Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:24, 06 sie 2019

mrokasia napisał(a)
A ja mam lub miałam cały asortyment - jałowce, pęcherznice, hakuro, iwę i migdałka .

Hakuro nigdy nie miałam, a pęcherznice wciąż mam jako część żywopłotowej przesłony. W takie roli są nieszkodliwe. Iwy trudno mi się wyzbyć ze względu na sentyment do wiosennych kotków.

Upraszczam, gdzie mogę.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:29, 06 sie 2019

tulucy napisał(a)
Pęcherznice mam - kupiłam specjalnie odmiany podobno karłowe oby...

One uwielbiają cięcie (w razie czego).

Krwawnica kwitnie od początku lipca. Ale to już raczej jej zmierzch.

Trzcinniki Overdam, trzmielina oskrzydlona, skrawek irysów i Limka

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:39, 06 sie 2019

Brzozowa Agatko, Ty to wiesz jak człowieka słownie dopieścić.
Zapraszam serdecznie, jeśli zbłąkasz się jeszcze w me strony.
Widok z okna wolałabym mieć na las i góry, ale skoro możliwości brak, to musi wystarczyć to, co jest.

A wiąz był tak blisko...

Gruszka_na_w... 18:46, 06 sie 2019

Rzepak zebrany, zboże na sąsiednich polach zebrane. Można było przystąpić do akcji "czyste okna" na zewnątrz. Przy okazji ogarnęłam rozgardiasz w części ogrodowej garażu. Zbieram siły na akcję wewnątrz. Dobrze, że tych okien niewiele jest.

Przeżyła przesadzana rok temu ketmia. Będzie nawet miała kilka kwiatków.

Gruszka_na_w... 19:40, 06 sie 2019

galgAsia napisał(a)
To ja się pochwalę, że ginnala mam od ub. roku. Sadzony 30 września jako patyczek 1,35m. Wczoraj go mierzyłam - 2,7m!!! No szok normalnie! Może on nie wiedział, że przez 1-2 lata od posadzenia ma się korzenić...

Zatem zgadzam się z Agatką - sadzić!
A Agatce to zazdroszczę niemożebnie wizyty u Hani. Ja bym chyba stamtąd nie wylazła

Miałam napisać, żebyś zostawiła zdjęcia i nie zdążyłam.
Klon będzie rósł w postępie geometrycznym. W następnym roku podrośnie o 2 m.
Zazdrościć nie ma czego. Do wód trzeba się wybrać, a do mnie po drodze.
Brzozowadzie... 20:16, 06 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Brzozowa Agatko, Ty to wiesz jak człowieka słownie dopieścić.
Zapraszam serdecznie, jeśli zbłąkasz się jeszcze w me strony.
Widok z okna wolałabym mieć na las i góry, ale skoro możliwości brak, to musi wystarczyć to, co jest.

O, Haniu, to jest właśnie ten obraz, który zapamiętałam z tamtego okna!
sylwia_slomc... 21:30, 06 sie 2019

Już Ci sie ginnala przebarwia???
Ussuryjskiego jeszcze gdzieś upoluję i posadzę na miejsce tego co padł, bardzo mi się ten klon podobał
galgAsia 21:44, 06 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Klon będzie rósł w postępie geometrycznym. W następnym roku podrośnie o 2 m.

Łomatko, ale cudnie! Bardziej byś mnie uszczęśliwiła tylko wtedy, gdybyś zdradziła jakiś sposób na padanie deszczu. Mam poważne podejrzenia, że tu gdzie mieszkam (Gorzów Wlkp.) jest najbardziej suchy dołek w kraju. Przez cały dzień krążą nad głową czarne chmury, mruczy burza, pachnie wilgoć/ozon/cokolwiek - ale obiecująco, na radarach wręcz oblężenie - i nic. Albo 3 krople na krzyż. Toć w beczce deszczówkowej widać dno, mus podlać z węża, bo tegoroczne nasadzenia mogą nie przeżyć.
galgAsia 21:52, 06 sie 2019

Kiedyś pisałaś, że chcesz się przymierzyć do zawilców (nic nie pokręciłam?). Zaczynają kwitnąć. To Pamina. Mała jeszcze, ale ma dojść do 90 cm.
Gruszka_na_w... 21:53, 06 sie 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już Ci sie ginnala przebarwia???
Ussuryjskiego jeszcze gdzieś upoluję i posadzę na miejsce tego co padł, bardzo mi się ten klon podobał

Ginnala wyprodukował czerwone nasienniki. Ma ich tyle, że świeci tą czerwienią na odległość.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies