Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:08, 03 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ewa przychodzę do Ciebie po poradę, Ty będziesz wiedział na jaka głębokość muszę zrobić wykop pod rabatę bylinową. Wykopałam na jeden sztych szpadla, ale pogłębię jeszcze tylko ile, jak sądzisz 30-40 cm będzie dobrze?

Ja robiłam na dwa sztychy szpadla, zdarty trawnik kładłam na dół korzeniami do góry, a wykopaną ziemię przemieszaną z kompostem na górę. Myślę, że 30-40 cm też będzie dobrze. Więcej nie trzeba, bo rośliny najważniejsze składniki pokarmowe pobierają z wyższych partii gleby, tych blisko powierzchni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:18, 03 mar 2019

gosika67 napisał(a)
Cześć Ewka widziałam u Radzia Princeskę Kent, ja mam de Luxemburge, co sądzisz o niej? Wydaje mi się,że jest kapryśna i mało kwitła, mam ją II rok, może źle się za nią zabrałam. Czy jak będzie ładna pogoda to donice wystawiać aby się hartowały?
Mam je w altanie na steropianie okryte.

Niektóre róże nie lubią rosnąć w donicach. Poza tym ona czasami rzeczywiście jest kapryśna. Jeśli masz miejsce, to wysadź ją w tym roku na rabatę. Jeśli mimo to będzie mało kwitła, to wymień na lepszą.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
gosika67 12:30, 03 mar 2019

Dzięki Ewka tak zrobię i będę ją obserwować.
Anda 12:31, 03 mar 2019

gosika67 napisał(a)
Dzięki Ewka tak zrobię i będę ją obserwować.

Może się obudzi księżniczka
SlonecznyOgrod 18:53, 03 mar 2019

Anda napisał(a)

Ja robiłam na dwa sztychy szpadla, zdarty trawnik kładłam na dół korzeniami do góry, a wykopaną ziemię przemieszaną z kompostem na górę. Myślę, że 30-40 cm też będzie dobrze. Więcej nie trzeba, bo rośliny najważniejsze składniki pokarmowe pobierają z wyższych partii gleby, tych blisko powierzchni.

Ok dziękuję, jutro się przymierzę jak jest na 30 a jak na 40 cm.
Darni nie mam, bo tam byle co rośnie, wszystko usuwam.
W zamian nakładę kołeczków , patyczków itp.
Jana 20:55, 03 mar 2019

coś czuję, że na jednej dalii nie skończysz są śliczne a hortensję też posmarowałabym maścią ogrodniczą.... Ewka mam różę Rose de recht, nie obcinałam jej i zostawiłam na zimę, ma uschnięte liście i zasuszone pąki kwiatów, czy ją mogę ciąć a jeśli tak kiedy i na jaką wysokość? teraz ma ok. 40 cm
Anda 21:34, 03 mar 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)

Ok dziękuję, jutro się przymierzę jak jest na 30 a jak na 40 cm.
Darni nie mam, bo tam byle co rośnie, wszystko usuwam.
W zamian nakładę kołeczków , patyczków itp.

Na spód te patyczki a na to kompost?
Anda 21:36, 03 mar 2019

Jana napisał(a)
coś czuję, że na jednej dalii nie skończysz są śliczne a hortensję też posmarowałabym maścią ogrodniczą.... Ewka mam różę Rose de recht, nie obcinałam jej i zostawiłam na zimę, ma uschnięte liście i zasuszone pąki kwiatów, czy ją mogę ciąć a jeśli tak kiedy i na jaką wysokość? teraz ma ok. 40 cm

Rose de Resht jest śliczna i pięknie pachnie. Ciąć ją możesz jak zakwitnie forsycja. Ja bym cięła o połowę
Jana 21:58, 03 mar 2019

Anda napisał(a)

Rose de Resht jest śliczna i pięknie pachnie. Ciąć ją możesz jak zakwitnie forsycja. Ja bym cięła o połowę
to super mam już 5 krzaków i w planie powiększę ilość
Anda 22:01, 03 mar 2019

Jana napisał(a)
to super mam już 5 krzaków i w planie powiększę ilość

Będziesz robić konfitury różane?

Do tej róży pasuje Jacques Cartier albo Sidonie, albo Prince Napoléon
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies