Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 11:30, 17 lip 2016

Do borówek wystarczy Ci właściwie dostęp z jednej strony. Krzaki urosną duże, bo widziałam takie 10-letnie, ale dostęp do owoców jest łatwy. Ja miałam 6 krzewów, sadzonych w tamtym roku w sierpniu,podsadzonych żurawiną.Jeden muszę wymienić. Owocuje też na razie jeden, ale owoce ma duże i pyszne. U mnie mają wydzieloną rabatę ze względu na kwaśną ziemię.

To co mogę Co polecić, to jagoda kamczacka, ale jeśli miałabyś wybierać, to jakieś nowe odmiany, z dużymi owocami. Bardzo wcześnie owocuje, bo już w maju. Ja mam dwa krzaki i dokupię jeszcze dwa (one są obcopylne).
Jeżyną jestem rozczarowana. Pięknie rośnie, ma podłużne, bardzo duże owoce, ale jest tak kwaśna, że aż buzię wykrzywia. Jak tak dalej pójdzie, to się pożegnamy.

Kiedy będziesz planowała warzywnik, pomyśl najpierw co lubicie i bez czego sobie nie wyobrażasz własnej kuchni. Potem, co jest drogie lub trudno dostępne w sklepach. Ja co roku pozwalam sobie na jakiś eksperyment warzywny
KasiaWB 15:03, 17 lip 2016

Wendy79 napisał(a)

Jak M. skończy robić krawężniki, może się też okazać, że nie wszędzie będzie wystarczająco miejsca na moje pomysły i będę musiała dalej szukać zmian.

Proponuję poczekać do zakończenia prac, wtedy wyjdą szerokości oraz poziomy.
Nie ma się co spieszyć dobrze Ciebie rozumiem, bo też bym chciała już mieć wszystko skończone, ale pewnych rzeczy nie przyspieszam i czekam.
Pozdrawiam
KasiaWB 15:05, 17 lip 2016

Wendy79 napisał(a)

Ależ mi się podobają te szare elementy w ogrodzie o pergoli i płotku już wcześniej pisałam, ale teraz jeszcze widzę domek cudne
malkul 18:52, 17 lip 2016

Wendy79 napisał(a)

Mam i to i to.

Do malin musisz mieć dostęp z każdej strony, bo inaczej będziesz mieć problem z zbiorami. U mnie to jakieś 50 cm od płotu. U mnie prowadzone są między sznurkami, wszystkie odnogi, które wychodzą poza likwiduję.

tak potwierdzam
ja niestety od płotu nie mam za duzo miejsca i ciężko tam wyzbierać. polak mądry po szkodzie
malkul 18:53, 17 lip 2016

piekny wspaniały ten twój warzywnik!
AgataP 19:14, 17 lip 2016

Aga dziękuję Ci bardzo, o malinach tak właśnie myślałam, borówki też chcę wydzielić ze względu na kwasowość, też myślałam o żurawinie jako zadarniaczu... co jeszcze nie wiem, pewnie to będzie ewoluować

najpierw więc owoce - świdośliwy posadzę - owocowanie czerwiec, truskawki posadzę czerwiec, czereśnię mam - lipiec początek, sierpień ulena śliwa mam, borówki, żurawinę i maliny posadzę, gruszę późną mam, jeżynę mam to tyle...

z warzyw pewnie kilka krzaków pomidorów, może jakieś sałaty...
nie mam tyle miejsca na wszystko... więc będę kombinować

Pytanie jeszcze ile metrów masz malin? Starcza Ci to na bieżąco i na soki?

Moja jeżyna będzie przesadzana, bo żal mi jej - jest pyszna słodka i z jednego krzaczka miałam cały słój soku

Kurna trudna sprawa z tymi nasadzeniami.

Kolory piękne, warzywniak pokazowy... będziesz mogła ekipę filmową zaprosić
Gruszka_na_w... 20:00, 17 lip 2016

Piękną masz tę architekturę ogrodową. Wzorowo zorganizowałaś maliniak
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 21:27, 17 lip 2016

KasiaWB napisał(a)

Proponuję poczekać do zakończenia prac, wtedy wyjdą szerokości oraz poziomy.
Nie ma się co spieszyć dobrze Ciebie rozumiem, bo też bym chciała już mieć wszystko skończone, ale pewnych rzeczy nie przyspieszam i czekam.
Pozdrawiam

No jednak nie wytrzymałam i jestem posiadaczką 5 hakone Skoro je wypatrzyłam w ostatniej chwili tzn, że miały ze mną wyjechać. Nie inaczej Spotkałam też pierwszy raz grujecznika. Czy 120 zł to dużo za to drzewo? Myślę, że zakupię też kilka hortensji i zacznę je rozmnażać, żeby zaoszczędzić.

Informuję również, że ustaliliśmy z M. ostateczne miejsce dla drewutni. Będzie stała zaraz na początku wjazdu. Chcemy jednocześnie zrobić zadaszenie nad kubłami na śmieci.
Makusia 08:57, 18 lip 2016

Toż to nie warzywnik, a rasowy warzywnik, co pułk wojska mógłby wyżywić
Super to wygląda- u mnie jedna malina mikruska nigdy zimy nie przeżywa, i co rok wsadzam od początku
AniMa 09:22, 18 lip 2016

Witaj Wendy.
Przeczytałam cały wątek i już wiem od której strony jesteśmy sąsiadkami, wiem, że jesteśmy rówieśnicami, kupowanie roślinek jest ważniejsze niż inne kupowanie a i w ogrodzie siedzimy tak samo długo, no i mamy zamiłowanie do kulek, trawek...
Podziwiam twój warzywniak. Ja po ciągłym plewieniu ogródka rodziców w dzieciństwie nie zamierzałam tworzyć własnego, chociaż 3 krzaczki pomidorków, papryki i cukinii mam twój jest idealny, wymuskany. Wiem, ile to wysiłku i bólu kręgosłupa kosztuje
Mam też podobny problem z sąsiadem, który podwyższył teren pod dom i taras i ostatnie ulewy sprawiły, że była u mnie rwąca rzeka. Trzeba rozmawiać...
Jeżeli chodzi roślinki, które chcesz posadzić od jego strony, musisz sprawdzić czy lubią dużo wilgoci, bo pewnie to je czeka, pomysł z brzozami (jak chyba dobrze wyczytałam) bardzo dobry - o ile nie będą sąsiadowi przeszkadzały liście (tak jak mojemu).
Zaznaczam wątek i kibicuje