Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

violaskom 12:58, 18 sie 2019

Anda napisał(a)

Tutaj w doniczkach

https://www.stauden-stade.de/shop-einzelartikel.cfm?id=120

https://www.stauden-spezialist.de/bluetenstauden/185/alstroemeria-aurea-orange-king-/-inkalilie

A tutaj jako bulwy jesienią

https://www.queenflowerbulbs.de/alstroemeria-orange-king/

Jako bulwy lepiej ich szukać dopiero jesienią, bo teraz nie ma ich jeszcze w sprzedaży.

Dzięki Ewa, jak zwykle jesteś kopalnią wiedzy!
Helen 21:07, 18 sie 2019

Anda napisał(a)

A jaką masz? Badałaś już pH?

Klon ten lubi gleby żyzne, niezbyt suche, ale przepuszczalne. Zajrzyj do wątku 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny. Właściciel bql3 bardzo dobrze zna się na klonach i posiada wiele odmian

Ewa, dziękuję za podpowiedź z wątkiem 'Chashitsu' - już weszłam i poczytałam. Jutro zmierzę pH i zaopatrzę się w korę
Jeszcze raz dziękuję
Edit: zmierzyłam pH - jest ok. 6. W cytowanym wątku jest mowa o pH 3-4,5. Czy mam zakwasić torfem czy można jeszcze czymś innym?
Gosialuk 23:58, 18 sie 2019

Ewo nadrabiam dziś ogrodowisko. Cofnęłam się z 10 stron do tyłu, do ogrodowych koszmarków, o których ostatnio u ciebie czytałam i nie natrafiłam na żadne zdjęcie z twojego ogrodu. Proszę o zdjęcia.
Za to przeczytałam mnóstwo porad i jak zwykle u ciebie, poszerzyłam swoją wiedzę ogrodniczą.
KasiaBawaria 08:00, 19 sie 2019

Tez sie zastanawialam nad deliami w doniczce. Ale boje sie, ze bede musiala co chwile podlewac i nie beda kwitly.
Anda 14:32, 19 sie 2019

Helen napisał(a)

Ewa, dziękuję za podpowiedź z wątkiem 'Chashitsu' - już weszłam i poczytałam. Jutro zmierzę pH i zaopatrzę się w korę
Jeszcze raz dziękuję
Edit: zmierzyłam pH - jest ok. 6. W cytowanym wątku jest mowa o pH 3-4,5. Czy mam zakwasić torfem czy można jeszcze czymś innym?

PH 6 jest wg mnie super. Wiem, że Jan jest znawcą i ma o wiele większe doświadczenie, ale u nas sadzi się klony palmowe do takiej właśnie ziemi. Shirasawanum również.
Torfu nie wprowadzałabym do gleby. To nie jest dobry materiał. Może masz dostęp do siarki, nawozów zakwaszających lub igieł jałowcowych, świerkowych, tujowych? One zakwaszają ziemię. Również fusy z kawy obniżają pH i wspomagają mikroorganizmy w glebie. Musiałabyś ziemię przygotować dużo wcześniej przed posadzeniem. Jednak nie schodziłabym poniżej 5,5.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:37, 19 sie 2019

Gosialuk napisał(a)
Ewo nadrabiam dziś ogrodowisko. Cofnęłam się z 10 stron do tyłu, do ogrodowych koszmarków, o których ostatnio u ciebie czytałam i nie natrafiłam na żadne zdjęcie z twojego ogrodu. Proszę o zdjęcia.
Za to przeczytałam mnóstwo porad i jak zwykle u ciebie, poszerzyłam swoją wiedzę ogrodniczą.

Gosiu, dopadła mnie chandra ogrodowa. Nie mam ochoty na pokazywanie zdjęć. U mnie jest nijako, ogród mały i w ogóle do niczego. M nie współpracuje. Nawet omówienia planów się nie można doprosić, a co dopiero jakichś zmian. I to nie byłyby nawet jakieś rewolucje. Poza tym sama też nie jestem pewna, co i jak zmienić. Niby mam plan rezygnacji z trawnika, ale jednak czasem potrzebne jest miejsce na pogranie w badmintona lub boule. Ech...

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:38, 19 sie 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Tez sie zastanawialam nad deliami w doniczce. Ale boje sie, ze bede musiala co chwile podlewac i nie beda kwitly.

Wypróbuj z jedną chociaż i będziesz wiedziała więcej Ja też się bałam, a dalie żyją i nawet kwitną
Anda 14:39, 19 sie 2019

violaskom napisał(a)

Dzięki Ewa, jak zwykle jesteś kopalnią wiedzy!

Nie ma za co
Pszczelarnia 14:41, 19 sie 2019

Anda napisał(a)

Gosiu, dopadła mnie chandra ogrodowa. Nie mam ochoty na pokazywanie zdjęć. U mnie jest nijako, ogród mały i w ogóle do niczego. M nie współpracuje. Nawet omówienia planów się nie można doprosić, a co dopiero jakichś zmian. I to nie byłyby nawet jakieś rewolucje. Poza tym sama też nie jestem pewna, co i jak zmienić. Niby mam plan rezygnacji z trawnika, ale jednak czasem potrzebne jest miejsce na pogranie w badmintona lub boule. Ech...

Ewo, to minie (ta chandra). Mnie też trzyma. Tylko ogrom pielenia pozwala mi odegnać myśli od złych kompozycji. Mówię sobie tak - "najpierw wypiel i zrób kanciki a potem myśl o zmianach."

Ale u Ciebie pewnie błysk, to i trudniej odegnać zmęczone ogrodem myśli.
Anda 14:47, 19 sie 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, to minie (ta chandra). Mnie też trzyma. Tylko ogrom pielenia pozwala mi odegnać myśli od złych kompozycji. Mówię sobie tak - "najpierw wypiel i zrób kanciki a potem myśl o zmianach."

Ale u Ciebie pewnie błysk, to i trudniej odegnać zmęczone ogrodem myśli.

Błysk to pewnie nie, ale wypielone i wykancikowane było przed urlopem, więc jest ok. Aż tak wychuchanego ogrodu akurat nie chcę

Mam nadzieję, że minie, bo męczy mnie ten stan.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies