Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Anda 19:04, 10 mar 2018

Groszek cukrowy już do ziemi można? A żółtą fasolkę?

Dzisiaj też byłam w ogrodzie, ale tylko trochę posprzątałam i powycinałam co nieco.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 19:53, 10 mar 2018

Ewuś, z groszkiem to jest takie przysłowie: Kto sieje groch w marcu, ten zbiera w garncu, kto sieje w maju, ten zbiera w jaju. Wiadomo, że zależy od warunków glebowych, ale u mnie akurat na tych rabatach wczesnych fasolowych sucho i ziemia niezmrożona. Zawsze groch sieję najwcześniej jak się da. Fasolka jest ciepłolubna. Najwcześniej koniec kwietnia,jeśli ciepła wiosna, najbezpieczniej po Zimnych Ogrodnikach.
Anda 19:56, 10 mar 2018

Dzięki To wysieję jak trochę ziemia obeschnie i się pogdgrzeje
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 20:32, 10 mar 2018

Agnieszko a porzeczkę i agrest też pryskasz miedzianem? pozdrawiam
kitek81 20:37, 10 mar 2018

miedzianem dzisiaj też pryskałam ale warzywniak na razie mam błotnisty, musi ziemia troszkę obeschnąć! ale podziwiam za Twoją dzisiejszą pracę
Wendy79 20:55, 10 mar 2018

Monia81 napisał(a)
Agnieszko a porzeczkę i agrest też pryskasz miedzianem? pozdrawiam

Opryskiwałam je jesienią o ile pamiętam, teraz nie. Jeszcze róże muszę opryskać.
Wendy79 20:55, 10 mar 2018

kitek81 napisał(a)
miedzianem dzisiaj też pryskałam ale warzywniak na razie mam błotnisty, musi ziemia troszkę obeschnąć! ale podziwiam za Twoją dzisiejszą pracę

Jutro zakwasy będą, jak nic.
Pszczelarnia 10:07, 14 mar 2018

Uprasza się o obszerną informację dla laika w sprawie goździków Szabo. Chodzi o siew gruntowy - jak radzisz?
mira 11:36, 14 mar 2018

Siałam 2 x te goździki i nic chyba coś nasiona nie takie, niemniej czekam na info o nich.

W sobotę to ja się kręciłam po ogrodzie z cieciem. Zazdroszczę wysiewów myślałam ze to zrobię teraz w kolejnym tygodniu a tu zima idzie.
Będziesz swoje okrywać?

Kalarepki się pikuje?
Wendy79 23:03, 14 mar 2018

Ewo, Miro, jeśli chodzi o goździki, to siałam je raz, w ubiegłym roku, więc doświadczenia wielkiego to ja raczej nie mam. Siałam w domu, w lutym. Nie było problemów ze wschodami. Gdzieś już pisałam, że moje się pokładały w ogrodzie, nie wiem czy za mało słońca, czy za mokro było. Nie mam w planach zasiania ich w tym roku. Myślę, że dobrym źródłem wiedzy będzie Margaretka3.
Ja też trochę ogród posprzątałam, hortensje przycięłam. Zapowiadane na ten weekend minusowe temperatury powstrzymały mnie przed kończeniem sprzątania bylinówek, ze względy na owady, które się tam chowają (jak np. biedronki, pająki).
Wysiewów sobotnich nie będę przykrywać, powstrzymałam się tylko przed sadzeniem cebuli. Musze z powrotem przykryć h. ogrodowe i zastanawiam się nad magnoliami, których wcześniej nie okrywałam, ale pąki już nabrzmiały, więc chyba to zrobię.
Kalarepki będę pikować, może w piątek. Zresztą, ponieważ mam wole, mam zamiar wtedy trochę wysiewów kwiatowych poczynić. Z pomidorami jeszcze czekam z tydzień, chyba, że jednak postawię foliaczka.