Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Dorii 09:49, 23 sie 2019

U mnie też na glinie przezimowały i to takie marnutkie wsadzone do gruntu w sierpniu. Wiosną musiałam przesadzić bo za mało słońca miały. Ciekawe czy kolejną zimę przetrwają. Ale moje to mikruski.
Brzozowadzie... 09:55, 23 sie 2019

Ha, wyjechałam na kilka dni, wracam i dowiaduję się, że obie w tym samym czasie stałyśmy się posiadaczkami nowych grabów Ja - z Twojej przyczyny, a Ty z mojej Puchnę z dumy, że w tak pięknym ogrodzie zadziało się coś przeze mnie Jeśli szukasz drugiego chrzestnego - bo to Pszczółka wybrała drzewo - ja jedynie podsunęłam pomysł, zgłaszam się na ochotnika!
Wracam do zdjęć, bo za szybko przeleciałam, ciekawa byłam, co zdecydujesz o drzewie, a piękne są!
galgAsia 11:46, 24 sie 2019

Haniu, mogłabyś w wolnej chwili zajrzeć do mnie z dobrą radą ?
MartaKM 21:24, 25 sie 2019

galgAsia napisał(a)
MartaKM, ja mam ginnalę, ussuryjskiego i dwa ściętolistne. I ciągle mi mało ...

Tego się właśnie boję, że na jednym się nie skończy
Pszczelarnia 11:38, 26 sie 2019

Piąty grab będzie tym gościnnym talerzem przy stole (grabem w ogrodzie).

Gruszka_na_w... 21:23, 26 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)

Nie podejrzewałam Cię o tak natychmiastowe działanie

Indygowca wywaliłaś całkiem? A co z motylkami

Jak nie podejrzewałaś, skoro u mnie planowanie ograniczone jest do minimum. Wolę działać, choćby intuicyjnie.
Ostał się jeszcze jeden indygowiec, ale on też wyrósł na potwora o średnicy 4 metrów i pcha się na drogę. Prawdopodobnie tez pójdzie pod topór i zastąpię go tawułą.
O motylkach pamiętam. Mam dla nich byliny.

Odszczekuję podejrzenia, że barbula nie przyciąga pszczół. Trzeba zaczekać na pełen rozkwit.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:36, 26 sie 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Haniu- niesamowita ta stipa u ciebie. Dawalas w dolki piasku?

Ona nie wymaga piasku. Wystarczy tylko, żeby gleba była przepuszczalna i nie tworzyły się zastoiny wody. Zwłaszcza zimą. Trzeba tylko pamiętać, że nie jest to trawa wieloletnia. Po 3-4 sezonach najlepiej wymienić sadzonki na młodsze, bo te stare trochę tracą na urodzie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:44, 26 sie 2019

inka74 napisał(a)
Akcja z drzewkiem błyskawiczna. Czasami tak jest, że tylko impuls potrzebny, potwierdzenie.

To prawda. Od dłuższego czasu czegoś mi tam brakowało. Ten dom zasłonił ładną oś widokową i nie było już sensu, żeby udawać, że tak nie jest.

Gruszka_na_w... 21:59, 26 sie 2019

kasia1 napisał(a)
To może wnuki?

Haniu, jak patrzę na Twój ogród, to widzę nadzieję dla mnie Bo u mnie też ciężka, żyzna glina. Do niedawana się wściekałam, że nie mogę łopaty (a czasem nawet wiertnicy) wbić. Teraz już wiem, kiedy jest czas na kopanie (u mnie max do maja i potem dopiero jesień), uczę się pracy z taką ziemią. Zaczynam już widzieć zalety, bo obserwuję u sąsiadki, która przyjeżdża tylko na lato, że rośliny na takiej glinie radzą sobie bez zbytniej pielęgnacji, nawadniania, nawożenia. Ona właściwie daje im na start trochę luźniejszej ziemi i koniec. Zauważyłam też, że rośliny, jak się korzenie przebijają poza zaprawiony dołek, potrzebują roku, dwóch, by się zadomowić w tej glinie, a potem rosną jak dzikie

Uwielbiam u Ciebie stipy. Mam do obsadzenia skarpę i stipy byłyby rewelacyjne. Gdyby tylko była gwarancja na zimowanie ... Mimo to spróbuję w przyszłym roku, chociaż na paru metrach.

W kwestie wnucząt nie ingeruję. Sama bym dostała szału, gdyby moi rodzice byliby w tej sprawie niezbyt delikatni.
Lubię moją glinę, bo rzeczywiście jest tak jak piszesz- rośliny pięknie na niej rosną i w razie suszy większość z nich daje radę bez konieczności podlewania.
Stipy posadź bez obaw. Urosną.

mrokasia 22:09, 26 sie 2019

Hej Haniu, stipę mam i ja . Wreszcie się zdecydowałam. Zobaczymy czy na wiosnę dalej będę taka zadowolona .