Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 19:12, 05 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z moich obserwacji wynika, że one mają podobne wymagania, co stipa. Dużo słońca i sucho. I to słońce musi na nie padać od momentu wykiełkowania. Tam, gdzie rosną w takich warunkach, są najbardziej okazałe i spionizowane. Tam, gdzie na początku wzrostu cieniowały je inne rośliny (liatry rosły wewnątrz rabaty), kwitną słabiej i mają tendencję do ukośnego wzrostu. Kwiatostan jest też krótszy.

Noż sadzonki zapączkowane kupiłam (w dobrym miejscu) ładnie się przyjęły, zakwitły a teraz schną na amen Miejsce słoneczne choć między roślinami
Gruszka_na_w... 19:26, 05 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)

Noż sadzonki zapączkowane kupiłam (w dobrym miejscu) ładnie się przyjęły, zakwitły a teraz schną na amen Miejsce słoneczne choć między roślinami

U mnie podsychają te, które rosną pod katalpą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 19:35, 05 sie 2019

U mnie to samo dzieje się z nową sadzonką liatry - była kupiona ładna, zapączkowana i jakoś zmarniała kompletnie
Obok rośnie druga, przesadzana w tym roku i ma się o wiele lepiej. A kilka metrów dalej rosną jeszcze dwie, które wyprodukowały ponad półmetrowe kwiatostany i leżą mi na rabacie. Warunki wszystkie mają podobne.
Gosiek33 19:41, 05 sie 2019

W pewien sposób to pocieszające, że nie tylko u mnie bywa z nimi problem. Chyba jeszcze będę szukać innego miejca
galgAsia 20:12, 05 sie 2019

Oj tam, oj tam... Tu się nie ma co rumienić, tylko pogodzić się z faktami-SIE zrobiło taki ogród, to SIE ma. Ty nawet nie wiesz, ile masz na sumieniu... A z wątkiem, pozwolisz, chwilkę się wstrzymam, bo wydaje mi się, że tam trzeba coś pokazać. A ja chwilowo przejściowo nie mam zbyt wiele do pokazywania. Za to u Ciebie nabawiłam się wytrzeszczu...
Gruszka_na_w... 20:40, 05 sie 2019

galgAsia napisał(a)
Oj tam, oj tam... Tu się nie ma co rumienić, tylko pogodzić się z faktami-SIE zrobiło taki ogród, to SIE ma. Ty nawet nie wiesz, ile masz na sumieniu... A z wątkiem, pozwolisz, chwilkę się wstrzymam, bo wydaje mi się, że tam trzeba coś pokazać. A ja chwilowo przejściowo nie mam zbyt wiele do pokazywania. Za to u Ciebie nabawiłam się wytrzeszczu...

Z racji częściowego stetryczenia na sumieniu trochę mam. Matematyka jest bezlitosna.
Na forum jest taki dział
https://www.ogrodowisko.pl/forum/6-projektowanie-ogrodow?page=1

Bardzo dobry na start. Tam można najszybciej uzyskać fachowe porady w kwestii planowania ogrodu. Doradztwo jest na najwyższym poziomie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:42, 05 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)
W pewien sposób to pocieszające, że nie tylko u mnie bywa z nimi problem. Chyba jeszcze będę szukać innego miejca

Skoro i u Ciebie, i u Mrokasi problem jest tylko z nowymi nasadzeniami z doniczek, to może to problem aklimatyzacji (zmiany warunków glebowych). Może torf został w korzonkach i się zbrylił?
galgAsia 21:05, 05 sie 2019

A to ja wiem, bo w projektowaniu siedzę po uszy i czerpię wszelakie mądrości. Ty i Toszka nauczyłyście mnie najwięcej (tylko się nie rumień, please). Ale pokazywać to jeszcze się wstydzam... Może kiedyś zaś...
Muszę się nauczyć buźki wstawiać, ale to nie na telefonie. To nie na moje nerwy - wie lepiej, co chcę napisać!
Gruszka_na_w... 21:50, 05 sie 2019

Aaaa, to Ty już stara wyga Ogrodowiskowa jesteś.
Na klawiaturze buźka to dwukropek i wielkie D.Tutaj nie ma się czego wstydzić. Każdy zaczynał od tego samego: migdałek, Hakuro, wierzba Iwa, jałowce...
Czasem pokrzepiam się oglądaniem zdjęć z początku ogrodowania.
Nauczyłam czegoś? Pewnie pragmatyzmu.
Dorii 22:58, 05 sie 2019

Hmm nie mam nic z tej listy, to chyba dobrze ale pewnie mam coś innego obciachowego