Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:39, 18 wrz 2019

Iwonka napisał(a)
Hania wszyscy ci się na ławkę wpraszają a ja se robię swoją Jaką masz odległość hortek od siedziska? Pytałam już Agatkę, u niej jakieś 80 cm. Ja mam Kyusu, pojęcia nie mam jak wielkie rosną. Dajesz teraz obornik pod hortki, można wiedzieć jaki? Hortensjowo u mnie coraz większe, a wiedza znikoma.

Moje nasadzenia są wbrew wszelkim zasadom poprawności. Nigdy w tym celu nie używałam miarek. Jak czegoś jest za mało (rabaty)tzn. że czegoś jest za dużo (trawnika). Linie graniczne są płynne.
Stan obecny jest taki, że między ścianą budynku, a oparciem jest jakieś 1,7- 1,8 m. Hortka rośnie pi razy drzwi pomiędzy.

Dla zobrazowania- widok z okresu bezlistnego.Latem przesuwam ławeczkę w kierunku studni.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:44, 18 wrz 2019

galgAsia napisał(a)

W punkt

Już przebieram nóżkami w oczekiwaniu.

A przegorzany nadal nieścięte.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:51, 18 wrz 2019

W nocy umiarkowanie popadało i takoż wiało. Rano było zaledwie 5 stopni, ale dzień był z przebłyskami słoneczka.

Spisały się w tym sezonie.

Gruszka_na_w... 19:55, 18 wrz 2019

AnnaCh 20:14, 18 wrz 2019

U mnie wieczorem popadało ładnie Fajnie, podlało mi sadzone brzozy
Graby uwielbiam, u mnie też w tym roku się spisały dość ładnie
Iwonka 06:52, 19 wrz 2019

Haniu DZIĘKUJĘ Bardzo mi te fotki i odległości rozjaśniły w głowie.
Ja jestem totalnie bezmaiarkowa. Wszystko na oko. Ale jak ostatnio tyle przerabiam to już nawet miarkę wzięłam do ręki, żeby choć jedną rabatę na parę lat jakoś zaplanować
Matko jak twój ogród bujnął, a wczorajsze fotki, napiszę jak młodzież, dosłownie wymiatają system O takie "nogi" będę się starać dla moich dużych już iglaków i drzew. Cudny busz. Biegaj z aparatem jak najczęściej
galgAsia 07:09, 19 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A u mnie przerwa w życiorysie - marcinki w pąkach, róże w pąkach... Pocieszam się (plusy w minusach ), że dzięki temu będą dłużej kwitły
Masz ochotę na Wojsławice, czy nie masz ochoty na nic, prócz świętego spokoju ?
Gruszka_na_w... 19:55, 19 wrz 2019

galgAsia napisał(a)

A u mnie przerwa w życiorysie - marcinki w pąkach, róże w pąkach... Pocieszam się (plusy w minusach ), że dzięki temu będą dłużej kwitły
Masz ochotę na Wojsławice, czy nie masz ochoty na nic, prócz świętego spokoju ?

Złota jesień wciąż przed nami. To wrześniowe przejściowe ochłodzenie jest typowe.
Chęci to by się znalazły, ale możliwości czasowych brak. Obecnie funkcjonuję w trybie korposzczura od 7 do 19 i tak będzie jeszcze ze 3 tygodnie. Ale już cieszę się na Twoje relacje z wypraw.
Gruszka_na_w... 19:58, 19 wrz 2019

Iwonka napisał(a)
Haniu DZIĘKUJĘ Bardzo mi te fotki i odległości rozjaśniły w głowie.
Ja jestem totalnie bezmaiarkowa. Wszystko na oko. Ale jak ostatnio tyle przerabiam to już nawet miarkę wzięłam do ręki, żeby choć jedną rabatę na parę lat jakoś zaplanować
Matko jak twój ogród bujnął, a wczorajsze fotki, napiszę jak młodzież, dosłownie wymiatają system O takie "nogi" będę się starać dla moich dużych już iglaków i drzew. Cudny busz. Biegaj z aparatem jak najczęściej

Ciesze się, że mogłam się przysłużyć.
O, bieganie tak.Obecnie często. Szkoda, że brak możliwości omiatania niespiesznego. Tak lubię najbardziej.

Gruszka_na_w... 20:00, 19 wrz 2019

AnnaCh napisał(a)
U mnie wieczorem popadało ładnie Fajnie, podlało mi sadzone brzozy
Graby uwielbiam, u mnie też w tym roku się spisały dość ładnie

Bardzo mi się sprawdzają na froncie. Nawet zimą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies