Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:58, 15 sty 2020

makadamia napisał(a)
Są dwa powody, dla których ogrody projektantów nie są tak spektakularne jak ogrody ich klientów:
1. Często klienci mają dużo więcej pieniędzy niż projektanci. No i projektanci - jeśli mają dużo zleceń, to często na ich własny ogród już im nie starcza czasu po prostu. na blogu jakiegoś projektanta kiedyś to przeczytałam.

2. Często projektanci swój własny ogród traktują bardziej jako poletko eksperymentalne, na którym testują różne układy i rośliny, które potem dopiero proponują klientom. Wtedy siłą rzeczy nie ma takiego efektu "wow"

Dorwałam w końcu książkę Dana Pearsona "Home Ground - Sanctuary in the city".
Jego projekty po prostu uwielbiam. A jego ogród wygląda jakby był zaniedbany.

(ale taki efekt często jest, jak się małe ogródki robi w stylu naturalistycznym - to jednak przyczynek do innej dyskusji).

Wszystkie dwa powody wchodzą tu w rachubę. Są nawet projektanci bez ogrodów
Czyli Tobie ten ogród też zgrzyta?

W antykwariacie znalazłam wspólną książkę Pearsona i Conrana. Jestem bardzo ciekawa, jaka będzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 15:03, 15 sty 2020

makadamia napisał(a)

Dorwałam w końcu książkę Dana Pearsona "Home Ground - Sanctuary in the city".
Jego projekty po prostu uwielbiam. A jego ogród wygląda jakby był zaniedbany.

(ale taki efekt często jest, jak się małe ogródki robi w stylu naturalistycznym - to jednak przyczynek do innej dyskusji).

Asia, jak mozesz? Stary ogrod Dana wyglada na zaniedbany? Mam odmienne zdanie na ten temat, jest zadbany, plu o wiele b wyrazistszy i ciekawszy niz jego projekty, chociaz je tez b lubie, bo widac na nim uplyw czasu, 4 pory roku, potrzeby mieszkancow i ich uczucia do ogrodu. Dla mnie ideal miejskiej oazy, niestety, moj duzo mniejszy, plus inne warunki i potrzeby, nie skopiuje, nawet ideologicznie No i nie te umiejetnosci kompozycyjne

To moze kwestia gustu i potrzeb, bo dla mnie taki wyczesany i zadbany ogrod jest piekny, ale nie moj, ta dzikosc i luz bardziej do mnie przemiawia. Na marginesie Ci powiem, ze po lekturze ksiazki uzylam kiedys google map, by sprawdzic, czy nowy wlasciciel nie wycial calego ogrodu w pien, i nie, jest dalej, zielona dzungla na mapie, uff. Widac po przedogrodku, ze brakuje reki Dana, bo genista rozrosla sie i pochylila, inne rzeczy przycieto/docieto/wycieto. Nie wiem, oczywiscie jak z tylu, tyle ze busz widac

Ewo, wybacz wtret, ale sie nie powstrzymalam
Anda 15:12, 15 sty 2020

Poppy napisał(a)

A Moze kawa pomoze? Bo mi czasami ratuje zycie I na bol glowy i chec spania. Tyle ze nie pijam jej codziennie, tylko traktuje jak lekarstwo, dla duszy tez, bo uwielbiam ten smak..

Chetnie zobacze ten drugi ogrod, jak i wszystkie inne, ktore odwiedzasz
Co do ogrodow projektantow to widzialam kilka, i byly fajniejsze od tego, co robia zawodowo, moze dlatego, ze b osobiste. I nie byly to bardzo znane nazwiska, to pewnie tez ma cos do rzeczy.

Piłam, owszem i czarną herbatę, ale wstawanie o 6stej w zimie to nie dla mnie. Na dodatek wiatry i pogoda mnie przytłaczają.

Drugi ogród pokaże dziś wieczorem lub jutro, o ile głowa pozwoli

Do tej pory widziałam ogrody 4ech projektantów, Danusi, niestety tylko ze zdjęć, Petera Berga w jego typowym stylu i tych dwóch projektantek, których nazwisk nie będę ujawniać, bo o ich ogrodach nie mam zbyt dobrego zdania.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:13, 15 sty 2020

Poppy, wtrącaj wtrącaj, to bardzo interesujące co piszesz
antracyt 15:44, 15 sty 2020

Kokesz napisał(a)

Ja nie tylko delikatnie sie podmawiam

Jakby co, to ja mam samochód 6 osobowy z dużym bagażnikiem i z chęcią na wycieczkę się wybiorę
antracyt 15:48, 15 sty 2020

Anda, kiedy pokazujesz ogród i od razu zaznaczysz, że nie zrobił na Tobie dobrego wrażenia to od pierwszego zdjęcia zaczęłam się tego doszukiwać
Anda 17:01, 15 sty 2020

antracyt napisał(a)

Jakby co, to ja mam samochód 6 osobowy z dużym bagażnikiem i z chęcią na wycieczkę się wybiorę

O, proszę, kierowca już jest
Anda 17:01, 15 sty 2020

antracyt napisał(a)
Anda, kiedy pokazujesz ogród i od razu zaznaczysz, że nie zrobił na Tobie dobrego wrażenia to od pierwszego zdjęcia zaczęłam się tego doszukiwać

I co? Jak moja subiektywna wypowiedź wpłynęła na odbiór ogrodu na zdjęciach?
Pszczelarnia 17:21, 15 sty 2020

Ando, jaka ciekawa dyskusja tutaj. Może ogród tej projektantki to takie szerokie portfolio dla każdego, stąd ta niespójność w koncepcji przestrzennej.

My, tutaj na Forum, chyba jesteśmy bardzo wrażliwi, krytyczni i wysublimowani ogrodowo. Wykształceni przez książki, podróże, dostęp do zdjęć, projektów i artykułów, doświadczeni w bojach ogrodniczych i zmagamy się z materią na co dzień. Zaprawieni w dyskusjach, mamy wyraziste poglądy. I tak odbieramy ogrodowe przestrzenie - krytycznie. Odbiór krytyczny nie jest (może jest?) odbiorem negatywnym, choć słowo krytyka nie brzmi dobrze.

Zauważyłam też, że na naszym Forum często zwraca się uwagę na koncepcję zagospodarowania przestrzeni (co bardzo lubię), strukturę, podziały, funkcje a nie tylko na roślinki i całą otoczkę nieożywioną.

Mnie tylko zszokowało: solidny dobór materiałów (granit, cegła) ale brak przystawalności tego wszystkiego. I jednak brak układów przestrzennych. Ale co zauważyłam, ten "Grubdsteuck" dość duży jak na niemieckie warunki miejskie, można poszaleć.

Bardzo dziękuję za pokazanie zdjęć i dyskusję.

Pszczelarnia 17:22, 15 sty 2020

antracyt napisał(a)

Można wyruszać na podbój świata!