Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:39, 13 sty 2020

Helen, ja to bardzo doceniam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
wiklasia 22:27, 13 sty 2020

O tych płacząco- smarkających drzewach też myślałam i w poprzednią sobotę ogołociłam klona z połowy gałęzi (druga połowa czeka na kolejną sobotę).
A wianek z dymki com go na drzwiach powiesiła i z braku czasu wolnego wisi tam do tej pory zaczyna mi rosnąć i się zieleni
I czosnki olbrzymie mi wyrastają, i kapustki rozchodników i wilczomleczy ...
Co to się dzieje?
mira 23:32, 13 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie, bo nie mam takiej potrzeby. Cebula z wysiewu ma dosyć długi okres wegetacji. Doświadczeni działkowcy wspominali mi, że najlepiej ją wysiewać jesienią. Prościej i efektywniej pozyskać ją z dymki. 100% skuteczność w zbiorach.
Miałam dobre zbiory i wciąż używam jeszcze w kuchni swojej.

Z wysiewów mam szczypiorek 7-letni. Ten, co tak uroczo kwitnie. Bardzo szybko jest zdatny po zimie do konsumpcji. On się ładnie zagęszcza i ostatecznie można wyrywać go z korzonkiem. Będzie bardziej "cebulkowy".

A tak Cię zapytałam i podpytuje bo to jedno z ulubionych moich warzyw i nigdy nie mam za dużo. Jestem smakoszem i zamarzylam o cebulach dużych ale nasion nie widzę zbyt wiele w ofertach.
A ten szczypiorek to tak się nazywa ?

Idziesz teraz w ozdoby? Fajnie, szlachetnie się robi
Tamaryszek 23:54, 13 sty 2020

Dzień coraz dłuższy się robi! Wczoraj uświadomiłam sobie, że w zasadzie za miesiąc można zacząć wiosenne cięcie w ogrodzie. A tyle miałam pozałatwiać spraw tej zimy, a tu wiosna za pasem. A może za dużą optymistką jestem...
Pszczelarnia 10:14, 14 sty 2020

(...)

Tak sobie czytam, że inni wciąż działają, a ja od listopada leżę odłogiem.

Gruszko, jesteś dobrze zorganizowana albo masz mały i dobrze pomyślany ogród albo, albo ... oraz i, i.

U mnie się nie da leżeć odłogiem, ja leżę odłogiem i podjazd zachwaszczony też (chwasty mają się dobrze) leży. Niedawno dopiero skończyłam ścieżki i taras - 2 dni pracy. Podjazd to kolejne 2 dni.
mrokasia 10:19, 14 sty 2020

Tak sobie czytam, że inni wciąż działają, a ja od listopada leżę odłogiem.

Taaaak, ja też czytam i leżę . U mnie na razie tylko głowa pracuje .
Gruszka_na_w... 11:13, 14 sty 2020

mira napisał(a)

A ten szczypiorek to tak się nazywa ?

Idziesz teraz w ozdoby? Fajnie, szlachetnie się robi

Na nowe nasadzenia miejsca brak. Stare funkcjonują należycie. Nadwyżki budżetowe można przeznaczyć na pierdułki.
Nasionka kupowałam w markecie w kropki pod nazwą cebula siedmiolatka. Na opakowaniu jest rysunek drobnego szczypiorku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:16, 14 sty 2020

wiklasia napisał(a)
O tych płacząco- smarkających drzewach też myślałam i w poprzednią sobotę ogołociłam klona z połowy gałęzi (druga połowa czeka na kolejną sobotę).
A wianek z dymki com go na drzwiach powiesiła i z braku czasu wolnego wisi tam do tej pory zaczyna mi rosnąć i się zieleni
I czosnki olbrzymie mi wyrastają, i kapustki rozchodników i wilczomleczy ...
Co to się dzieje?

Dobry tok myślenia mamy obie.
Już nie pytam, co się dzieje. Podejmuję starania, aby się dostosować do zmian i w miarę możliwości minimalizować je wokół siebie.
Gruszka_na_w... 11:18, 14 sty 2020

Tamaryszek napisał(a)
Dzień coraz dłuższy się robi! Wczoraj uświadomiłam sobie, że w zasadzie za miesiąc można zacząć wiosenne cięcie w ogrodzie. A tyle miałam pozałatwiać spraw tej zimy, a tu wiosna za pasem. A może za dużą optymistką jestem...

Od kilku lat sezon zaczynam w ostatnim tygodniu stycznia. Sporo mam cięcia. Potem to ścięte trzeba zrębkować. I jakoś robi się koniec lutego, i zaczyna się myślenie o warzywniku.
Gruszka_na_w... 11:28, 14 sty 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Gruszko, jesteś dobrze zorganizowana albo masz mały i dobrze pomyślany ogród albo, albo ... oraz i, i.

U mnie się nie da leżeć odłogiem, ja leżę odłogiem i podjazd zachwaszczony też (chwasty mają się dobrze) leży. Niedawno dopiero skończyłam ścieżki i taras - 2 dni pracy. Podjazd to kolejne 2 dni.

Mam tylko skrawek tego, co jest pod Twoją pieczą. Nie ma kamiennych ścieżek ani podjazdów. Co roku interwencji higienicznej wymagają tylko deski tarasu i ganku.

Albo...albo- masz 100% rację. U mnie to świadome samoograniczenie się kosztem mniejszej estetyki. Bo można by przecież zaszaleć z donicami, nawierzchniami i co tam się jeszcze zamarzy.
Podczas budowy i wykończeniówki bardzo pomogły mi w wyborach pytania, czy tego chcę i czy tego potrzebuję. Zastosowałam je też przy tworzeniu ogrodu. Z rzadka czynię wyjątki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies