Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Miskantowo 08:44, 25 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Obejrzałam sobie te archiwalne zimowe zdjęcia. Przepiękne! Też pamiętam zimę z 2010 roku. Na mieście przy przystankach autobusowych były powystawiane koksowniki. Na wsi z kolei - tam, gdzie nawiało śniegu z pola - zaspy miały po 1,5m wysokości. Wspominam to z rozrzewnieniem. Nie podobają mi się aktualne zmiany klimatyczne. Co prawda zima z 2021 obudziła we mnie nadzieję na powrót do pięknej przeszłości, ale ta nadzieja w bieżącym sezonie umiera...

Oj, ja to pamiętam nawet zimę stulecia.
Transporty wojskowe, które do sklepu dowoziły tylko chleb i mleko.
W środku Gdańska, na wielkim osiedlu mieszkaniowym, chodziliśmy wykopanymi tunelami…

Pamiętam też zimowiska podczas których zabraniali nam szaleć na zewnątrz kiedy temperatura spadała poniżej minus 25 stopni
MagdaLenka 11:46, 25 sty 2025

Miskantowo napisał(a)

Pamiętam też zimowiska podczas których zabraniali nam szaleć na zewnątrz kiedy temperatura spadała poniżej minus 25 stopni

Dorośli to potrafią zepsuć zabawę...
Margo2 00:04, 26 sty 2025

Zawsze mieliśmy biegun zimna na Suwalszczyźnie, a ostatnio się poprzesuwało.
Ciekawe, czy to stały trend?
Ty masz jeszcze śnieg, a ja dzisiaj juz pracowałam w ogrodzie. W styczniu !
To mi sie jeszcze nigdy nie zdażyło, chyba, że obcinałam gałęzie czereśni, ale teraz przy tych dodatnich temperaturach nie mam pojęcia, czy ciąć, czy nie
Rumianka 18:40, 26 sty 2025

Joku napisał(a)
U mnie już śnieg stopniał, pozostały niewielkie resztki. Aktualnie u mnie 5 st. na plusie. Pewnie dlatego tak słabo topnieje bo jest bardzo zmrożony.

Wróciliśmy z działki po dwudniowym pobycie. Troszkę padał deszcz, ale zrobiłam dokładny obchód ogrodu...sporo roślin mocno przygiętych do ziemi...śnieg zmrożony więc nie ruszałam niczego, by nie połamać. Tak było wczoraj, a dziś znowu z deszczykiem, ale śnieg zaczął topnieć znacznie szybciej...jest nadzieja...
Rumianka 18:42, 26 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Obejrzałam sobie te archiwalne zimowe zdjęcia. Przepiękne! Też pamiętam zimę z 2010 roku. Na mieście przy przystankach autobusowych były powystawiane koksowniki. Na wsi z kolei - tam, gdzie nawiało śniegu z pola - zaspy miały po 1,5m wysokości. Wspominam to z rozrzewnieniem. Nie podobają mi się aktualne zmiany klimatyczne. Co prawda zima z 2021 obudziła we mnie nadzieję na powrót do pięknej przeszłości, ale ta nadzieja w bieżącym sezonie umiera...

Te ostatnie zimy, to jak loteria...raz zwały śniegu, raz deszcz i ciepło...
Rumianka 18:46, 26 sty 2025

Magara napisał(a)
Rumianko, u nas dziś było trochę słońca, teraz jest na plusie, a zaraz w całej okolicy ma być na mocnym plusie Śnieg znika, powoli ale jednak
Zauważyłam, że u nas szybciej niż u sąsiadów, których nie ma w zimie - pewnie ogrzewany dom też trochę ciepła oddaje okolicy.
Ja też nic nie wyciągałam roślin na siłę, czekałam i czekam cierpliwie. Powoli stwierdzam, że większość krzewów dała radę, są połamane gałązki, ale muszę się z tym pogodzić. Sosen ogolonych nic nie uratuje, ale też muszę z tym żyć

Zrobiłam przegląd roślin, ale po kilku złamanych gałązek nie widać większych strat. Padał deszczyk i śnieg stopniał tak w 2/3...grubsze warstwy zostały tam gdzie był rzucany śnieg przy odśnieżaniu...Myślałam, że będzie gorzej...ale mozna takie straty jakoś przeboleć...
Rumianka 18:47, 26 sty 2025

Miskantowo napisał(a)

Oj, ja to pamiętam nawet zimę stulecia.
Transporty wojskowe, które do sklepu dowoziły tylko chleb i mleko.
W środku Gdańska, na wielkim osiedlu mieszkaniowym, chodziliśmy wykopanymi tunelami…

Kiedyś to były zimy...nie ma co... Tez pamiętam takie sytuacje...
Rumianka 18:47, 26 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)

Dorośli to potrafią zepsuć zabawę...

Rumianka 18:49, 26 sty 2025

Margo2 napisał(a)
Zawsze mieliśmy biegun zimna na Suwalszczyźnie, a ostatnio się poprzesuwało.
Ciekawe, czy to stały trend?
Ty masz jeszcze śnieg, a ja dzisiaj juz pracowałam w ogrodzie. W styczniu !
To mi sie jeszcze nigdy nie zdażyło, chyba, że obcinałam gałęzie czereśni, ale teraz przy tych dodatnich temperaturach nie mam pojęcia, czy ciąć, czy nie

W naszym rejonie od kilku lat wystepuje jakaś dziura pogodowa, że wysypuje się cały śnieg przeznaczony na szersza okolicę...i tak borykamy się...
Wafel 11:53, 27 sty 2025

Nie wiedziałam, że na Kaszubach tyle śniegu jeszcze zalega... Szkoda roślin, ale nic nie zrobisz, słońce się przebija nad Trójmiastem, to może w końcu rozmrozi zalegający śnieg.