Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:49, 29 mar 2020

Johanka77 napisał(a)

Ściskam! ... na odległość 1,5 metra, rzecz jasna

O tak! Profilaktyka najważniejsza.

EE się otwierają, a tu takie niesprzyjające okoliczności przyrody. Zimno dzisiaj okrutnie.

Turzyce zaczynają kwitnąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:51, 29 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
Jak zwykle u Ciebie wiosna zaawansowana

Czy wiecie, że bardzo dużo potasu jest w podagrycznik szczególnie w ogonkach liściowych. Zaczęłam wyszukiwać wyłażące młode listki by je na sałatkę przerabiać.

U mnie na szczęście tego gada nie ma.
Miałam w poprzednim ogródku i nie tęsknie za nim.
Potas dostarczam z sokiem pomidorowym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:57, 29 mar 2020

Milka napisał(a)
I ja mam, właściwie to mi się kompost zrobił, gdzie ognisko palimy, super stamtąd mam ziemię.
Wiosna w pełni

Mimo tej zimnicy w ubiegłym tygodniu, bardzo wszystko ruszyło. Codziennie coś.
U mnie popiołu dużo, ale znajduje zastosowanie to tu, to tam.

Bukszpanom popiół się spodobał.

Kolejny pierwiosnek.

Kalina angielska czeka na cieplejsze dni.

Tawuły japońskie lubię za ich zmienność kolorystyczną. Trzy razy zmieniają barwę liści, a letnie kwitnienie współgra z bylinami.

TAR 18:02, 29 mar 2020

chodze po watkach i koje zbolala dusze obrazkami. mam dzis gorszy dzien. nawet hobby nr 2 nie pomaga.
sylwia_slomc... 18:02, 29 mar 2020

Czytam o szyciu maseczek, takie czasy, że koniecznością jest mieć i spirit też Pięknie ogród wysprzątany masz Życzę byśmy dotrwały do czasów normalności i braku obaw o jutro
Gruszka_na_w... 18:08, 29 mar 2020

mrokasia napisał(a)

Co to za drzewka widoczne na tej fotce? Jedna to chyba Ola?

Na tym zdjęciu są cztery drzewka. Na pierwszym planie, w lewym dolnym rogu jest zwykła wiśnia jadalna.

Na środku zdjęcia jest śliwa wiśniowa Pissardii. Zdjęcia robiłam z różnych stron.

Za jadalną wisienką, na rabacie studziennej, rośnie Ola.

A przy tarasie w narożniku rośnie wiąz 'Jacqueline Hillier'. Posmarowany Funabenem, bo kot zrobił z niego drapak.

Wszystkie te drzewka mają za zadanie osłaniać miejsce wypoczynku przed ciekawskim okiem z sąsiednich budynków.
Gruszka_na_w... 18:11, 29 mar 2020

TAR napisał(a)
chodze po watkach i koje zbolala dusze obrazkami. mam dzis gorszy dzien. nawet hobby nr 2 nie pomaga.

Dzisiaj taka barowa pogoda. Za duży przeskok po wczorajszym.
Zajmowałam od rana myśli i ciało wędzeniem mięsiwa. Zeszło mi do wczesnego popołudnia. Reszta jakoś zleci.
Gruszka_na_w... 18:23, 29 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam o szyciu maseczek, takie czasy, że koniecznością jest mieć i spirit też Pięknie ogród wysprzątany masz Życzę byśmy dotrwały do czasów normalności i braku obaw o jutro

Dzięki za życzenia.
Wstydem byłoby narzekanie z mojej strony. Utrata pracy mi nie grozi. W każdej chwili mogę zostać emerytką. Kredyt w banku już niewielki. Dzieci dorosłe, usamodzielnione. Przy zamrożeniu płac co najwyżej będę skromniej żyć, ale to już mam opanowane po latach praktyki. Oby tylko zdrowie było.
W większej skali już tak różowo to nie wygląda. Oby ludziom psychika wytrzymała. Najtrudniej się pogodzić z tym, że zupełnie nie mamy wpływu na to, co się dzieje. Taka dziwna utrata kontroli nad własnym życiem.

Liźnięte mrozem.

Czekam na szafirkowe rzeczki.

TAR 18:24, 29 mar 2020

ooo przy okazji wiaza zapytam, mojej trzmielinie (drzewko) nadpękł pien. Jak myslisz masc ogrodnicza pomoże? Listki wypuszcza normalnie ale nie chcialabym by jakiegos grzybola dostala.
Gruszka_na_w... 19:08, 29 mar 2020

TAR napisał(a)
ooo przy okazji wiaza zapytam, mojej trzmielinie (drzewko) nadpękł pien. Jak myslisz masc ogrodnicza pomoże? Listki wypuszcza normalnie ale nie chcialabym by jakiegos grzybola dostala.

Można pomalować funabenem lub zastosować maść ogrodniczą (taka mocno kleista substancja).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies