Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:36, 09 kwi 2019

Kamilko, Brzozowa Agatko, na całokształt trzeba patrzeć. Szczegółowość w ogrodzie nie jest wskazana, bo się człowiek zadręczy.
Każdy ma na koncie jakieś porażki.

Kilka dni temu popełniłam takową. Przygotowałam dopalacz na cisy wg Toszkowej receptury. Pomyślałam sobie, że opryskam też żywotnikowe kulki. I teraz nie wiem, czy je spaliłam (końcówki mają czarne), czy to jakaś infekcja grzybowa (sadzak?) Kilkanaście mam w takim stanie i trzeba z tym żyć.
Cisom nic się nie stało. Na szczęście.

Wczoraj pan z gazowni chciał spisywać stan licznika. Chyba nie spisał...Sąsiadka coś mówiła o ucieczce w popłochu. U niej wewnątrz skrzynki było to samo.

Mała gaśnica skutecznie zlikwidowała niechcianych gości. Teraz się zastanawiam, czy od wewnątrz nie zamontować na drzwiczkach siatki. One wlatywały przez otworki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 18:37, 09 kwi 2019

A my dziękujemy za codzienną porcję zdjęć
Gosiek33 18:39, 09 kwi 2019

1/2 flaszki wystarczy? A tymol skąd? Kupujesz 100 g opakowanie?

Serduszka z takimi wielkimi kwiatkami już?
Gruszka_na_w... 19:07, 09 kwi 2019

Lucy, Asiu cmok

Tojeść rozesłana się obudziła.

Dla tych, którzy nie zamierzają podlewać rabat brzozowych idealny będzie wilczomlecz sosenka.

Jabłonka Ola i wiąz JH

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:26, 09 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
1/2 flaszki wystarczy? A tymol skąd? Kupujesz 100 g opakowanie?

Serduszka z takimi wielkimi kwiatkami już?

Do tymolu wystarczy 200 ml spirytusu. Dwa lata temu zakupiłam 2 opakowania po 50g tymolu. Muszę domówić. Kupuję tutaj
Ze względu na koszt przesyłki chyba zamówię teraz 250g.

Gruszka_na_w... 19:28, 09 kwi 2019

anna_t napisał(a)
A my dziękujemy za codzienną porcję zdjęć

Wciąż trenuję i trochę Was jeszcze będę męczyć.
wiklasia 20:31, 09 kwi 2019

Haniu, pod Twoją troskliwą, ręką to nie dziwota, że tak pięknie zmężniał ten grab.
Cieszę się, że na ogrodowisku natrafiłam akurat na Twój ogród i że mam okazję go podziwiać. I że dzielisz się swoją wiedzą.
Monia81 20:38, 09 kwi 2019

Haniu kolejnych tysiączków życzę wielkie buziaki za to że jesteś i nam dobrymi radami służysz
a powiedz mi te derenie pod brzozami podlewasz, czy mają sobie radzić same? bo fajny ten wilczomlecz sosenka, tylko, że akurat ja podlewam swoje derenie pod brzozą i nie wiem czy ten wilczomlecz dałby radę, czy nie miałby za mokro...
Gruszka_na_w... 20:49, 09 kwi 2019

Monia81 napisał(a)
Haniu kolejnych tysiączków życzę wielkie buziaki za to że jesteś i nam dobrymi radami służysz
a powiedz mi te derenie pod brzozami podlewasz, czy mają sobie radzić same? bo fajny ten wilczomlecz sosenka, tylko, że akurat ja podlewam swoje derenie pod brzozą i nie wiem czy ten wilczomlecz dałby radę, czy nie miałby za mokro...

Tych dereni nie podlewam. Odbija się to mocno na ich kondycji, zwłaszcza, kiedy jest takie lato jak to ubiegłoroczne. Ten brzozowy zakątek jest już w zasadzie taki półdziki zostawiony sam sobie.
Mariposa 20:50, 09 kwi 2019

Haniu, ja też dziękuję za wszelkie porady i instrukcje. "Rok w ogrodzie z Hanią" i wszystkiego się nauczę
Dziś po raz pierwszy pryskałam HT
W warzywniku też nie mam skrzyń, tak mi lepiej pasuje.

Już się cieszę na następne 1000!