Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 20:03, 29 sty 2018

chelll napisał(a)

Wendy, u mnie w sezonie róze nie wyglądają tak zdrowo jak u Ciebie w styczniu Jak Ty to robisz?

Ela, róże u mnie mocno chorowały w tamtym sezonie. W tym planuję opryski prewencyjne m.in. z czosnku. Na ostatnim zdjęciu widać Mini Eden Rose, zaskakująco zieloną i zdrową do tej pory. Z daleka ją widzę w warzywnym. Pashmina też ze zdrowymi liśćmi za oknem tarasu.
Wendy79 20:05, 29 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czyli plany ambitne są

Nie no Sylwia, normalnie, jak co roku z tym, że w tym dużo bardziej po kieszeni trzepnie...
Gruszka_na_w... 21:02, 29 sty 2018

Świetnie się stanie jeśli uda się Wam zrobić te funkcjonalne miejsca. Po swoim doświadczeniu wiem, jak bardzo wpływają one na wizualne uporządkowanie całości. Mogłam sobie wcześniej robić rabatki, sadzić, ale to zaczęło trzymać się kupy dopiero po zrobieniu trawnika, ścieżek, drewutni, kompostownika, wejścia do domu i podjazdu. Udomowić wnętrza jest w miarę prosto. Sprawić, aby ucywilizowało się otoczenie, to ciężka praca. A jeśli się już ją wykona to głowa zaczyna inaczej pracować, dostaje się skrzydeł.
Powodzenia! Trzymam kciuki, żeby się udało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 21:37, 29 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetnie się stanie jeśli uda się Wam zrobić te funkcjonalne miejsca. Po swoim doświadczeniu wiem, jak bardzo wpływają one na wizualne uporządkowanie całości. Mogłam sobie wcześniej robić rabatki, sadzić, ale to zaczęło trzymać się kupy dopiero po zrobieniu trawnika, ścieżek, drewutni, kompostownika, wejścia do domu i podjazdu. Udomowić wnętrza jest w miarę prosto. Sprawić, aby ucywilizowało się otoczenie, to ciężka praca. A jeśli się już ją wykona to głowa zaczyna inaczej pracować, dostaje się skrzydeł.
Powodzenia! Trzymam kciuki, żeby się udało.

Masz Haniu rację, o ileż bardziej oswoiliśmy ogród, gdy zaczął powstawać trawnik. Zrobiło się tak porządnie. Przy tej chlapie , jaką mamy tej zimy, strasznie brakuje mi suchego przejścia nogą od auta do domu. Może w przyszłym roku będzie już lepiej Marzy mi się też skończenie tarasu, ale na to jeszcze sobie poczekam zapewne...
AgataP 12:39, 30 sty 2018

Wendy79 napisał(a)

Masz Haniu rację, o ileż bardziej oswoiliśmy ogród, gdy zaczął powstawać trawnik. Zrobiło się tak porządnie. Przy tej chlapie , jaką mamy tej zimy, strasznie brakuje mi suchego przejścia nogą od auta do domu. Może w przyszłym roku będzie już lepiej Marzy mi się też skończenie tarasu, ale na to jeszcze sobie poczekam zapewne...

No to planów a planów

Gruszka ma rację... jak się ogarnie dookoła domu to od razu wszystko inaczej wygląda. U mnie harówa była ostatnimi laty... a jeszcze mam do uporządkowania masę terenu. Głównie w warzywniku, przy domku gospodarczym i za nim... porządnej drewutni do tej pory nie mam, ale i na nią przyjdzie pora..

Zdradź co zamówiłaś? pocieszę się choć Twoimi zakupami

Ja się niestety wstrzymuję, choć lista jest ale muszę wybrać - dom lub ogród... na razie wybrałam zaliczkę na wakacje hahahah
laurowisnia 13:41, 30 sty 2018

Zaglądam do właścicielki wzorcowego warzywnika, podziwiam za pracę w niego włożoną.
Chciałam zapytać czy chciałabyś nasiona dziewanny.
A z sadzeniem cisa na żywopłot możesz poczekać do jesieni, zakup wtedy pewniejszy.
Wendy79 14:26, 30 sty 2018

laurowisnia napisał(a)
Zaglądam do właścicielki wzorcowego warzywnika, podziwiam za pracę w niego włożoną.
Chciałam zapytać czy chciałabyś nasiona dziewanny.
A z sadzeniem cisa na żywopłot możesz poczekać do jesieni, zakup wtedy pewniejszy.

Nasiona z chęcią wielką spróbowałabym wysiać
Dzięki z podpowiedzią z cisami, to powoduje, że jeszcze intensywniej myślę o terminie jesiennym.
Wendy79 14:40, 30 sty 2018

AgataP napisał(a)

No to planów a planów

Maciek już dzisiaj zaczął działać, wpadł do domu umorusany i mówi: Rób mi zdjęcie i pisz dziewczyną, że sezon rozpoczęty

AgataP napisał(a)
Zdradź co zamówiłaś? pocieszę się choć Twoimi zakupami

Dwa krzaczory: dereń Siberian Pearls (dla Maćka) i kalinę Park Harvest, dzwonki różne, dziewannę Rosie, bodziszka popielatego Balerinę, przetacznikowca, gipsówkę i bergenię, a zaczęło się tak niewinnie od jeżówki Lemon Drop, która mnie zauroczyła i poleciało...A z gratisów jeszcze jakaś kocimiętka nowa wpadła
W kolejnym sklepie już mi też w koszyku przybywa, ale może uda się część tych roślin z nasion wyhodować, to zaoszczędzę. Na poszerzoną rabatę pod hortensjami miał iść i żeleźniak, i krwawnica, i irysy syberyjskie ( a ktoś się chyba swoich pozbywał) i więcej jeżówki.
Potrzebuję też więcej tawułek Arendsa i zastanawiam się jak je podzielić, bo mam trochę swoich.
Gruszka_na_w... 18:58, 30 sty 2018

Wendy79 napisał(a)

Potrzebuję też więcej tawułek Arendsa i zastanawiam się jak je podzielić, bo mam trochę swoich.

Swoje dzieliłam piłą. One nie mają tradycyjnej bryły korzeniowej, ale coś, co przypomina kawał strasznie twardego drewna. Szpadlem nie dało się tego podzielić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 19:28, 30 sty 2018

Haniu, dziękuje za informację. Najważniejsze, że można, piła jakby co, też się znajdzie