Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:53, 15 kwi 2019

mrokasia napisał(a)
W dyskusji o pomarańczowych kwiatach nie wezmę udziału bo to nie mój kolor w ogrodzie (podobnie jak żółty i czerwony) ale w ciuchach lubię połączenie różu i pomarańczu.
Za to orlik ma mój kolor. Mam jedną jedyną sztukę dostaną w zeszłym roku, chyba różową. Muszę dokupić.

Czerwony u mnie występuje symbolicznie. Czasem taki pojedynczy akcencik się sprawdza. A żółtego jest sporo. Uwielbiam zwłaszcza w zestawieniu rudbekii, rozplenic, stip i rozchodników.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 08:42, 16 kwi 2019

Ja w zeszłym roku zaczełam produkowac rabatę czerwono ciemno niebieską i właśnie jak na zdjęciu wyżej biało żółtą,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wszelkie odcienie pomarańczu z wszelkimi różowymi to u mnie najdłuża rabata,jest energia( ale jak zwykle brak ostrości).

Kiedyś byłam bardziej monochromatyczna .
Z żółtym się już polubiłam( takim bardziej cytrynkowym i o zgrozo z bordem(i to twoja wina, właśnie wczoraj z Gosiek 33 gadałyśmy że zaraziłaś nas sambucusem w odmianach bordowolistnych)
Gruszka_na_w... 19:56, 16 kwi 2019

kwartet napisał(a)

Wszelkie odcienie pomarańczu z wszelkimi różowymi to u mnie najdłuża rabata,jest energia( ale jak zwykle brak ostrości).

Kiedyś byłam bardziej monochromatyczna .
Z żółtym się już polubiłam( takim bardziej cytrynkowym i o zgrozo z bordem(i to twoja wina, właśnie wczoraj z Gosiek 33 gadałyśmy że zaraziłaś nas sambucusem w odmianach bordowolistnych)

Te jeżówki w trawach musza wyglądać bosko!
Bez Black Lace trafił do mnie zupełnym przypadkiem. Na forum budowlanym, w dziale ogrodniczym, polecany był jako namiastka klonów palmowych.
Swojego nie tnę. Mocno ażurowy się zrobił i już nie jest tak intensywna plamą jak jeszcze parę lat temu. Susze raczej mu nie służą.
Właśnie się obudził.

Zestawienia kolorystyczne w ogrodzie po paru sezonach same się tworzą.

Wsadzasz białe, a to zmienia kolor.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:23, 16 kwi 2019

Popołudnie było pracowita. Drugie koszenie odhaczone, takoż i oprysk tymolem. Śladów szkodników (poza opuchlakowymi wżerami na Novej zembli) nie ma.
Dzisiejsza mroźna noc(nad ranem było 5 stopni na minusie) odebrała mi przyjemność zerkania na kwiaty magnolii. Wszystkie 5 zmroziło na amen.
Reszta roślin zniosła mrozik bez szwanku.
Kukliki formują łodyżki kwiatowe. Lubię, kiedy ich kwitnienie zbiega się z kwitnieniem wiśni.

Z ławeczki mam wtedy miły oku widok.

Serduszka też nie poddała się spadkowi temperatury.

Po raz pierwszy zakwitnie mi karłowa odmiana kaliny.
Gruszka_na_w... 20:35, 16 kwi 2019

Kilkanaście lat temu myśl o białym kolorze w ogrodzie nie nawiedzała mnie zbyt często. I to się zmieniło. Na szczęście.
Te szykownie się prezentują przy furtce.

Te roztaczają wyczuwalny z daleka zapach i uroczo wyglądają.

Te są widocznymi z daleka akcencikami.

Daleko mi jednak do myślenia o skomponowaniu tzw. białej rabaty.
Gruszka_na_w... 20:51, 16 kwi 2019

Klon Ginnala w tym roku zasłoni już balkon sąsiada naprzeciw naszego tarasu.

Z tej strony w maskowaniu wspomagamy się miskantami. Wiosną widok jest szeroki.

Spodobało mi się zamaskowanie szafirkami słabszego okresu turzyc. Polecam. Listki szafirków po kwitnieniu łatwiej zamaskować niż listki tulipanów.

Po wczorajszym pożarze katedry sporo dzisiaj myślałam o 800-letnich dębach, z których zrobione było sklepienie. Co my zostawimy? Takie kruche te nasze dzieła.

Gosiek33 06:51, 17 kwi 2019

Piękne te tulipany, i co ważne nie zamierają

Makusia 14:14, 17 kwi 2019

Boskie są te szafirki! Zawsze mi te liście przeszkadzały, więc na jesień kupiłam takie z ładnymi liśćmi. Nie wiem ile ich nie wzeszło, ale zamiast rzeczki jest ledwo potoczek. Pojedyncze sztuki, choć istotnie urody im odmówić nie sposób.

Gruszka_na_w... 17:45, 17 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
Piękne te tulipany, i co ważne nie zamierają

Potroiły swą obecność.
Gruszka_na_w... 17:46, 17 kwi 2019

Makusia napisał(a)
Boskie są te szafirki! Zawsze mi te liście przeszkadzały, więc na jesień kupiłam takie z ładnymi liśćmi. Nie wiem ile ich nie wzeszło, ale zamiast rzeczki jest ledwo potoczek. Pojedyncze sztuki, choć istotnie urody im odmówić nie sposób.

Zastosowałam się do rady Toszki i na przedwiośniu uciachałam im liście. Kwiatostan się wyprężył i należycie zaprezentował.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies