Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:59, 06 sie 2019

galgAsia napisał(a)
Kiedyś pisałaś, że chcesz się przymierzyć do zawilców (nic nie pokręciłam?). Zaczynają kwitnąć. To Pamina. Mała jeszcze, ale ma dojść do 90 cm.

Obserwuję zmiany klimatyczne. Zawilce lubią wilgoć i gdyby obecna tendencja pogodowa się utrzymała, to musiałabym je podlewać. A tego chcę uniknąć. Dlatego wciąż są w sferze zamierzeń. W sklepie trzymałam już doniczkę z zawilcem, ale po namyśle odłożyłam.
W zeszłym roku miałam tragiczną suszę, więc wiem, o czym piszesz. W tym roku ciut lepiej. Od paru dni popaduje codziennie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 11:19, 08 sie 2019

U mnie też trochę popadało. W sumie spadło 4l/m kw. w ciągu doby. Dobre i to... Choć powoli widać już jesień za progiem, wszystko wyciszone i przytłumione. Lubię jesień.
Gruszka_na_w... 19:45, 08 sie 2019

galgAsia napisał(a)
U mnie też trochę popadało. W sumie spadło 4l/m kw. w ciągu doby. Dobre i to... Choć powoli widać już jesień za progiem, wszystko wyciszone i przytłumione. Lubię jesień.

Też wolę jesień niż upały latem.

U mnie codziennie popaduje i taka pogoda mi pasuje. Podlewać nie trzeba.
Zwiastuny jesieni

Mikołajek, po doświadczeniach z tego sezonu, wydaje mi się bardziej przyjazny niż przegorzan. Przegorzan dosyć krótko cieszy niebieskim odcieniem, niezbyt urodziwe ma nóżki. Mikołajek już od dłuższego czasu ma tę samą urodę.

Duet stipy i szałwii w drugiej części sezonu niestety nie dorównuje sobie samemu z czerwcowej odsłony. Letnia susza służy stipie, ale szałwia dopiero teraz zbiera się do drugiego kwitnienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:53, 08 sie 2019

Codziennie zaglądam do barbuli.

Biała gaura wysokością dorównuje miskantom. Wybujała nad wyraz.

Różowa nie może się zdecydować, czy wystrzelić w górę.

Może kiedyś zgęstnieje. Spróbuję jej podsypać trochę piasku.

Gruszka_na_w... 19:59, 08 sie 2019

Te mogłyby zostać do jesieni.

Godne polecenia. Liście wciąż trzymają kolor.

Fragmenty rabaty zachodniej.

Gruszka_na_w... 20:05, 08 sie 2019

Długa prosta i okolice tarasu-

Kimono- jedyna idealnie zdrowa róża w tym sezonie.

mrokasia 21:26, 08 sie 2019

Moja jedna szałwia, niebieska nn, w liczbie 3 krzaczków, właśnie odrasta po cięciu po drugim kwitnieniu. Liczę na trzecie . Fioletowa Ostfriesland na grabowej kwitnie drugi raz .
Bardzo żałuję, że ta Stella jest taka żółta... gdyby była kremowa albo bordowa...
Gosiek33 05:38, 09 sie 2019

Nie mogę napatrzeć się na tę Gaurę
inka74 07:41, 09 sie 2019

Jak ją lubię twoje Widoczki. I podziwiam za to, że rabaty stabilne są. Ja ciągle coś przesadzam. Bez sensu...
Gruszka_na_w... 15:20, 09 sie 2019

mrokasia napisał(a)
Moja jedna szałwia, niebieska nn, w liczbie 3 krzaczków, właśnie odrasta po cięciu po drugim kwitnieniu. Liczę na trzecie . Fioletowa Ostfriesland na grabowej kwitnie drugi raz .
Bardzo żałuję, że ta Stella jest taka żółta... gdyby była kremowa albo bordowa...

Stella aż tak bujnego kwiecia nie ma, żeby ten żółty bił po oczach. Toszka miała rację, że to dobry wybór na podsadzenie drzewek.

Drugie kwitnienie szałwii zawsze u mnie kiepskie. Glina to nie jest chyba ich ulubiona gleba. Trudno. rewolucji z tego powodu robić nie będę. W pełni sezonu tego fragmentu nie oglądam ze swoich ulubionych miejsc widokowych.

Z niebieskości mam przegorzan pod płotem. Tu może się wysiewać, gdybym za późno go ścięła.

Rzut oka na ogród od strony sąsiada. Nad wyraz spokojny.

i w słońcu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies