Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 11:22, 16 lip 2016

Pashmina po ulewach nie naruszona, St.Cecylia też...

czego nie mogę powiedzieć o Lavender czy Crystal Palace. Czekam na kolejne kwitnienie Majestic. Pięknie się rozbudował krzak, pełno pąków.

Wendy79 11:31, 16 lip 2016

ewsyg napisał(a)
Podziwiam Cię Aga. Taki warzywnik to ogrom pracy, a przecież jest jeszcze cała reszta. Oj,trudne to do opanowania. Wszystko zależy jeszcze od tego ile ma się czasu na ogród. Praca w nim to przyjemność, tylko ten ciągły brak czasu. Jestem oczarowana warzywnikiem, duży i bardzo wypielęgnowany.

Ewuś, dziękuję za miłe słowa. Czasu faktycznie wciąż za mało, ale uczę się nie przejmować. Mam dużo przemyśleń dotyczących warzywnika, ciągle się wszystkiego uczę. Czuję, że nadchodzą w nim dalsze zmiany, może już na jesień.
gobasia 16:33, 16 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Na warzywnym po ulewie i wietrzysku położona cebula, część słoneczników. Jeśli taka pogoda potrwa dalej,tak ja myślałam, pożegnam się szybko z ogórkami, bo liście zaczynają chorować. W truskawkach armagedon, wchodzę w nie po weekendzie i ścinam, kapustne totalnie zaniedbane (muszę przemyśleć dużo na przyszły sezon, jak je chronić). Najwyższy czas na czosnek. Ziemia mokra, nie pogrzebię dzisiaj.

"kapustne totalnie zaniedbane" tzn,co? zjadly je liszki,czy coś innego?
Wendy79 16:35, 16 lip 2016

gobasia napisał(a)

"kapustne totalnie zaniedbane" tzn,co? zjadly je liszki,czy coś innego?

Basiu, coś na pewno. Dziurawe jak sito. W przyszłym roku pójdzie jednak siatka.
gobasia 16:43, 16 lip 2016

Wendy79 napisał(a)

Basiu, coś na pewno. Dziurawe jak sito. W przyszłym roku pójdzie jednak siatka.
wiesz jak sadzilam kapustę, to nie używałam oprysków ...wykorzystywalam popiol drzewny na gąsienice ,tak je cukrzyłam jak pączki....pomagalo .miałam piekna ,zdrową kapustę
Wendy79 16:49, 16 lip 2016

gobasia napisał(a)
wiesz jak sadzilam kapustę, to nie używałam oprysków ...wykorzystywalam popiol drzewny na gąsienice ,tak je cukrzyłam jak pączki....pomagalo .miałam piekna ,zdrową kapustę

Dziękuję za podpowiedz, może na przyszły rok dorobię się popiołu Nie ukrywam, że poświęcałam w tym roku mniej czasu warzywnemu, bo robiłam inne rzeczy. Poprawię się
Kuba 07:07, 17 lip 2016

Warzywnik masz imponujący
U mnie teraz rządzą ślimaki i już widzę że ani dyni ani cukini ani fasolki nie będzie
AgataP 10:44, 17 lip 2016

Aga nie pytałam Cię czy masz maliny lub borówki? nie wiem czy sadzić je przy ogrodzeniu tak by było miejsce do nich z dwóch stron... a borówki
Kurna podziwiam CIę że wiesz jak sadzić wszystko w warzywniaku... ja nawet nie wiem jakie warzywa do końca będę miała..
AgataP 10:55, 17 lip 2016

A co drewutni, to jeśli będzie ładnie zrobiona to ułożone drewno dla mnie jest ozdobą, można traktować ją niczym gabion Czemu nie mogłaby być na końcu podjazdu... będziesz planowała wiatę nad auto?
Drewutnia musi być w miarę blisko domu i najważniejsze by iść do niej utwardzoną ścieżką, tam gdzie jest ona używana i odśnieżana.
Ja tą samą ścieżką chodzę do samochodu i domku gospodarczego więc odśnieżona musi być zawsze, biorę kosz i ładuję tyle ile zdołam unieść.
Na razie u nas jest prowizorka na drewno ale się sprawdza więc nie ruszamy tematu, za dużo jest innych...

ta nawet z drzwiami do przejścia na drugą stronę mniej atrakcyjną drewutni

https://pl.pinterest.com/pin/108438303502685327/

wiem że wybierzesz coś co będzie świetne i funkcjonalne

Warzywniak Twój wciąż wywołuje u mnie bicie serca. Już nie mogę się doczekać jak posadzisz sobie graby.
Wendy79 11:16, 17 lip 2016

AgataP napisał(a)
Aga nie pytałam Cię czy masz maliny lub borówki? nie wiem czy sadzić je przy ogrodzeniu tak by było miejsce do nich z dwóch stron... a borówki
Kurna podziwiam CIę że wiesz jak sadzić wszystko w warzywniaku... ja nawet nie wiem jakie warzywa do końca będę miała..

Mam i to i to.

Do malin musisz mieć dostęp z każdej strony, bo inaczej będziesz mieć problem z zbiorami. U mnie to jakieś 50 cm od płotu. U mnie prowadzone są między sznurkami, wszystkie odnogi, które wychodzą poza likwiduję.

Tak wyglądają teraz. Mam tam takie prowadzone na pędach dwuletnich i jednorocznych. Te drugie będą dopiero owocować i może nawet do przymrozków, jak w tamtym roku. Gdzieś tam mam wsadzoną też malinę czarną i żółtą.

Tak wyglądał ogródek i maliny (po prawej) rok temu na wiosnę. Zmiany, zmiany...