Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Pszczelarnia 10:45, 20 lip 2016

Wendy ... , no więc dobrze, że przesadziłaś dalej, bo jednak dąb to dąb, jest dużym drzewem a był blisko posadzony. Daję liście dębu do kiszenia ogórków.

Ale zbiory!
Wendy79 16:22, 20 lip 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Wendy ... , no więc dobrze, że przesadziłaś dalej, bo jednak dąb to dąb, jest dużym drzewem a był blisko posadzony. Daję liście dębu do kiszenia ogórków.

Ale zbiory!

Ja liście czarnej porzeczki, ale spróbuję też z liśćmi dębu Ewuś, wczoraj wieczorem dotarłam do 40 strony Twojego wątku. Bardzo mi się podoba historia i to, w jaki sposób patrzysz na życie. Mam urlop i szczerze powiem trochę lenia, więc dzisiaj poczytam sobie dalej. Mam ochotę nic nie musieć i nie myśleć o tym, że muszę... Jutro akcja "truskawka"...
Wendy79 18:17, 20 lip 2016

Dzisiaj mija pierwsza rocznica śmierci mojego Dziadka. Odwiedziłam go, a przy okazji odwiedziłam Babcię. Czar jej ogrodu warzywnego jednak nadal mnie urzeka, ta prostota, nieoczywista- oczywistość i to zwykłe: "Nie wiem, ja tam nie znam się na pryskaniu"... Wszystko w zgodzie z naturą, tradycja z dziada, pradziada. Jak zwykle wyjechałam obładowana: ziemniakami (bo M. je kocha, szparagową, bo u mnie nie obrodziła, śliwkami - jakie boskie, chyba jakaś Renkloda, ale oczywiście nikt nie wie, bo taka stara i kwiatami, bo ja nie umiem się dochować). Słodki zapach floksów roznosi się po domu...

A ja tak wszystko komplikuję... Prosty bukiet przypomniał mi, że tak niewiele trzeba do szczęścia...

Kuba 21:34, 20 lip 2016

Ładnie to napisałaś najprostsze rzeczy są najładniejsze a tak trudno je dostrzec
Bukiet piękny w swej prostocie
ZieloneWrota 23:20, 20 lip 2016

, miło się czyta, dobranoc
AgataP 16:43, 21 lip 2016

Aga pamiętasz jakie odmiany masz jagody kamczackiej? dużo osób twierdzi że są gorzkie, ale chyba zależy to od odmiany? dobrze myślę ?
Wendy79 17:02, 21 lip 2016

AgataP napisał(a)
Aga pamiętasz jakie odmiany masz jagody kamczackiej? dużo osób twierdzi że są gorzkie, ale chyba zależy to od odmiany? dobrze myślę ?

Mam Wojtka i jakąś rosyjską, chyba Sinigłaskę. Poszukam im tylko lepszego zapylacza, żeby mieć więcej owoców, bo mi smakują, nie są gorzkie. Podczas zbiorów mam pod nimi rozłożoną włókninę, bo dojrzałe łatwo opadają z krzaka.
Wendy79 17:09, 21 lip 2016

Relacja z pola truskawkowego.

Przed...

i po

Przycięte, wyplewione i nawiezione. Część krzaczków wyrwana. Rosły za gęsto i miałam z nimi bardzo dużo kłopotów w tym roku: owoce gniły mi na krzakach i chorowały. Teraz mają więcej przewiewu...
Wendy79 17:38, 21 lip 2016

Jeśli ktoś do mnie zajrzy, to może mi podpowie: czy hortensje wytrzymają na rabacie, na której cały dzień jest słońce?
Jeśli nie, to jaka inna propozycja na rabatę przy wjeździe? Lawenda + róże okrywowe? Jeżówki + jakieś trawy? Zależy mi, żeby rośliny dobrze się tam czuły, były w masie i były w miarę bezproblemowe...

Lecę dalej grzebać w ziemi...
Zagajanka 19:54, 21 lip 2016

Wendy79 napisał(a)
Jeśli ktoś do mnie zajrzy, to może mi podpowie: czy hortensje wytrzymają na rabacie, na której cały dzień jest słońce?
Jeśli nie, to jaka inna propozycja na rabatę przy wjeździe? Lawenda + róże okrywowe? Jeżówki + jakieś trawy? Zależy mi, żeby rośliny dobrze się tam czuły, były w masie i były w miarę bezproblemowe...

Lecę dalej grzebać w ziemi...

Wytrzymają bukietowe (no popularna Limelight).
Na sto procent nie dadza rady ogrodowe.
Drzewiaste (Annabel) lubią słońce, ale całego takiego dnia też nie zniosą.

Tylko jak posadzisz musisz cały czas je podlewać, aż dobrze sie ukorzenią, bo bardzo wodę lubią. Inaczej będą więdnąć.