Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kawa 12:31, 12 sty 2022

Hejka w nowym roku
ooo pomidorach myślicie, ja też ale chyba kupię sadzonki bo w zeszłym roku takie sobie miałam
Anda 12:41, 12 sty 2022

Kawa napisał(a)
Hejka w nowym roku
ooo pomidorach myślicie, ja też ale chyba kupię sadzonki bo w zeszłym roku takie sobie miałam

U mnie w zeszłym roku też nie było szału, ale to przez pogodę. Wiesz, ulewy non stop, powódź. Jednak w poprzednich lata zbiory i zdrowie były dobre.
Miałam oprócz własnych też kupne szczepione pomidory i naprawdę byłam nimi pozytywnie zaskoczona. Zbiory wczesne i obfite. Najdłużej były zdrowe w zeszłym, deszczowym sezonie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 12:46, 12 sty 2022

Anda napisał(a)

U mnie w zeszłym roku też nie było szału, ale to przez pogodę. Wiesz, ulewy non stop, powódź. Jednak w poprzednich lata zbiory i zdrowie były dobre.
Miałam oprócz własnych też kupne szczepione pomidory i naprawdę byłam nimi pozytywnie zaskoczona. Zbiory wczesne i obfite. Najdłużej były zdrowe w zeszłym, deszczowym sezonie.

ja miałam ładne krzaczki ale później dopadła je zaraza i sruuuu
a to swoje miałam

a teraz chyba kupię i zobaczę jak będzie
jedne będą w donicach a drugie chyba wysadzę między kwiatki
Anda 12:50, 12 sty 2022

Kawa napisał(a)

ja miałam ładne krzaczki ale później dopadła je zaraza i sruuuu
a to swoje miałam

a teraz chyba kupię i zobaczę jak będzie
jedne będą w donicach a drugie chyba wysadzę między kwiatki

Jasne, nie ma to jak własne doświadczenia

Między kwiatkami będę na pewno urocze. Tylko daj im podpórki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 13:37, 12 sty 2022

Pomidory i papryki na rabatach kwiatowych sprawdzają się bardzo dobrze, a do tego wyglądają pięknie jak zawiążą owoce
Kawa 13:39, 12 sty 2022

Anda napisał(a)

Jasne, nie ma to jak własne doświadczenia

Między kwiatkami będę na pewno urocze. Tylko daj im podpórki

z podpórkami to wiadomo

a pamietasz moją planowaną rabatkę?
rozplenice róze i calamynhia?

tylko tak myślę wszystko późno rusza
coś zmodyfikować?
Kawa 13:40, 12 sty 2022

antracyt napisał(a)
Pomidory i papryki na rabatach kwiatowych sprawdzają się bardzo dobrze, a do tego wyglądają pięknie jak zawiążą owoce

czyli pomysł w miarę dobry
Anda 14:42, 12 sty 2022

antracyt napisał(a)

Tylko dojście musi być do nich zapewnione
Anda 14:47, 12 sty 2022

Kawa napisał(a)

z podpórkami to wiadomo

a pamietasz moją planowaną rabatkę?
rozplenice róze i calamynhia?

tylko tak myślę wszystko późno rusza
coś zmodyfikować?

Cebulowe to wiadomo. Bardziej na środku rabaty, żeby późniejsze byliny brzydkie liście zakryły. Myślę tu o Anemone blanda (one sie w czerwcu całkowicie chowają i robią miejsce bylinom), narcyzy, Scilla sibirica itp.
W maju kwitnące irysy bródkowe mają bardzo ładne, zdobiące do póżnego lata liście. Te by się wpasowały.
Poza tym bergenie ładnie zdobią. Trzy sztuki mogłyby sie wpasować, taka kapka, nie za dużo. Duże liście tworzą fajny kontrast z calaminthą.
gogo 19:33, 12 sty 2022

Ewo, u Ciebie kopalnia wiedzy, a za podpowiedź sposobu na ślimaki to Cię ozłacam
Golasy zbieram i uśmiercam, nie mam litości.
Daję je w jedno miejsce i są zjadane przez pobratymców, z którymi też się rozprawiam.

Dla informacji: jeże golasów nie jedzą, podsuwałam im pod ryjki i ich nie tykały.