Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

15:54, 12 cze 2017
jeszcze raz ogladam te fotki i stwierdzam ze mocno mi przypomina ten ogród nasze ogródki działkowe ...tyle ze u nas na takich działeczkach maja jeszcze postawione szopy/domki na narzedzia i takie tak klamociki
hanka_andrus 16:10, 12 cze 2017

Klamociki dodają uroku takim małym ogródkom, ale co strona to inne trendy na klamoty.
Szopki i domki na narzędzia są konieczne, bo gdzie to trzymać? W bloku, na balkonie, i nie wyobrażam każdorazowego targania narzędzi w środkach komunikacji miejskiej.
Każdy ogród ma swój regulamin, w jednym muszą być kompostowniki drewniane, w innych murowane, a jeszcze w innych plastikowe. A i tak dowolność jest i rygoru nie ma.
W czasach siermiężnej paździeżówki, i te szopki też były przypadkowe. Każdy robił z tego. co udało mum się dostać albo w sklepie albo z odzysku.

I może dlatego te nasze ogródki tak swojsko wyglądają.

Sorry. Ja tak mimochodem na temat naszych działkowych ogródków.
Anda 18:19, 12 cze 2017

gierczusia napisał(a)

Czyli podsumowujac największy mollis, potem epipsilla..na koniec er..aa..nazwy zawsze zapomnę..ale kwiaty fajne u tych dwóch pierwszych, na dodatek epipsila się nie kładzie , a malusi jest malusi i nie taki łał i myśl babo , myśl
Poczytałam o spotkaniu w Towarzystwie i atmosferze ..wiesz Ewciu..Ty po prostu musisz przyjechać na liniowe spotkanie naszego ogrodowiska od razu poczujesz różnicę w atmosferze
Ps..ale ogród fajny..taki..domowy ciekawe jak bėdzie u pozostałych..a to się na ochotnika zgłasza ?? czy jak ?? no wiesz, do kogo następnego się jedzie...
Buziole i jeszcze raz dzięki

Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przyjechać na spotkanie Ogrodowiska Bardzo bym chciała Poza tym Polacy są po prostu bardziej uczuciowi i serdeczni niż Niemcy. Polacy to Włosi północy, tak się tutaj mówi

Nie wiem, jak się odbywa wybór ogrodu do odwiedzania. Chyba ktoś się po prostu zgłasza. Pewnie się jeszcze dowiem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:19, 12 cze 2017

Radziu2013 napisał(a)

Energetyczna burza kolorów Dobrze że przyszedłem bo mam co pooglądać

Przy okazji jak byś mogła kiedyś tam do mnie zajrzeć i podpowiedzieć co to za róża ta pnąca na bramce byłbym wdzięczny

Zaraz do Ciebie wpadnę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:26, 12 cze 2017

Kasiu, dziękuję

Aniu Makao, Twój pewnie będzie trochę większy, bo masz chyba mollis

Olu Babko, nie masz jeszcze jakiejś donicy wolnej?

Kawa Kamilko, przywrotnik nadaje się na słońce i do półcienia

Ewa777, Ewuniu, takie towarzystwo to bardzo fajna rzecz i mam nadzieję, że się tam wpasuję. Wiedzę niektórzy pewnie posiadają ogromną, tak jak nasza Hania, a niektórzy to bardziej traktują jako rozrywkę i okazję do fajnych wycieczek. Mam nadzieję, że się tam jakoś wpasuję, mimo różnicy wieku.
Anda 18:28, 12 cze 2017

07_Rene napisał(a)

Zaproś ich do siebie to padną na kolana. Jaki wspaniały ogród może mieć młoda ogrodniczka Rozbawiła mnie tą historią. Ale coś w tym jest, że uznaje się dłubanie w ziemi za domenę starszych pań. Mi też wszyscy się dziwią
Pięknie u Ciebie

Reniu, żeby padli to jeszcze parę latek muszę nad ogrodem popracować Poza tym z tego co zauważyłam do tej pory, bardzo liczy się też wielkość ogrodu. No a tutaj już nie zapunktuję
Anda 18:30, 12 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na takie spontaniczne i pełne poczucia humoru i ciepła spotkania to musisz do nas do Polski przyjechać a może to gospodarze taki klimat zbudowali, czy wszyscy byli sztywni? Troszkę to dziwne skoro przynajmniej raz w roku się widzą.
Też jestem ciekawa tych innych ogrodów

Wiesz, oni tacy są, tacy na dystans, ale bardzo dobrze wychowani. Taka ich natura. Prawie jak Anglicy Młodsze pokolenie jest bardziej otwarte
Kamcia 18:30, 12 cze 2017

Anda napisał(a)

Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przyjechać na spotkanie Ogrodowiska Bardzo bym chciała Poza tym Polacy są po prostu bardziej uczuciowi i serdeczni niż Niemcy. Polacy to Włosi północy, tak się tutaj mówi

Nie wiem, jak się odbywa wybór ogrodu do odwiedzania. Chyba ktoś się po prostu zgłasza. Pewnie się jeszcze dowiem

To moze wybierzemy sie obie..

Masz racje jesli chodzi o 'uczuciowosc Niemcow'...tez to zauwazylam.

A jesli chodzi o Wlochow, to tak, jestesmy uczuciowo do nich podobni ale jestesmy tez bardziej zorganizowani i zadnej pracy sie nie boimy. Pracuje z wieloma narodowosciami i powiem szczerze, ze jesli cos sie nie da to trzeba wyslac Polaka a on zaraz znajdzie sposob.
Anda 18:39, 12 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Padną.

A to dziwne, bo u nas w okolicy dłubanie w ziemi to domena witalnej młodości. I każdy mnie przestrzega "a bo masz jeszcze siły ...". Ponure nastawienie.
A może to zależy tylko od człowieka?

Nie wiem, jak tutaj to wypada statystycznie, ale mam wrażenie, że tutaj młode czy też młodsze pokolenie nie ma czasu na ogród.
Ogrodnicy z zamiłowania ogrodnikują aż do "końca" Moja babcia taka była i mam nadzieję, że mam to po niej
Anda 18:43, 12 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Jaką powierzchnię ma ten ogród użytkowy? W ogóle nie ma żadnego małego Staudengaertchen?

Masz zdjęcia wnętrz szklarni?

Co rośnie pod siatką? Kapustne?
Co to za roślina bordowa koło antemisów (tych żółtych)?

Powierzchnię szacuję na ok. 2000 m2. Na zdjęciu tego nie widać, bo fotografowałam tylko drugą część ogrodu i nie robiłam też zdjęć dość dużego przedogródka. Byliny są miedzy tymi obwódkami bukszpanowymi i w przedogródku.

W szklarniach były same pomidory.
Pod siatką rosną truskawki.

Nie pamietam, co rośnie obok antemisów. Jakoś się nie przypatrzylam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies