Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:50, 03 sty 2022

Magara napisał(a)

Wydaje mi się, że u nas w tym sezonie na topie są głównie taśmy miedziane (moje obserwacje z allegro). Można kupić i "zauny" ale cena kosmiczna - jeden narożnik ponad 60 zł, a komplet oblachowań na skrzynię - prawie 500... I wybór żaden
Ale wydaje mi się, że każda firma, która zajmuje się dachami robi oblachowanie. W sumie ich to chyba bangla czy zamawiamy blachę pod rynnę czy do skrzyń jako zaporę na ślimaki A cena - nieporównywalnie taniej wychodzi oblachowanie dachowe Zresztą już parę razy się przekonałam, że jak się chce kupić produkt dedykowany dla jakiegoś celu jest on dużo droższy niż ten sam produkt "bez nazwy" - taśma miedziana X złotych, taśma miedziana "na ślimaki" X złotych pomnożone przez 10, preparat na kleszcze X złotych, preparat na kleszcze "dla dzieci" (o identycznym składzie)- X złotych razy 10, przykłady można mnożyć
Z mojego doświadczenia: potrzebowałam podpór dla kilku roślin - i mam Drut spawalniczy (prawie jak korten wygląda) w sklepie metalowym kosztuje niecałą złotówkę za metr, "rdzwa" podpora - no same wiecie jakie to koszta w sklepach dla miłośników ogrodów

Tak, dedykowane sprzęty do ogrodu kosztują krocie, to prawda.

Jako podpory służą mi często po prostu kijki bambusowe i sznurek. To też tańsza opcja
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:53, 03 sty 2022

Mgduska napisał(a)

Ja to takie ogrodowe dziecko - miałam chęć hodować dżdżownice, żabą straszyłam kolegę, nawet pająka tzw. zegarek potrafiłam chwycić za nogę Zdecydowanie nie urodziłam się kilerem
A tak serio - u mnie jest ich naprawdę za dużo, pół kilo to standard porannego obchodu z wiaderkiem, łatwiej toto wynieść do lasu, niż wymyślać humanitarne metody, a potem i tak musieć wynieść.
Blachy do mnie przemawiają. Bo pojedyncze dalie mogę umieścić w miedzianych obręczach, ale całych skrzyń już nie dam rady. Będziem myśleć - ja i mój DT

Slimaków nie podnoszę, nie dotykam. Przykładam sekator i ciach

Powodzenia z blachami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:55, 03 sty 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
U mnie ślimaków twu twu nie ma, bidne by uschły
Ale... moi sąsiedzi mieli w tamtym roku hodowlę ślimaków. Ani jeden nie wyszedł z ogrodzenia. A ogrodzenie to balustrada z desek na szerokość deski czyli jakieś tam 40cm. Jak to możliwe? Całość wokół do desek przybita była listwa z miedzi, ślimak tej bariery nie przekroczy!

"Moje" ślimaki to twardziele, przekroczą jak się uprą
Anda 15:55, 03 sty 2022

Pszczelarnia napisał(a)
Ale fachowe rozważania. Ślimakami karmię ryby w strumieniu. Niektóre giną od razu z mojej ręki - walka gatunków jak nic.

Naprawdę, albo my albo one

Anda 15:57, 03 sty 2022

Agatorek napisał(a)
Wesołych Świąt i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku

Dziękuję i nawzajem Najlepszego Nowego Roku

Alija napisał(a)
Miłego świętowania.

Dziękuję, już po co prawda, ale było miło. Mam nadzieję, że u Ciebie też

Teraz odliczam do wiosny
lilarose 16:20, 03 sty 2022

Anda napisał(a)

Slimaków nie podnoszę, nie dotykam. Przykładam sekator i ciach

Powodzenia z blachami

no to ja, tak jak Ewa- nie mam nad nimi litości i też tnę
Lasu, stawu czy rzeki też nie mam- niby fosa tuż obok, ale jakbym nie dorzuciła nimi, to by mi sąsiadka, której działka z fosą graniczy bardzo ciepło podziękowała
Basilikum 18:17, 03 sty 2022

Ewo wszystkiego najlepszego w Nowym i mam nadzieje, ze lepszym Roku.

Mi na slimaki pomagaja kaczki. Jakis pare sie znajdzie ale naprawde mam ich malo.
Helen 10:49, 09 sty 2022

Życzę Ci spełnienia wszystkich marzeń w Nowym Roku, zwłaszcza ogrodowych a przede wszystkich zdrowia i spokoju.
Macham poświątecznie.
Monia81 12:12, 09 sty 2022

Ewuś wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oby był lepszy od poprzedniego buziaki
sylwia_slomc... 13:17, 09 sty 2022

Dywagacje o ślimakach poczytałam....róbcie co możecie by się w waszych ogrodach nie rozmnożyły bo inaczej to i tak para w dętkę....a mnożą się szybko i obficie jeśli tylko trochę wilgoci w ziemi czy kompoście jest. Gdzie ja ich w tym roku nie znajdowałam....nawet wewnątrz buraków i ziemniaków. A jajka jak odkopiecie to się szybko tak rozsypują, że potem trudno wszystkie wybrać....a z każdego jajeczka nowy ślimak będzie Kilka moich host to nie tylko, że dziury miało, ale zniknęło z powierzchni razem z łodygami i to nie były miniaturowe hostki tylko wielkie kępy hostowe sporych odmian. Zjadły również języczki, lepiężniki, dalie, jeżówki, liście ziemniaczane, sałatę, aksamitki i wiele, wiele innych roślin.
U mnie ślimaki pojawiły się gromadnie po pierwszej powodzi w 2019 roku i z roku na rok ich przybywało po każdej kolejnej. Na początku zaanektowały podwórko i teren wzdłuż rowu, ale w minionym sezonie były już dosłownie wszędzie, nawet na samej górze ogrodu 180 metrów od rowu. Niestety ugór sąsiada i tym razem nie pomaga bo wśród tych suchych badyli lęgną się jak głupie, a potem na wyżerę do mnie bo tylko u mnie nie pryskane rośliny. W tym sezonie walczyłam już ciężka chemią w granulacie z nimi, ale ile to pomogło na dłuższą metę ciężko stwierdzić. Uśmierciłam ogromne ilości, o zbieraniu już nie mogło być mowy chyba, że grabiami z trawnika by zgrabiać, czasem było trudno znaleźć miejsce by nogę postawić... O nadchodzącym sezonie myślę z trwogą.... bo wiem ile jajek było w samym warzywniku, a przecież rabat nie przekopuję ani trawnika....

Tak, że życzę każdemu by ślimaki omijały Wasze ogrody z daleka...

Wszystkiego dobrego Ewo w nowym sezonie i sorki, że takie wynurzenia ślimacze u Ciebie poczyniłam