Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

AgataP 16:58, 18 lip 2016

Aga, jaką długość ma szpaler malin? Nie wiem do ilu sztuk się przymierzyć by starczyło na świeżo, i na sok może na zimę. Kurna boję się tych letnich że nie opanuję ich rozrostu, myślałam tylko o jesiennych. Mniej kłopotu ale może się mylę..
Gruszka_na_w... 19:47, 18 lip 2016

AgataP napisał(a)
Aga, jaką długość ma szpaler malin? Nie wiem do ilu sztuk się przymierzyć by starczyło na świeżo, i na sok może na zimę. Kurna boję się tych letnich że nie opanuję ich rozrostu, myślałam tylko o jesiennych. Mniej kłopotu ale może się mylę..

Agatko, nie mylisz się Te lipcowe maliny są trochę upierdliwe w pielęgnacji. Trzeba pod koniec lipca wycinać stare pędy, które owocowały i podwiązywać te, które zaowocują za rok. One bardzo kłują i zawsze byłam pocharatana. teraz w ogrodzie mam odmianę Polana. zaczyna owocowanie w sierpniu i kwitnie aż do mrozów. Wtedy ścina się krzak do ziemi.
Ale może Wendy ma inne doświadczenia?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 20:18, 18 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Agatko, nie mylisz się Te lipcowe maliny są trochę upierdliwe w pielęgnacji. Trzeba pod koniec lipca wycinać stare pędy, które owocowały i podwiązywać te, które zaowocują za rok. One bardzo kłują i zawsze byłam pocharatana. teraz w ogrodzie mam odmianę Polana. zaczyna owocowanie w sierpniu i kwitnie aż do mrozów. Wtedy ścina się krzak do ziemi.
Ale może Wendy ma inne doświadczenia?

No widzisz Gruszeczko i dlatego skłaniam się ku jesiennym, bo i robaków niet.
Polecasz Polanę? Bo jeszcze myślałam o Polesiu
Tylko wciąż myślę ile mam ich zaplanować...
Wendy79 21:50, 18 lip 2016

Wróciłam z "pola" .
Malin mam 6 metrów. Raczej jem na bieżąco (nawet jak poszłam mierzyć, to obdziobałam co nieco ), w tym roku zrobiłam sobie 5 słoiczków zasypywanych cukrem na przeziębienie. Może coś jeszcze zrobię z jesiennych, bo już ładnie zawiązały owoce. Myślę, że w przyszłym roku będzie owoców znacznie więcej, bo moje maliny całkiem jeszcze młode
Ja maliny tnę "po tatusiu" całkiem nieprzepisowo, wczesną wiosną, zanim ruszą. Wycinam w letnich stare pędy i zostawiam kilka najdorodniejszych z każdego krzaka. Tnie mi się wtedy znacznie łatwiej, bo wszystko widać jak na dłoni. Nie podwiązuję, bo u mnie rosną pomiędzy sznurkami, na których się podpierają.
Doczytałam dlaczego powinno się ciąć w lipcu, zapobiega się ewentualnym chorobom grzybowym, ale chyba na razie będę kontynuować tradycje rodzinne

Bardzo łatwo też mi w tym gąszczu przyszło dzisiaj rozpoznanie różnych rodzajów malin, bo mają inne kolory pędów i liści, a czarna ładnie mnie haratnęła jakimś kolcem
Wendy79 22:30, 18 lip 2016

Rozpoczęłam dzisiaj prace nad rabatą "kalinową". Szło mi jak po grudzie. Śmiałam się do M., że jak tak dalej pójdzie i będę dziennie robić jedno przęsło ogrodzenia, to skończę do soboty.

Rabata ma 12 x 2.45 mb. Jest przedłużeniem rabaty hortensjowej (15 x 2.45), przy wjeździe. Jak widać posłuchałam rady i zastosowałam kartony i siano do zabezpieczenia wyplewionej ziemi Limka i hakone, ci ile sadzić?

Makusia 22:35, 18 lip 2016

Aga kawał ziemi załatwiłaś! Wiem ile to pracy, bo dzisiaj też z darnią walczyłam. Limkę, co 1,5 m, a hakone nie wiem
Wendy79 22:44, 18 lip 2016

Makusia napisał(a)
Aga kawał ziemi załatwiłaś! Wiem ile to pracy, bo dzisiaj też z darnią walczyłam. Limkę, co 1,5 m, a hakone nie wiem

Jutro muszę zająć się czosnkiem i wejść na truskawkowe pole, więc pewnie znowu ogarnę niewiele z kalinowej, ale zawsze do przodu . Dzięki, czyli jeszcze 8 potrzebuję.
kamila66 23:08, 18 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Rozpoczęłam dzisiaj prace nad rabatą "kalinową". Szło mi jak po grudzie. Śmiałam się do M., że jak tak dalej pójdzie i będę dziennie robić jedno przęsło ogrodzenia, to skończę do soboty.

Rabata ma 12 x 2.45 mb. Jest przedłużeniem rabaty hortensjowej (15 x 2.45), przy wjeździe. Jak widać posłuchałam rady i zastosowałam kartony i siano do zabezpieczenia wyplewionej ziemi Limka i hakone, ci ile sadzić?

Zacytuję Danusię
zależy jak mają wyglądać to odnośnie limelight
Pytanie jest trochę kłopotliwe, "żeby na siebie zachodziły ale żeby się nie zagłuszały" - jak będą się zagłuszały to po prostu mocniej przytniesz następnego roku na wiosnę, a jak będą za rzadko, to dosadzisz dodatkowo pomiędzy

Posadź co 70 cm. Ich siła wzrostu zależy od warunków glebowych, wilgotności i nasłonecznienia, także od cięcia.

Hakone chcesz mieć połączoną czy ma mieć przerwy? Milka ostatni sadziła w dość małej odległości ale mają stworzyć dywan.
kamila66 23:15, 18 lip 2016

To tu będzie tyle hortek w jednym gatunku? Ciekawa jestem efektu bo chyba takiej rabaty nie widziałam
Wendy79 23:18, 18 lip 2016

kamila66 napisał(a)

Zacytuję Danusię
zależy jak mają wyglądać to odnośnie limelight
Pytanie jest trochę kłopotliwe, "żeby na siebie zachodziły ale żeby się nie zagłuszały" - jak będą się zagłuszały to po prostu mocniej przytniesz następnego roku na wiosnę, a jak będą za rzadko, to dosadzisz dodatkowo pomiędzy

Posadź co 70 cm. Ich siła wzrostu zależy od warunków glebowych, wilgotności i nasłonecznienia, także od cięcia.

Hakone chcesz mieć połączoną czy ma mieć przerwy? Milka ostatni sadziła w dość małej odległości ale mają stworzyć dywan.

Hakone ma być połączona, a ogólne efekt jak na zdjęciu z chatą...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=311