Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Pola 19:30, 10 sty 2022

Ewa, dobrego roku Ci życzę i obyś nam cały czas dużo wiedzy przekazywać chciała hiiiii
A ślimaki, zmora większości ogrodów, u mnie w tym roku trzeba było granulat rozsypać,
bo wszystko by zjadły.
Anda 13:44, 11 sty 2022

Basilikum napisał(a)
Ewo wszystkiego najlepszego w Nowym i mam nadzieje, ze lepszym Roku.

Mi na slimaki pomagaja kaczki. Jakis pare sie znajdzie ale naprawde mam ich malo.

Izabelo, dziękuję i wzajemnie, oby tek rok był lepszy, przyjaźniejszy i nie za mokry ani nie za suchy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:45, 11 sty 2022

Helen napisał(a)
Życzę Ci spełnienia wszystkich marzeń w Nowym Roku, zwłaszcza ogrodowych a przede wszystkich zdrowia i spokoju.
Macham poświątecznie.

Dziękuję serdecznie, również wszystkiego najlepszego Ci życzę, zwłaszcza zdrowia i spokoju w ogrodzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:47, 11 sty 2022

Monia81 napisał(a)
Ewuś wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oby był lepszy od poprzedniego buziaki

Moniś, dziękuję i nawzajem Tobie życzę zdrowia i szczęścia, spokoju w Twoim pięknym ogrodzie
Anda 13:48, 11 sty 2022

lilarose napisał(a)

no to ja, tak jak Ewa- nie mam nad nimi litości i też tnę
Lasu, stawu czy rzeki też nie mam- niby fosa tuż obok, ale jakbym nie dorzuciła nimi, to by mi sąsiadka, której działka z fosą graniczy bardzo ciepło podziękowała

My bezlitosne Oby ślimaki w tym sezonie omijały nasz ogród. Na wszelki wypadek jednak już ostrzę sekator
Anda 13:54, 11 sty 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dywagacje o ślimakach poczytałam....róbcie co możecie by się w waszych ogrodach nie rozmnożyły bo inaczej to i tak para w dętkę....a mnożą się szybko i obficie jeśli tylko trochę wilgoci w ziemi czy kompoście jest. Gdzie ja ich w tym roku nie znajdowałam....nawet wewnątrz buraków i ziemniaków. A jajka jak odkopiecie to się szybko tak rozsypują, że potem trudno wszystkie wybrać....a z każdego jajeczka nowy ślimak będzie Kilka moich host to nie tylko, że dziury miało, ale zniknęło z powierzchni razem z łodygami i to nie były miniaturowe hostki tylko wielkie kępy hostowe sporych odmian. Zjadły również języczki, lepiężniki, dalie, jeżówki, liście ziemniaczane, sałatę, aksamitki i wiele, wiele innych roślin.
U mnie ślimaki pojawiły się gromadnie po pierwszej powodzi w 2019 roku i z roku na rok ich przybywało po każdej kolejnej. Na początku zaanektowały podwórko i teren wzdłuż rowu, ale w minionym sezonie były już dosłownie wszędzie, nawet na samej górze ogrodu 180 metrów od rowu. Niestety ugór sąsiada i tym razem nie pomaga bo wśród tych suchych badyli lęgną się jak głupie, a potem na wyżerę do mnie bo tylko u mnie nie pryskane rośliny. W tym sezonie walczyłam już ciężka chemią w granulacie z nimi, ale ile to pomogło na dłuższą metę ciężko stwierdzić. Uśmierciłam ogromne ilości, o zbieraniu już nie mogło być mowy chyba, że grabiami z trawnika by zgrabiać, czasem było trudno znaleźć miejsce by nogę postawić... O nadchodzącym sezonie myślę z trwogą.... bo wiem ile jajek było w samym warzywniku, a przecież rabat nie przekopuję ani trawnika....

Tak, że życzę każdemu by ślimaki omijały Wasze ogrody z daleka...

Wszystkiego dobrego Ewo w nowym sezonie i sorki, że takie wynurzenia ślimacze u Ciebie poczyniłam

Sylwio, dziękuję i nawzajem, życzę Ci spokojnego roku bez powodzi. Slimacze wynurzenia bardzo potrzebne. My ogrodnicy musimy sobie trochę ponarzekać i nawet na ślimaki. Zrozumienia gdzie indziej człek nie znajdzie.

U mnie poprzedni rok był tak mokry, sąsiadów obok przecież zalało, że na pewno będę ślimaków miała całe tabuny. Dobrze, że mam tak zapełniony ogród roślinami, to ziemia dobrze zdrenowana i nas nie zalało. Ale strach był...
Granulat używam ekologiczny, z żelazem, aby nie szkodził jeżom i innym zwierzętom.
Anda 13:55, 11 sty 2022

Pola napisał(a)
Ewa, dobrego roku Ci życzę i obyś nam cały czas dużo wiedzy przekazywać chciała hiiiii
A ślimaki, zmora większości ogrodów, u mnie w tym roku trzeba było granulat rozsypać,
bo wszystko by zjadły.

Dziękuję Jolu i również życzę Ci wspaniałego roku i powodzenia w nowym ogrodzie
Oby ślimaki ogrody omijały.
Anda 14:09, 11 sty 2022

Poszłam za przykładem innych i zamówiłam dziś nasionka pomidorów do gruntu, bo nie mam szklarni

Kleine Herztomate - czerwony, typ bawole serce, ale mniejszy
Gelbe Paprika - żółty pomidor, kształt paprykowy
Homosa - czerwony, normalny, wczesny
Gelbes Venusbrüstchen - żółty, wczesny, obficie owocujący (podobno), ale wrażliwy na deszcz
Kanaan Wildtomate - koktajlowy do podżerania, do osobnej donicy

Na więcej nie mam miejsca, a poza tymi odmianami kupię pewnie jeszcze w szkółce jakieś dwie odmiany szczepione. W zeszłym sezonie miałam z nimi dobre doświadczenia.

Basilikum 19:38, 11 sty 2022

u mnie bedzie bardzo pomidorowy rok,mam 24 odmiany z kalendarza adwentowego i do tego kilka od Hani, bedzie sie dzialo
Anda 19:40, 11 sty 2022

Basilikum napisał(a)
u mnie bedzie bardzo pomidorowy rok,mam 24 odmiany z kalendarza adwentowego i do tego kilka od Hani, bedzie sie dzialo

Masz szklarenkę czy idą do gruntu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies