Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 23:43, 15 lip 2016

Funkcje ogrodu już dawno zostały ustalone, dlatego podział na użytkowy i ozdobny, gdzie ten pierwszy jest w tej chwili ważniejszy. Jeśli chodzi o architekturę, to pozostaje kwestia wiaty, ale już widzę w którym kierunku to idzie. Drewutnia ma być blisko wejścia, więc albo na końcu wjazdu, albo wzdłuż ogrodzenia. W tym drugim przypadku nie wiem, jak postąpić z żywopłotem z grabu.
KasiaWB 09:34, 16 lip 2016

Aga,
a jaka to strona świata gdzie grab, hortensje i hakone? hakone nie mogą być wystawione bezpośrednio na słońce, bo będą brzydkie.

kilka inspiracji

drewutni nie rób zaraz na wprost wejścia do domu ani na wprost wyjścia z ogrodu na froncie - ma być niewidoczna, chyba lepiej wcześniej i można ją schować w grabowym żywopłocie np.
https://pl.pinterest.com/pin/365987907190356168/

a na wprost wejścia do domu jakaś ładna rabata musi być np.
https://pl.pinterest.com/pin/365987907190200090/

albo kontynuacja hortensji z podjazdu.
Tu Limelight:
https://pl.pinterest.com/pin/365987907190336739/

A tu chyba Anabelki z inną trawą - ale wyobraźmy sobie, że to Limelight lub coś podobnego
https://pl.pinterest.com/pin/365987907190356037/

Pozdrawiam
kamila66 09:38, 16 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Funkcje ogrodu już dawno zostały ustalone, dlatego podział na użytkowy i ozdobny, gdzie ten pierwszy jest w tej chwili ważniejszy. Jeśli chodzi o architekturę, to pozostaje kwestia wiaty, ale już widzę w którym kierunku to idzie. Drewutnia ma być blisko wejścia, więc albo na końcu wjazdu, albo wzdłuż ogrodzenia. W tym drugim przypadku nie wiem, jak postąpić z żywopłotem z grabu.

Jaka będzie ta drewutnia? dostępna z obu stron czy tylko jednej?
Wendy79 10:26, 16 lip 2016

A tak cofnięta na granicy hortensjowej z kalinową? W linii żywopłotu czy cofnięta przy samym ogrodzeniu?

Oddzielnej rabaty przed wejściem nie będzie, tylko rabata z hortensjami wzdłuż wjazdu. Ja mam wejście z boku domu (biała kreseczka), kiedyś myślałam, że od północy, teraz wiem, że idealna północ to nie jest, bo późnym popołudniem zagląda słońce. Hortensje powinny więc mieć światło do południa i w lecie trochę wieczorem.

Wendy79 10:33, 16 lip 2016

Kupione w tamtym roku jeżówki mają kolor łososiowy(?), zaczynają kwitnąć dalie z siewu, jest i pierwszy kwiat dalii z bulwy.

KasiaWB 10:36, 16 lip 2016

napisz na rysunku strony świata bo jeśli wejście do domu jest od północy to hortensje będą cały dzień oświetlone - od wschodu do zachodu

drewutnia - z jednej strony powinna być pod ręką - przez główne wejście do domu nosicie drewno czy z innej strony? z drugiej strony nie powinna być zbyt widoczna bo to nie jest ozdoba ale wygodny dostęp do całej jej szerokości musi być.
Wendy79 10:40, 16 lip 2016

Na warzywnym po ulewie i wietrzysku położona cebula, część słoneczników. Jeśli taka pogoda potrwa dalej,tak ja myślałam, pożegnam się szybko z ogórkami, bo liście zaczynają chorować. W truskawkach armagedon, wchodzę w nie po weekendzie i ścinam, kapustne totalnie zaniedbane (muszę przemyśleć dużo na przyszły sezon, jak je chronić). Najwyższy czas na czosnek. Ziemia mokra, nie pogrzebię dzisiaj.

Wendy79 10:44, 16 lip 2016

Tam nawet ja boję się wejść Dynie będę zbierać za płotem chyba w tym roku...

Wendy79 11:16, 16 lip 2016

KasiaWB napisał(a)
napisz na rysunku strony świata bo jeśli wejście do domu jest od północy to hortensje będą cały dzień oświetlone - od wschodu do zachodu

drewutnia - z jednej strony powinna być pod ręką - przez główne wejście do domu nosicie drewno czy z innej strony? z drugiej strony nie powinna być zbyt widoczna bo to nie jest ozdoba ale wygodny dostęp do całej jej szerokości musi być.

Drzewo nosimy przez główne wejście, nie będziemy mieć utwardzanych ścieżek do ogrodu użytkowego, więc nie wyobrażam sobie noszenia z niego drzewa w okresach, kiedy jest śnieg lub bardzo mokro. Do tego dochodzi kwestia dowozu drzewa, jednak najwygodniej wydaje mi się gdzieś przy wjeździe. Kwestia tylko, w którym miejscu.

Naniosłam różę wiatrów na zdjęcie. Jeżeli nie hakone, to muszę poszukać inną trawę w nogi hortensji. Pomysł był taki, żeby przed hortkami były jakieś niskie iglaki przyjmujące kulistą formę, a pomiędzy nimi hakone. Jak M. skończy robić krawężniki, może się też okazać, że nie wszędzie będzie wystarczająco miejsca na moje pomysły i będę musiała dalej szukać zmian.
ewsyg 11:19, 16 lip 2016

Podziwiam Cię Aga. Taki warzywnik to ogrom pracy, a przecież jest jeszcze cała reszta. Oj,trudne to do opanowania. Wszystko zależy jeszcze od tego ile ma się czasu na ogród. Praca w nim to przyjemność, tylko ten ciągły brak czasu. Jestem oczarowana warzywnikiem, duży i bardzo wypielęgnowany.