Może czytaliście już, a jeśli nie to nie zaszkodzi przeczytać
http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/podniesienie-gruntu-podczas-budowy-domu-co-na-prawo,13_10259.html
To podnoszenie gruntu w Waszym przypadku jest o tyle niepokojące, że i tak mieliście problem z zastoiskami wody. Wizyta w nadzorze to dobry krok- sprawdzą projekt budowlany- tam są wszystkie informacje na temat planowanego zagospodarowania działki i rzędnych terenu.
Przepięknie wykończyłaś ten domek ogrodnika. Bardzo podoba mi się kolor impregnatu. Na swojej zachodniej rabacie mam posadzone hosty, paprocie, hortensje, cisy kolumnowe (2) i miskanty. Wsadziłam tam też wiąz holenderski jacqueline hillier. Można go formować. Na mniej słonecznych rabatach koloru doda szałwia omszona(bardzo łatwo ja dzielić i kwitnie do jesieni, po przycięciu po pierwszym kwitnieniu).Występuje w kolorach białym, różowym, niebieskim i niebieskofioletowym. Myślę, że sprawdzą się tam tez rododendrony- tylko, że one wymagać będą wymiany gleby. W cieniu bardzo dobrze zadarnia runianka, można ja przycinać i wtedy wygląda bardziej elegancko. Azalie kochają słońce. W cieniu będą słabiej kwitły.
Kocimiętkę rozmnażałam tylko przez podział kępy, ale to może być naprawdę mikroskopijny kawałek

Twój warzywnik to mistrzostwo świata. Możesz być z niego dumna

)))))Obfitość w nim dobra wszelakiego, a na widok szczawiowej ślinka mi pociekła.
Z dereni będziesz zadowolona,to żelazne krzewy. Można je puścić luzem, ale też łatwo je formować- ma się wtedy nagrodę w postaci pięknych karminowych gałęzi zimą.
Staraj się pamiętać o zimozielonych roślinach. Warto je mieć w ogrodzie dla formy i koloru zimą i i na przedwiośniu. Teraz trochę żałuję, że nie posadziłam więcej świerków serbskich. To wspaniałe drzewa. Cisy można zastąpić choina kanadyjską- piękny żywopłot z niej wychodzi i o wiele szybciej ma się efekt.
Do Dziadowej Kłody jeździliśmy z Wrocławia na grzyby
~ Władysław Tatarkiewicz