Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Gruszka_na_w... 21:27, 21 lip 2016

U mnie hortensje rosną z każdej możliwej strony. Najgorzej sobie radzą w miejscu, w którym na budowę wjeżdżał ciężki sprzęt. Mimo że przekopałam tam na głębokość dwóch szpadli, pod spodem musiała się moja glina bardzo zbić.
Czym nawoziłaś truskawki? Polifoską? Sypię swoim popiół drzewny z kominka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 21:31, 21 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie hortensje rosną z każdej możliwej strony. Najgorzej sobie radzą w miejscu, w którym na budowę wjeżdżał ciężki sprzęt. Mimo że przekopałam tam na głębokość dwóch szpadli, pod spodem musiała się moja glina bardzo zbić.
Czym nawoziłaś truskawki? Polifoską? Sypię swoim popiół drzewny z kominka.

Specjalnym nawozem do truskawek z Florovita
Wendy79 21:34, 21 lip 2016

Zagajanka napisał(a)

Wytrzymają bukietowe (no popularna Limelight).
Na sto procent nie dadza rady ogrodowe.
Drzewiaste (Annabel) lubią słońce, ale całego takiego dnia też nie zniosą.

Tylko jak posadzisz musisz cały czas je podlewać, aż dobrze sie ukorzenią, bo bardzo wodę lubią. Inaczej będą więdnąć.

Janko, wytrzymają, ale czy będą szczęśliwe? Nie wiem czy realizować swój pomysł czy nie. Szczególnie, że czytam o hakone, ze też nie da rady, a w artykule Danusia pisała, ze da radę.
AgataP 21:45, 21 lip 2016

Wendy79 napisał(a)

Mam Wojtka i jakąś rosyjską, chyba Sinigłaskę. Poszukam im tylko lepszego zapylacza, żeby mieć więcej owoców, bo mi smakują, nie są gorzkie. Podczas zbiorów mam pod nimi rozłożoną włókninę, bo dojrzałe łatwo opadają z krzaka.

Wybrałam Wojtka, Tundrę i chyba Czarną czekam na przypływ pieniędzy by je już zamówić
AgataP 21:50, 21 lip 2016

Ja mam hortki limk obecnie w słońcu i nic im nie jest, Anabelki miałam cały szpaler, piękne, ale na słońcu brązowiały, a jak nie podlałam to więdły i wylądały żałośnie. Vanilki mają ukrop do 13ej.
Hakone mam częściowo w słonku, ale podlewanie obowiązkowe Pod drzewem rośnie ładniej i ma ładniejsze wybarwienie takie limonkowe, na słonku sa bardziej jasne, spłowiałe...
Mam też ogrodowe, na słońu w patelni, dają radę ale muszą być podlane, ta w świetlistym cieniu w przyszłym warzywniku nie podlewana kwitnie jak szalona co roku.
Ja stawiałabym na bukietowe z linią kroplującą w nóżkach
Zagajanka 21:56, 21 lip 2016

Wendy79 napisał(a)

Janko, wytrzymają, ale czy będą szczęśliwe? Nie wiem czy realizować swój pomysł czy nie. Szczególnie, że czytam o hakone, ze też nie da rady, a w artykule Danusia pisała, ze da radę.

U mnie od lata 2014 w pelnym sloncu przez caly dzien rosnie Silver Dollar i Vanilla Fraise - są ładne, obficie kwitną (szczegolnie VF), tyle ze jak w zeszłym roku były upały ponad 35 stopni, a mi sie pare dni nie chcialo podlewac, to liscie i kwiaty Vanilla Fraise i Limelight (ktora ma slonce do g 15) zzolkly. poobcinalam, zaczelam bardziej regularnie podlewac i wypuscily nowe liscie. Takze nie tyle slonce, ile susza im straszna.

Anabell natomiast w pierwszym roku stale mdlała mi w słońcu, przesadziłam w inne miejsce, gdzie slonca ma z 3 godziny mniej, ale podlewalam i tez dobrze rosnie. Teraz jej 3. sezon u mnie i ma sztywne łodygi (w zeszłym roku miała wieelkie kwiatostany i sie pokladała), ale na wiosnę ścinam dosyć krótko.

Ogrodowe u mnie nie przezyly - mialam kilka prob.
Zagajanka 22:00, 21 lip 2016

Aha, Hakone pasiaste (chyba Aureula glownie) u mnie swietnie radzi sobie w pelnym sloncu - stale sie rozrasta, ale potrzebuje kilku sezonow by ladnie sie zagescic. All gold brazowiala; przesadzona pod drzewa jest o wiele ladniejsza.
Makusia 22:27, 21 lip 2016

Aga no ślicznie rozprawiłaś się z truskawkami- mucha nie siada!
AniMa 10:51, 22 lip 2016

Mam ogrodowe na pełnym słońcu i dają radę, ale znacznie wolniej rosną no i oczywiście codzienne podlewanie. Sąsiadka ma przepiękna annabel na pełnym słońcu przez cały dzień, jeżeli chodzi o hakone (aureola) to chciałam mieć efekt jak P. Danusia przy bukszpanach i dałam ją na pełne słonce i niestety - brązowieje i słabo przyrasta. Pisałam u siebie - będę przesadzać.
gobasia 13:11, 22 lip 2016

mam vanilki w pełnym slońcu ,i lepiej sobie radzą jak te w półcieniu....mają już ładne kwiaty ,a ta w półcieniu dopiero wypuszcza pąki.

z obserwacji ubiegłorocznej : te na słońcu dużo ładniej się wybarwiają a ub rok byl rekordowo gorący i suchy
U Ciebie jest glina (chyba tak?) to na pewno dadzą radę