Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mary 08:38, 09 kwi 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A ogród pachniał dzisiaj tymolem. Jutro kolej na propionian wapnia. Przygotowałam sobie dzisiaj świeży roztwór.

Przygotowywałam roztwór propionianiu. Wyszło mi, że na 12l roztworu potrzeba ponad 200ml mydła potasowego. Czyli na 50l (tyle chyba pójdzie na cały ogród) potrzeba 1l mydła. Czy jakiś błąd popełniam?
Kawa 11:14, 09 kwi 2019

Haniu jaka piękna wiosna
masz rację szafirki wszędzie ładnie wyglądają EE również u mnie w rozkwicie
magnolii zazdroszczę u mnie nie chca rosnąć nic a nic
śliczne te twoje rabatki
Brzozowadzie... 17:15, 09 kwi 2019

Mam jak Kwartecik, pełna nawigacja kiedy zastanawiam się, co by tu teraz w ogrodzie podziałać, to zawsze pierwsza myśl: O, to zajrzę do Hani
Szafirki u mnie jeszcze nie mają oznak takiej pięknej rzeczki jak u Ciebie, u mnie niestety dopiero taki...przesychający strumyk
Gruszka_na_w... 17:54, 09 kwi 2019

tulucy napisał(a)
Czyli to jest coś innego niż HT? Gubię się ..

To tylko na początku wydaje się skomplikowane. Musisz zdecydować: pół litra wódki, czy małpka spirytusu. Bardziej odpowiada Ci szybkie rozpuszczenie tymolu, czy przygotowywanie wywaru z ziół, zatrzymywanie substancji czynnych, macerowanie. Na moją wyobraźnię bardziej podziałał tymol i spirytus i wyszedł RT.

Świdośliwa zakwitła. Marzy mi się, że kiedyś będzie zaglądała do okien.

Nie pamiętam, żebym kupowała takie tulipki. Ach, ta skleroza...

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:05, 09 kwi 2019

Zakrecona napisał(a)
Haniu, piękne szafirki

Oglądałam właśnie Twój warzywnik i zaczęłam się zastanawiać, czy u mnie nie było by to lepsze rozwiązanie jak skrzynie.

U mnie było. Skrzynie niestety są krótkowieczne. Między 60 a 70 rokiem życia trudno by nam było tworzyć je od nowa. Gdyby odeszły nam siły na uprawę warzywnika, w puste miejsca wysieje się trawę.
Pomysł na te trawiaste ścieżki znalazłam na Ogrodowisku.

Szafirków coraz więcej.

W nieformowanym żywopłocie.

Na froncie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:08, 09 kwi 2019

kwartet napisał(a)

Idę według twoich wytycznych w warzywniku,normalnie pełna nawigacja,pięknie dziękuję.

Po świętach udaję się na lokalny ryneczek w celu nabycia sadzonek porów letnich i zimowych oraz selera korzeniowego.

Gruszka_na_w... 18:18, 09 kwi 2019

wiklasia napisał(a)
tysiączek powoli się zbliża

Pora na podziękowanie za Waszą obecność.
Wymiana myśli, doświadczeń, spostrzeżeń, radości i smuteczków była dla mnie bardzo cenna.
Dziękuję Wam bardzo. To było bardzo miłe 1000 stron.

Tych rabat bez Ogrodowiska by nie było.
Ze specjalną dedykacją dla Wiklasi. Ten grabowy kikutek rok temu był jeszcze mniejszy. Po dwóch latach robi się taki jak na pierwszym zdjęciu.

Buziaki dla wszystkich czytelników.
Margerytka40 18:21, 09 kwi 2019

Haniu i buziaczki dla Ciebie za to, że jesteś i dzielisz się swojă wiedzą i doświadczeniem
Gruszka_na_w... 18:23, 09 kwi 2019

Mary napisał(a)

Przygotowywałam roztwór propionianiu. Wyszło mi, że na 12l roztworu potrzeba ponad 200ml mydła potasowego. Czyli na 50l (tyle chyba pójdzie na cały ogród) potrzeba 1l mydła. Czy jakiś błąd popełniam?

Nie wiem.
Mam 5 l opryskiwacz. Dodaję 0,5 l krochmalu zamiast mydła i 10 ml propionianu, uzupełniam wodą. Wychodzi sporo taniej.

Dzisiaj pryskałam. Szczególnie dokładnie bergenie, róże, astry i drzewka w sadzie.

tulucy 18:32, 09 kwi 2019

Haniu najlepszego na 1000