Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

la_estrellita 21:38, 09 kwi 2019

Gratulacje z okazji tysiąca

Opryski powiadacie, ja chyba jeszcze nie dorosłam .
Haniu, mogłabyś zrobić zdjęcie tej sosenki z pod brzóz z bliska? Porównałabym dla pewności z moim „jeżykiem”.
Odniosłam się u siebie do Twoich planów. Dziękuję :*
Nowa12 22:14, 09 kwi 2019

Też nam co roku osy zakładają gniazdo w skrzynce z gazem. Dziurek pewnie nie można zatkać a one sobie nimi wlatują. Pryskamy sprayem na osy.
tulucy 23:02, 09 kwi 2019

Haniu, skorzystałam z Twojego źródła. Będę prosić o szkolenie, jak już dotrze przesyłka.
Mary 23:15, 09 kwi 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie wiem.
Mam 5 l opryskiwacz. Dodaję 0,5 l krochmalu zamiast mydła i 10 ml propionianu, uzupełniam wodą. Wychodzi sporo taniej.

Haniu,
Z ilu łyżek mąki robisz ten krochmal?
Mary 23:25, 09 kwi 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kamilko, Brzozowa Agatko, na całokształt trzeba patrzeć. Szczegółowość w ogrodzie nie jest wskazana, bo się człowiek zadręczy.
Każdy ma na koncie jakieś porażki.

Kilka dni temu popełniłam takową. Przygotowałam dopalacz na cisy wg Toszkowej receptury. Pomyślałam sobie, że opryskam też żywotnikowe kulki. I teraz nie wiem, czy je spaliłam (końcówki mają czarne), czy to jakaś infekcja grzybowa (sadzak?) Kilkanaście mam w takim stanie i trzeba z tym żyć.
Cisom nic się nie stało. Na szczęście.

Też zrobiłam ten dopalacz i oprócz cisów opryskałam choiny kanadyjskie. Dolne gałązki choin mają brązowe końce. Na cisach też widać brązowe końcówki, ale o wiele mniejsze. Stężenie tego roztworu było bardzo wysokie. Kilka razy sprawdzałam, czy dobrze przeczytałam.
Milka 07:11, 10 kwi 2019

Bardzo wiosennie miałam ten wilczomlecz sosenka, wytrzymały, ale bardzo inwazyjny, u ciebie super został zagospodarowany
mikina34 13:24, 10 kwi 2019

Gratki na tysiączek
Ja znajduje sporo takich plastrów w krzewach ligustru, teraz je dopiero widać jak jeszcze listki są malutkie, dwa gniazda usuwaliśmy spod desek tarasowych. Ciekawe czemu tak sobie upodobały towarzystwo ludzi?

Haniu, jak z tym krochmalem? Ile dac na te pół litra wody? Zamówiłam tymol, już do mnie jedzie, dzisiaj zamówię jeszcze propionian wapna, w zeszłym roku robiłam opryski HT i OW, w tym spróbuje RT i PW tylko zdecydowanie bardziej regularnie Chyba czas już najwyższy na opryski.
Zakrecona 14:13, 10 kwi 2019

I ja dołączam do gratulacji z okazji tysiączka i życzę kolejnych
Gruszka_na_w... 15:52, 10 kwi 2019

Za wszystkie życzenia dziękuję.
Odnośnie oprysków odpowiem zbiorczo:

O roztworze tymolowym i sposobie jego przygotowania informacje można znaleźć
tutaj
Najlepiej sobie skopiować i wydrukować.

Oprysk propionianem całego ogrodu wymaga kilku- lub kilkunastokrotnego napełniania mojego zbiorniczka. Krochmalu gotuję 5 l gar. Krochmal wpływa na przyczepność oprysku. Robię go na oko. Do gotującej wody wlewam rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną 3- 4 czubate łyżki. Można przyjąć 1 łyżkę na litr wody. Po użyciu trzeba pamiętać o przepłukaniu opryskiwacza, bo zasuszony krochmal zatyka dyszę.
Sposób przyrządzania roztworu tutaj

Zasada jest taka, że zawsze oprysk tymiankowy poprzedza oprysk propionianowy, 7 dni przerwy i jednego dnia RT, a potem PW
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:56, 10 kwi 2019

Mary napisał(a)

Też zrobiłam ten dopalacz i oprócz cisów opryskałam choiny kanadyjskie. Dolne gałązki choin mają brązowe końce. Na cisach też widać brązowe końcówki, ale o wiele mniejsze. Stężenie tego roztworu było bardzo wysokie. Kilka razy sprawdzałam, czy dobrze przeczytałam.

To ryzykowny zabieg- najtrudniej uzyskać drobnokropelkowość oprysku. Za duże krople mogą być przyczyną tych poparzeń. Więcej już go nie powtórzę. Chore i rachityczne rośliny może uratować, ale zdrowym może zaszkodzić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies