Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 23:13, 05 sie 2019

Ja też nic takiego nie popełniłam . Może dlatego, że przed O. zajrzałam do Kasi Bellingham. A potem to już poleciało z siłą wodospadu . Mam za to cisy Wojtkiem i klony Ginnala i ussuryjski. Brzmi znajomo? Ha, umiem buźki!

mira 23:19, 05 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aaaa, to Ty już stara wyga Ogrodowiskowa jesteś.
Na klawiaturze buźka to dwukropek i wielkie D.Tutaj nie ma się czego wstydzić. Każdy zaczynał od tego samego: migdałek, Hakuro, wierzba Iwa, jałowce...
Czasem pokrzepiam się oglądaniem zdjęć z początku ogrodowania.
Nauczyłam czegoś? Pewnie pragmatyzmu.

modrzew,świerki, sosny /w małym ogrodzie/ pęcherznice i strasznie dużo jałowców
u mnie cuda na kiju jeszcze

tak sobie myślę że teraz jest inaczej bo w szkółkach jest już inny wybór niż dawniej a to przecież tam się idzie wyedukowanym a i tak kupuje się co jest albo co w oko wpadnie

nie tak?
Dorii 23:30, 05 sie 2019

Fakt że nici z zaplanowanych odmian jak w szkółce tylko róża czerwona żółta i biała a brzóz nie prowadzimy bo za szybko rosną.
mira 23:31, 05 sie 2019

no ale jeszcze jest spora oferta w necie i to już coraz lepsza jest jakość i wszystko to netowe
mrokasia 23:32, 05 sie 2019

A ja mam lub miałam cały asortyment - jałowce, pęcherznice, hakuro, iwę i migdałka .
tulucy 23:41, 05 sie 2019

Pęcherznice mam - kupiłam specjalnie odmiany podobno karłowe oby...
Brzozowadzie... 12:17, 06 sie 2019

Haniu miła, właśnie wróciłam z miejsca gdzie brak zasięgu absolutny, więc dopiero teraz: baaardzo Ci dziękuję za przemiłą gościnę w Twoim pięknym ogrodzie. Ale fajnie się teraz Twoje foty ogląda! Bo ja posiadam zerową orientację w terenie więc nigdy nie wiedziałam co gdzie, a teraz wiem!
Dziewczyny, potwierdzam, ogród Hani wygląda na żywo równie pięknie jak na zdjęciach. Gdzie tam, kicha, nie ma porównania. A widok z okna między salonem i kuchnią jest absolutnie najpiękniejszym widokiem jaki widziałam przez jakiekolwiek okno w życiu
I za mądrą rozmowę dziękuję!
Zdjęć oczywiście nie ma I tak nie oddałyby tego, co trzeba. I tak oglądając ostatnie zdjęcia Hani, stwierdziłam, że paru rzeczy nie widziałam No wiąza nie widziałam Za to tego cudnego Ginnala muszę mieć. Dziewczyny sadźcie Ginnala To zjawisko!
galgAsia 13:29, 06 sie 2019

To ja się pochwalę, że ginnala mam od ub. roku. Sadzony 30 września jako patyczek 1,35m. Wczoraj go mierzyłam - 2,7m!!! No szok normalnie! Może on nie wiedział, że przez 1-2 lata od posadzenia ma się korzenić...

Zatem zgadzam się z Agatką - sadzić!
A Agatce to zazdroszczę niemożebnie wizyty u Hani. Ja bym chyba stamtąd nie wylazła
Gruszka_na_w... 17:55, 06 sie 2019

galgAsia napisał(a)
Ja też nic takiego nie popełniłam . Może dlatego, że przed O. zajrzałam do Kasi Bellingham. A potem to już poleciało z siłą wodospadu . Mam za to cisy Wojtkiem i klony Ginnala i ussuryjski. Brzmi znajomo? Ha, umiem buźki!

Blog Kasi podczytuję regularnie, ale z powodu innych uwarunkowań krajobrazowych, ograniczeń powierzchniowych i zasobów ludzkich skłonnych do prac rolniczych, musiałam wybrać inną ścieżkę rozwoju ogrodowego.
Nazwy brzmią znajomo.
Klon Ginnala w tle.

Ussuryjski w tle.

Pionowy cis (nie pomnę już jaki).

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:16, 06 sie 2019

mira napisał(a)

modrzew,świerki, sosny /w małym ogrodzie/ pęcherznice i strasznie dużo jałowców
u mnie cuda na kiju jeszcze

tak sobie myślę że teraz jest inaczej bo w szkółkach jest już inny wybór niż dawniej a to przecież tam się idzie wyedukowanym a i tak kupuje się co jest albo co w oko wpadnie

nie tak?

Już bardzo rzadko zaglądam do okolicznych szkółek.
Te pierwsze, na wpół świadome zakupy, to były raczej podyktowane tym, aby już coś rosło, bo przerażały mnie połacie gołej ziemi do obrobienia.
Potem pojawiła się wiedza:
o tym, że rośliny się brzydko starzeją, że niektóre są chorowite, a inne krótkowieczne - wtedy wyleciały płożące jałowce, migdałek, kłujące świerki
o tym, że trzeba te rośliny sadzić piętrami, powtarzać, grupować
i ta najważniejsza dla mnie- że ogród trzeba widzieć w kontekście czterech pór roku.
A potem dodatkowo fizycznie poczułam, że ubywa mi sił i zaczęłam wyobrażać sobie mój ogród za lat naście i siebie w nim. I to poczucie sprawiło, że zaszły pewne zmiany uwzględniające wiek. Z tego powodu wyleciało 20 m żywopłotu liściastego.

sadziec

barbula

Z frontu zapewne wylecą te kolumnowe jałowce Blue Arrow. Już teraz trzeba je ciąć z najwyższego stopnia drabiny. czekam aż drzewka podrosną, żeby było zastępstwo.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies