rośnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anbu 09:18, 04 mar 2019

Ewo na mojej róży Eden Rose ostały się liście
Nie wyglądają teraz najlepiej. Napisz mi proszę, co się robi z takimi liśćmi. Czy je się obrywa/obskubuje?
Czy może trzeba je zostawić w spokoju a one w późniejszym terminie ogarną się (znaczy liście ) i zaczną wyglądać?

Pozdrawiam
Anda 09:30, 04 mar 2019

anbu napisał(a)
Ewo na mojej róży Eden Rose ostały się liście
Nie wyglądają teraz najlepiej. Napisz mi proszę, co się robi z takimi liśćmi. Czy je się obrywa/obskubuje?
Czy może trzeba je zostawić w spokoju a one w późniejszym terminie ogarną się (znaczy liście ) i zaczną wyglądać?

Pozdrawiam

Aniu, te liście raczej nie zaczną wyglądać. Po wykształceniu się nowych przeważnie same odpadną. Ja na to nie czekam i przeważnie je obcinam. Jeśli się lekko dadzą oderwać, to obrywam. Trzeba uważać przy obrywaniu, żeby nie stworzyły się mikro-uszkodzenia, bo to otwarte drzwi dla virusow, bakterii i chorób grzybowych.

Taka zima, że część róż stała sie zimozielona
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anbu 09:35, 04 mar 2019

Dzięki Ewa
To spróbuje obskubać w takim razie
Przynajmniej radocha jest, bo róża nie przemarzła (tfu, tfu .... bo wszystko się jeszcze może zdarzyć )
Poppy 11:17, 04 mar 2019

Anda napisał(a)

Novalis podobno pachnie cytrynowo. Wąchalam go w jakimś ogrodzie i nic nie wywąchałem, ale może był po prostu już wywąchany akurat

Dzisiaj przytnę tą róże przed domem. Tam jest inny klimat W ogrodzie jeszcze cień od domu, więc jeszcze poczekam.
Liści nie obrywaj, bo może dojść do mikrouszkodzeń i wtedy grzyby mają łatwy dostęp. Lepiej obciąć. No chyba, że ledwo się trzymają, to możesz spróbować oberwać

Jak sie okaze pachnacy, ten Novalis, to bedzie pelnia szczescia NIe moge sie go doczekac, zreszta, nie tylko jego

Wiesz, ja po naszej ostatniej rozmowie tutaj wpadlam na kwitnaca forsycje. Nie ma ich tu duzo, wiec nie tak latwo spotkac, no ale wychodzi, ze roze podcielam prawidlowo, tzn o czasie W ogole wszystko kwitnie, magnolie w pelnym rozkwicie, zonkile zaczynaja przekwitac, bergenie daja czadu, itd. Za szybko. W moim ogrodzie zimniej, wiec dopiero zaczynaj zonkile, ale w jednej z donic pare dni temu znalazlam tulipana w paku (z zeszlorocznych cebulek sie uchowal, rachityczny bardzo), szok.

Liscie na pnacych rozach maja sie dobrze,nie wygladaja, zeby mialy odpadac, wiec chyba bede musiala obciac. Tym bardziej, ze wypatrzylam zolte jaja jakiegos zyjatka od spodniej strony

Co do dalii, to daj jej wieksza donice niz myslisz, one potrzebuja duzo wody.
I mam nadzieje, ze polecona masc pomoze i zaleczy pekniecie w hortce.
Anda 11:40, 04 mar 2019

anbu napisał(a)
Dzięki Ewa
To spróbuje obskubać w takim razie
Przynajmniej radocha jest, bo róża nie przemarzła (tfu, tfu .... bo wszystko się jeszcze może zdarzyć )

No raczej już nie przemarznie, oby zima już nie wróciła
SlonecznyOgrod 11:45, 04 mar 2019

Anda napisał(a)

Na spód te patyczki a na to kompost?

Na spód stare drewno, żeby sobie pruchniało w ziemi.
Na to ziemia z obornikiem.
eVka 11:49, 04 mar 2019

U mnie na trzech starych różach, chyba parkowych połowa liści została (normalnie róże zimozielone ) nie mam pojęcia jak je przyciąć ... chyba nisko przytna eksperymentalnie, nie szkoda mi ich, już chyba tylko z sentymentu je trzymam.
Anda 11:50, 04 mar 2019

Poppy napisał(a)

Jak sie okaze pachnacy, ten Novalis, to bedzie pelnia szczescia NIe moge sie go doczekac, zreszta, nie tylko jego

Wiesz, ja po naszej ostatniej rozmowie tutaj wpadlam na kwitnaca forsycje. Nie ma ich tu duzo, wiec nie tak latwo spotkac, no ale wychodzi, ze roze podcielam prawidlowo, tzn o czasie W ogole wszystko kwitnie, magnolie w pelnym rozkwicie, zonkile zaczynaja przekwitac, bergenie daja czadu, itd. Za szybko. W moim ogrodzie zimniej, wiec dopiero zaczynaj zonkile, ale w jednej z donic pare dni temu znalazlam tulipana w paku (z zeszlorocznych cebulek sie uchowal, rachityczny bardzo), szok.

Liscie na pnacych rozach maja sie dobrze,nie wygladaja, zeby mialy odpadac, wiec chyba bede musiala obciac. Tym bardziej, ze wypatrzylam zolte jaja jakiegos zyjatka od spodniej strony

Co do dalii, to daj jej wieksza donice niz myslisz, one potrzebuja duzo wody.
I mam nadzieje, ze polecona masc pomoze i zaleczy pekniecie w hortce.

Novalis jest bardzo vitalny. Tak patrzę na te sadzonki, które zadołowałam jesienią (są teraz w donicach) i w porównaniu z Williamem jest bardzo mocny. William to taki słabeusz - przynajmniej tak na razie wygląda sadzonka. Cieniasek. Mam nadzieję, że się poprawi po posadzeniu.

Zonkile już przekwitają? No nie, za szybko. U mnie tylko te podpędzone łebki zaczynają pokazywać. Do kwitnienia jeszcze trochę. Na razie Hepatica zaczęła kwitnąć

Forsycja moich sąsiadów lekko żółtawa się robi, więc myślę, że w środę lub czwartek będę cięła róże.

Poszukam jakichś ładnych donic dla dalii. Mam nadzieję, że znajdę coś w odpowiedniej cenie, bo gust mam strasznie drogi

Polecona maść tutaj nie do dostania. Znalazłam inną z fungicydem i zamówiłam. Zobaczymy co to będzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies