Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Pszczelarnia 12:37, 19 lip 2016

I tylko jeszcze zapytam, jak wykorzystywałaś pasternak? Ja raz miałam i nikt nie chciał jeść, za "bardzo perfumowany".

Podziwiam pracę, pomysły i oczywiście warzywnik.

AniMa 12:53, 19 lip 2016

A gdzieś ktoś powiedział, że moda na kulki bukszpanowe już minęła, a one dalej królują - zawsze na czasie, zawsze modne. Podzielam gusta A jakie bylinki?
ag_zie 15:28, 19 lip 2016

Warzywnik podziwiam a szpaler hortek będzie suuper
Wendy79 15:43, 19 lip 2016

Dziewczyny, kochane Kobietki! Na chwilę wpadłam po obiedzie i ujrzałam, że pobity został dzisiaj rekord wpisów u mnie na wątku Bardzo Wam dziękuję, na wszystko odpowiem później, bo jak widzicie, zarobiona jestem

Czosnek i cebula aut i muszę poplony posiać... A zachwaszczone truskawki się do mnie uśmiechają, że już tak blisko jestem... Agata podaj na priv adres, bo chyba będę jednak pakować na dniach...

AgataP 17:34, 19 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Dziewczyny, kochane Kobietki! Na chwilę wpadłam po obiedzie i ujrzałam, że pobity został dzisiaj rekord wpisów u mnie na wątku Bardzo Wam dziękuję, na wszystko odpowiem później, bo jak widzicie, zarobiona jestem

Czosnek i cebula aut i muszę poplony posiać... A zachwaszczone truskawki się do mnie uśmiechają, że już tak blisko jestem... Agata podaj na priv adres, bo chyba będę jednak pakować na dniach...

cud miód malina ja wybieram owocowe, zawróciłaś mi w głowie tą jagodą kamczacką, oj na warzywka zostanie miejsca mikro
Wendy79 21:07, 19 lip 2016

AgataP napisał(a)

Aga moje doświadczenia - zrywanie darni robiłam nacinając szpadelkiem od kantów, robiłam takie pasy, potem podważałam widłami i wychodziło piorunem. W dwa dni machnęłam coś koło 30 metrów x 1 metr Darń poszła na kompost, a ubytek zbilansowałam kompostem

Hortki - ja posadziłam co 1 metr, by za 2-3 lata zrobił się szpaler. Takie wytyczne otrzymałam od bozgi z hortensjady Hakone jeszcze nie sadzę bo muszę poczekać aż uczyni się trochę cienia. Ale jak pamiętam to Sylwia chyba dzieliła hakona na ździebełka i sadziła - rozrosła się migiem, bo miała podlewanie

Ja pomiędzy graby i hortki wsadziłam 5 szt jarząbków Flanrock.

U mnie darni nie ma niestety, tylko chwasty, w tym perz, więc jest zabawa. Akurat nadeszły damskie dni, więc dzisiaj przekopywanie sobie odpuściłam, postawiłam na lżejsze prace. Jak dopada mnie zniechęcenie i zniecierpliwienie, że nie ogarniam wszystkiego, wpadam do warzywnego i zaszywam się na jakiejś grządce...
Wendy79 21:11, 19 lip 2016

AniMa napisał(a)
A gdzieś ktoś powiedział, że moda na kulki bukszpanowe już minęła, a one dalej królują - zawsze na czasie, zawsze modne. Podzielam gusta A jakie bylinki?

Moja koleżanka, która ma szkółkę bylin i zakłada też czasami ogrody, powiedziała mi wczoraj, że jest problem u nas kupić bukszpany, bo schodzą jak świeże bułki. Taka moda. Zapytałam czy była kiedyś na Ogrodowisku
Wendy79 21:35, 19 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Dzień Dobry! Wsiąkłam tutaj. Jestem zachwycona. I len mnie zachwyca na poduszce, bo warzywnik, szarości i zdecydowane nasadzenia oczywiście też. Tylko jeszcze o Nicku doczytam, bo Wendy to brzmi intrygująco.

Witaj Ewuś! Twój wątek mnie zachwyca, cieszę się, że zajrzałaś. Dziękuję za te miłe słowa. Zdradzę nick - Wendy z Piotrusia Pana (używam go od kilku dobrych lat, a dawno temu miałam z takim Piotrusiem do czynienia).
Dęby błotne już nie są na tej rabacie, tylko są przesadzone na tyły przy "tarasie", bo ciągle nas straszyli, że za blisko fundamentów. Są szczepione, a korona urośnie do 2 metrów średnicy. Mój M. jest zakochany w dębach, a u sąsiada mamy przepiękny okaz starego dęba, który rozsiewa się na potęgę .
Makusia 22:17, 19 lip 2016

Właśnie się zorientowałam, że to już czas wybierac czosnek i cebulę. Ale nawet jeśli cebula ma "zielone liście"?
Wendy79 22:22, 19 lip 2016

Makusia napisał(a)
Właśnie się zorientowałam, że to już czas wybierac czosnek i cebulę. Ale nawet jeśli cebula ma "zielone liście"?

Cebula wylazła na wierzch i liście się położyły. Wyciągnęłam, teraz się suszy. U mnie glina mocno trzyma wodę, kilka czosnków zgniło. Z cebulą nie ryzykuję. Czerwona jeszcze została, ale przed końcem lipca i ją wyciągnę.