Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 20:22, 21 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zdjęcia ze strony giszowiec.info

Polecam książkę Małgorzaty Szejnert "Czarny ogród".

Drożdżowe rzadko wypiekam.

No niesamowite, naprawdę o tym nie słyszałam .
Naprawdę - zero drożdżaków? A takie? Albo to? Uwielbiam... Zwłaszcza to drugie - jest cudownie kwaskowate
Trzmielina jest po prostu obłędna. Czy myślisz, że może urosnąć do 1,5-2m, tak jak gdzieniegdzie piszą? bym chciała...
galgAsia 20:26, 21 wrz 2019

U mnie tylko ambrowiec w doniczce (jeszcze... ale zadołowany) powoli wchodzi we właściwą kolorystykę. A trzmielina ma cały jeden listek fuksjoworóżowy
Gruszka_na_w... 20:30, 21 wrz 2019

KasiaBawaria napisał(a)
Tez zagladam i tez przeczytalam o zepsutym pierniku

Kasiu, Gosiu, piekarniki tak rzadko ulegają awariom, że pewnie Wasza podświadomość nie mogła uwierzyć, że mój jej uległ.
O zepsutym pierniku chyba bym nie pisała.

Dzisiaj było cieplutko. Bardziej niż ciasto pociągały mnie lody. Szukałam cienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:31, 21 wrz 2019

galgAsia napisał(a)
U mnie tylko ambrowiec w doniczce (jeszcze... ale zadołowany) powoli wchodzi we właściwą kolorystykę. A trzmielina ma cały jeden listek fuksjoworóżowy

Ta krwista rośnie pod brzozą. Podejrzewam, że ma to wpływ na jej wybarwienie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:51, 21 wrz 2019

galgAsia napisał(a)

Trzmielina jest po prostu obłędna. Czy myślisz, że może urosnąć do 1,5-2m, tak jak gdzieniegdzie piszą? bym chciała...

Kuchnia to nie jest moja specjalność. Ograniczam pobyt w niej do minimum.

Mam te trzmieliny od 3 lat. Rosną pod drzewami. W pobliżu jest cisowy żywopłot. Może konkurencja jest tak duża, że tempo wzrostu pozostanie umiarkowane.
Nowa12 23:02, 21 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja też.
Żałuję, że areał za mały i nie można poszaleć. Choć po prawdzie na większy już sił brak.
Impresje wokół trzmieliny oskrzydlonej.

Cudnie ci te zdjęcia z trzmielinką wyszły. Pięknie ci się przebarwiła. Moja jeszcze mało ma czerwonych listków. Ale pięknie się skomponowała z soczystą trawką.
April 06:22, 22 wrz 2019

Dziękuję za zdjęcia poglądowe klona ussuryjskiego. Umieściłam na liście zakupowej na przyszły rok
kasia1 08:52, 22 wrz 2019

Haniu, piękna jesień u Ciebie
galgAsia 09:02, 22 wrz 2019

Haniu, potrzebuję mądrej rady . Czy 3-letnie poziomki warto przesadzać, czy lepiej na wiosnę posiać i mieć młode? Gdzieś czytałam ( niewykluczone, że u Ciebie ), że one po 3 latach właśnie będą znacznie słabiej owocowały. Potrzebuję to miejsce, gdzie one aktualnie rosną, stąd dylemata
Kasia_CS 09:03, 22 wrz 2019

O kurcze, taka trzmielina?! Moja zieloniutka, jeszcze ani myśli się przebarwiać ten jej płomienny kolor uwielbiam