Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:24, 08 wrz 2019

tulucy napisał(a)
Ja mam straszne tyły ze wszystkim, wstyd się przyznać, ale dopiero czyszczę rabaty... Dużo mi na pewno czyśćca wypadnie przez to, ale sporo mam siewek.

Mnie się czyściec nigdy nie wysiał. Pewnie za wcześnie ścinam mu kwiatostany.
Wstyd, że tyły...nie żartuj. Ogrom prac wykonałaś przy okazji remontu ogrodzenia.
Prace ogrodowe to ma być przyjemność. Wszelkie presje zaburzają ten porządek rzeczy.
Od wczoraj pochłodniało, pochmurniało i popadało.

I tylko barbule nawiązują do lazurowego nieba. Kwitną już obie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:32, 08 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)
Wróciło normalne, znowu jesteś 2 tygodnie do przodu

Ale trzmielina to chyba przesadziła

Koło studni rosną dwie trzmieliny oskrzydlone. Ta pod brzoza Yongii już w sierpniu przybrała jesienne kolory.
Na Mazowszu miskanty mają już pióropusze. U mnie dopiero zaczątki.

Tak okazałej gaury jeszcze nie miałam.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 18:37, 08 wrz 2019

Na targach dowiedziałam się, że biała gaura niby zimująca w naszym klimacie i tak jest rośliną krótkowieczną. Lepiej wiedzieć, że do trzech lat może budować krzaczek i nie rozpaczać gdy potem zginie. Jak gaura się mnoży?
Gruszka_na_w... 18:39, 08 wrz 2019

galgAsia napisał(a)
No dobra, skoro nalegacie , to ja też wywalę resztę przegorzanów. Faktycznie, zaczynają się sypać...
U mnie dziś chłodno i pochmurno. I chyba na tę okoliczność zafunduję sobie zupę dyniową . Świeżutka ciabatta zaraz idzie do pieca, będzie wyżerka . Dobrego dnia!

Dyniowa była dzisiaj.

Stella d'Oro wciąż produkuje kwiaty.

Szczerba w nieformowanym żywopłocie powoli zarasta. Brzoza Doorenbos i morwa wystrzeliły w górę.

Bodziszki jeszcze nie poczuły jesieni.

A rosnąca w cieniu Annabell wciąż prezentuje się dobrze. (choć mogłaby okazalej kwitnąć)

galgAsia 18:42, 08 wrz 2019

U mnie miskanty Adagio i Red Cloud mają pióropusze że hoho! gracillimus dopiero dostaje (cały czas się zastanawiam, czy to na pewno on...? bo dwa pozostałe wcale...). A rozplenice Lady U łaskawie się ruszyły dopiero. Reszty oznak jesieni brak .
Gruszka_na_w... 18:56, 08 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)
Na targach dowiedziałam się, że biała gaura niby zimująca w naszym klimacie i tak jest rośliną krótkowieczną. Lepiej wiedzieć, że do trzech lat może budować krzaczek i nie rozpaczać gdy potem zginie. Jak gaura się mnoży?

W sumie wszystkie byliny są krótkowieczne i co jakiś czas trzeba je dzielić i odmładzać. Gaury nie mnożyłam. Ale u kogoś na wątku czytałam, że mu się wysiewa.
Gruszka_na_w... 18:57, 08 wrz 2019

galgAsia napisał(a)
U mnie miskanty Adagio i Red Cloud mają pióropusze że hoho! gracillimus dopiero dostaje (cały czas się zastanawiam, czy to na pewno on...? bo dwa pozostałe wcale...). A rozplenice Lady U łaskawie się ruszyły dopiero. Reszty oznak jesieni brak .

U mnie stan gracków zależny od stanowiska. Te w najbardziej nasłonecznionych miejscach coś tam wypuszczają.
Gruszka_na_w... 19:01, 08 wrz 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Piekny busz

Lubię buszowate nasadzenia, bo nie widać w nich niedociągnięć porządkowych.

Mirka 19:12, 08 wrz 2019

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/192/1928364/original.JPG
Jaki to rozchodnik ? Czy kolor w realu podobny?
Gruszka_na_w... 19:29, 08 wrz 2019

Mirka napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/192/1928364/original.JPG
Jaki to rozchodnik ? Czy kolor w realu podobny?

To Mr.Goodbud. Zdjęcie wiernie oddaje kolor.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies