Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

kamila66 00:02, 19 lip 2016

Pieknie wygląda na to, że co 60 cm https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola Ja też ją mam ale ledwo przeżyła zimę i jest maleńka, odbudowuje się.
AgataP 09:01, 19 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Wróciłam z "pola" .
Malin mam 6 metrów. Raczej jem na bieżąco (nawet jak poszłam mierzyć, to obdziobałam co nieco ), w tym roku zrobiłam sobie 5 słoiczków zasypywanych cukrem na przeziębienie. Może coś jeszcze zrobię z jesiennych, bo już ładnie zawiązały owoce. Myślę, że w przyszłym roku będzie owoców znacznie więcej, bo moje maliny całkiem jeszcze młode
Ja maliny tnę "po tatusiu" całkiem nieprzepisowo, wczesną wiosną, zanim ruszą. Wycinam w letnich stare pędy i zostawiam kilka najdorodniejszych z każdego krzaka. Tnie mi się wtedy znacznie łatwiej, bo wszystko widać jak na dłoni. Nie podwiązuję, bo u mnie rosną pomiędzy sznurkami, na których się podpierają.
Doczytałam dlaczego powinno się ciąć w lipcu, zapobiega się ewentualnym chorobom grzybowym, ale chyba na razie będę kontynuować tradycje rodzinne

Bardzo łatwo też mi w tym gąszczu przyszło dzisiaj rozpoznanie różnych rodzajów malin, bo mają inne kolory pędów i liści, a czarna ładnie mnie haratnęła jakimś kolcem

Aga no to już jestem w domu Pozostanę jednak przy jesiennych, bo mniej kłopotu. Zaplanuję sobie podobny pas dla malin - może Polanę i Polesie...
AgataP 09:10, 19 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Rozpoczęłam dzisiaj prace nad rabatą "kalinową". Szło mi jak po grudzie. Śmiałam się do M., że jak tak dalej pójdzie i będę dziennie robić jedno przęsło ogrodzenia, to skończę do soboty.

Aga moje doświadczenia - zrywanie darni robiłam nacinając szpadelkiem od kantów, robiłam takie pasy, potem podważałam widłami i wychodziło piorunem. W dwa dni machnęłam coś koło 30 metrów x 1 metr Darń poszła na kompost, a ubytek zbilansowałam kompostem

Hortki - ja posadziłam co 1 metr, by za 2-3 lata zrobił się szpaler. Takie wytyczne otrzymałam od bozgi z hortensjady Hakone jeszcze nie sadzę bo muszę poczekać aż uczyni się trochę cienia. Ale jak pamiętam to Sylwia chyba dzieliła hakona na ździebełka i sadziła - rozrosła się migiem, bo miała podlewanie

Ja pomiędzy graby i hortki wsadziłam 5 szt jarząbków Flanrock.
AgataP 09:11, 19 lip 2016

Wendy79 napisał(a)

Hakone ma być połączona, a ogólne efekt jak na zdjęciu z chatą...

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=311

A wiesz że to nie hakone a rozplenica? Hakone po kilku latach jak ma dobre warunki rośnie na potwora który ma i metr średnicy
AgataP 09:12, 19 lip 2016

kamila66 napisał(a)
To tu będzie tyle hortek w jednym gatunku? Ciekawa jestem efektu bo chyba takiej rabaty nie widziałam

To będziesz widziała częściej bo i u mnie będzie taki szpaler - 29 szł
gobasia 09:44, 19 lip 2016

AgataP napisał(a)

Aga no to już jestem w domu Pozostanę jednak przy jesiennych, bo mniej kłopotu. Zaplanuję sobie podobny pas dla malin - może Polanę i Polesie...

ja też zostalam przy jesiennych....malo z nimi problemów a owoce tez smaczne
Pszczelarnia 10:07, 19 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
A tak cofnięta na granicy hortensjowej z kalinową? W linii żywopłotu czy cofnięta przy samym ogrodzeniu?

Oddzielnej rabaty przed wejściem nie będzie, tylko rabata z hortensjami wzdłuż wjazdu. Ja mam wejście z boku domu (biała kreseczka), kiedyś myślałam, że od północy, teraz wiem, że idealna północ to nie jest, bo późnym popołudniem zagląda słońce. Hortensje powinny więc mieć światło do południa i w lecie trochę wieczorem.

Dzień Dobry! Wsiąkłam tutaj. Jestem zachwycona. I len mnie zachwyca na poduszce, bo warzywnik, szarości i zdecydowane nasadzenia oczywiście też. Tylko jeszcze o Nicku doczytam, bo Wendy to brzmi intrygująco.
Pszczelarnia 10:09, 19 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Ogród, jaki ma być? Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu,bo żyje on ciągle gdzieś w mojej wyobraźni, ale próbuję to trochę uporządkować.
Na pewno będzie on połączony z warzywnikiem, który już istnieje ( ten za szarym płotkiem na zdjęciu, ok.300m2), dojdą jeszcze drzewa owocowe. Chciałabym, żeby był przyjazny owadom,płazom i ptakom (mieszkamy na obszarze Natura 2000), nawiązywał do otoczenia, wiejskiej polskiej tradycji (są takie rośliny, które już zawsze będą mi przypominały beztroskie dzieciństwo i ukochanych dziadków), ale i wniósł angielski klimat.

Ogród, który już żył w wyobraźni ... . Serdecznie pozdrawiam.
Pszczelarnia 11:08, 19 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Tak sobie to wymyśliłam. Szkielet lewej przy wejściu. Teraz byliny i trawy.

Piszesz, że to dąb błotny? Jak on ma rosnąć? Do ilu metrów, jaki jest szeroki?

Czytam po kolei post po poście, i znajduję wiele nauki w tym i mam wiele radości z Twojego ogrodowania.
ZieloneWrota 11:23, 19 lip 2016

Ten dąb błotny również mnie zaciekawił, z tego co wujek google mówi to rośnie do 25m, wys. rośnie na wilgotnych glebach pięknie się przebarwia jesienią. Czy ty masz ten sam?.