Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:57, 01 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Haniu droga, przypomnij mi proszę (ech, ta skleroza ), jak zrobić ten słynny Bogdziowy oprysk dla rodków - chelat żelaza mam, florovit dla kwaśnolubnych mam Tylko proporcje mi się gdzieś zapodziały...

Robię go na oko. Do 5 litrowego opryskiwacza wlewam dwie nakrętki chelatu i jedną nakrętkę Florovitu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
KasiaLangier 19:01, 01 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W zeszłym sezonie używałam popiołu w celu zapobieżenia atakom szkodników. Sypałam popiół na liście i do wnętrza bukszpanów i tujowych kulek. Sezon przeżyły w dobrym zdrowiu.
Pszczółka gdzieś podpatrzyła takie działania profilaktyczne.

Dzisiaj wyczyściłam kominek. Haniu, jesteś niezawodna Już wiem co zrobię z tym popiołem Wszystkiego dobrego życzę
deszczowymaj 20:10, 01 kwi 2020

Ojjoj ależ tu jest pięknie bym się pierdykła na tej trawce i tak bym leżała i leżała
Gruszka_na_w... 21:13, 01 kwi 2020

Elu, czuję się pokrzepiona nad wyraz tym dobrym słowem od Ciebie. Dziękuję!

Galgasiu, wiąz ma ten komfort, że będzie robił. co uważa. Najpewniej nabierze masy, a potem wystrzeli w górę. Ku naszej obopólnej radości.

Gosiu, w tej sytuacji jaka była, zadowoliłby mnie jakikolwiek opad. Choć przyznam, że aż tyle dobra, sama mnie zaskoczyło.

Zuza, przez te ostatnie dni tak rzadko bywałam na zewnątrz dla samej radości cieszenia się przyrodą. Ucieszył mnie ten spacer w śniegu. Wiatrów też nie lubię.

Tarcia, idzie ciepło. Może ono choć trochę nas pokrzepi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 01 kwi 2020

KasiaLangier napisał(a)

Dzisiaj wyczyściłam kominek. Haniu, jesteś niezawodna Już wiem co zrobię z tym popiołem Wszystkiego dobrego życzę

Czasem robię za przekaźnik różnych ogrodniczych "wymysłów".
Tak było w przypadku okrawania korzeni selera nożem. (sposób Hani Andrus).Dzięki temu sporo osób doczekało się lepszych zbiorów.
Może i tym razem skutek też będzie dobry.

Trzymaj się Kasiu! Ciężko Ci pewnie teraz z tymi myślami o oddalonej córci.
Gruszka_na_w... 21:22, 01 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

Ojjoj ależ tu jest pięknie bym się pierdykła na tej trawce i tak bym leżała i leżała

Wyżej jest lepiej. Pierdyknięcie na hamaczku w otoczeniu szumiącej trawy- to tygrysy lubią najbardziej.
Gruszka_na_w... 21:11, 02 kwi 2020

Ku pamięci: pierwszy oprysk roztworem tymolowym zrobiony.
Jeśli jutro aura i siły będą akuratne, to przelecę się z opryskiem propionianem wapnia.
Milka 06:47, 03 kwi 2020

No nieźle nasypało, masz od razu gratisowe podlewanie, bo pewnie już snieg stopniał
Pszczelarnia 11:25, 03 kwi 2020

Haniu, pszczółka czytała u Miry (i jeszcze u ogrodników niemieckich z Krefeld) o algach i wodorostach) zgłębiłam się w skład i potem (jestem głęboko zainteresowana tematem zasadowości i kwasowości organizmów) podumała i wykoncypowała odkażanie popiołem ale tylko w zimie i na przedwiośniu. Mój ojciec popiołem drzewnym zawsze smarował rany po cięciu drzew i korzenie róż skaleczone.

Był u mnie śnieg a jakże. Ale gleba musi być już ogrzana, bo tam gdzie kompost (zacisznie, słonecznie) topił się najszybciej. To dobre miejsce na kompost.

W przyszłym może uda mi się coś zasiać w warzywnym, skoro ma być samowystarczalny i poszerzony.

Pszczelarnia 11:26, 03 kwi 2020

Ku pamięci: pierwszy oprysk roztworem tymolowym zrobiony.
Jeśli jutro aura i siły będą akuratne, to przelecę się z opryskiem propionianem wapnia.

A będzie realnie powyżej 10 stopni?