Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 20:58, 18 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A co z Twoją nie tak?

dwa sezony, rok po roku po wiosennym piękny starcie zaczynałą przypominać obżartego z liści bukszpana. A szkodnika żadnego nie przydybałam. Zrezygnowałam i pożegnałam się z nią
Gruszka_na_w... 21:00, 18 maj 2019

Brzozy w rogownicy to jest to! Bardzo udany duet.

Zdecydowanie mniej problemowy duet niż brzoza z dereniem Elegantissima. Temu drugiemu zaniknęła większość wigoru.

Dobrze sąsiedztwo brzóz znoszą bukszpany i barbula (na zdjęciu zielono- i żółtolistna)

Zakątek brzozowy kończy oś widokową sadu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:01, 18 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

dwa sezony, rok po roku po wiosennym piękny starcie zaczynałą przypominać obżartego z liści bukszpana. A szkodnika żadnego nie przydybałam. Zrezygnowałam i pożegnałam się z nią

Pisałaś, że tak sią stało z kaliną Nana. To dwie odmiany Ci zeżarły paskudy jakieś?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:16, 18 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
Zbuntował się mój, zaczęły mu usychać liście, po chwili gałęzie w górnej strefie krzewu jakby przestały przewodzić soki. Na takie osłabione od razu czarne mszyce wlazły. Obcięłam co zmarniałe a teraz po jakiś 10 dniach widzę kolejne szkody Co to może być?

U mnie w tajemniczych okolicznościach zszedł był żółtolistny bez koralowy. Gałęzie miał żywe, korzenie w porządku, a liści nie produkował.
Bzy są dosyć żarłoczne. Ubiegłoroczne lato było suche, wiosna u Ciebie też sucha. Może to jest powód ?
Gruszka_na_w... 21:26, 18 maj 2019

Miałam dzisiaj dzień lenia. Pół dnia zwisałam na hamaku i delektowałam się lekturą w pięknych okolicznościach przyrody. Bzyczało, świergoliło i pachniało. Zmobilizowałam się jedynie do ścięcia kilkunastu tulipanów i zeschniętych kwiatów kaliny angielskiej.

Zakwitły małe czosnki. Chyba niedźwiedzie, choć pewności, że to one, nie mam.

Na rondzie żegnają się z tym sezonem ostatnie narcyzy.

Orliki wysiały się w różnych miejscach. Ten udaje, że jest różą.

Bukszpany już całe w nowych ubrankach. Wyjątkowo długo kwitną w półcieniu tulipany Saporro.

Gruszka_na_w... 21:34, 18 maj 2019

Kukliki zamieniają kwiatki w nasienniki. Nie zauważyłam, żeby coś się z nich kiedyś wysiało.

W okolicznych rowach przydrożnych kwitnienie zaczynają łubiny. Te w ogrodzie dopiero pączkują. Lada moment zakwitną dzwonki Poszarskiego.

I takie tamy

asiak 21:36, 18 maj 2019

Takie tamy śliczne, cała reszta również
anna_t 21:49, 18 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jasne, że będziesz umiała. To nic trudnego. Zasada jest taka, że te najwyższe 3-4 metrowe krzaki sadzi się pojedynczo, te mniejsze w grupach 3-5-7. Im mniejsze, tym więcej. Te o liściach pstrokatych lub ciemnych też sadzi się pojedynczo. W razie czego służę radą.

Hania rozłożyłaś mnie na łopatki!
Gruszka_na_w... 21:55, 18 maj 2019

anna_t napisał(a)
Hania rozłożyłaś mnie na łopatki!

Aniu, czemuż to? Sadzenie krzaków jako żywopłotu (którego zresztą nie trzeba ciąć pod linijkę), to jedna z najmniej skomplikowanych czynności. Sadzenie bylin to wyższa szkoła jazdy.

Asiu, miło mi, że zajrzałaś.
anbu 21:57, 18 maj 2019

Haniu pięknie masz