Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:47, 14 kwi 2020

Helen napisał(a)
Piękne zdjęcia, Haniu, zrobiłaś. Aż się chce takie mieć.

Klony to wdzięczne modele. Wyjątkowo subtelnie rozpoczynają sezon.
Akurat te dwa to znakomity wybór do małych i średnich ogrodów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:53, 14 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Moje klony w tym roku raczej nie zakwitną, przynajmniej na razie tego nie widać. Za to ussuryjski ma już pełnoprawne liści , aż jestem w szoku.

U mnie dziś w nocy padał śnieg...

Parę razy w ciągu dnia leciała z nieba osławiona "krupa śnieżna". Ogólnie jest nieprzyjemnie. Wiatr niesie przenikliwy ziąb.

Klony, o ile pamiętam, kwitły od początku, ale efektywny w rozmnażaniu jest tylko Ginnala. Podczas pielenia napotykałam siewki. Ale on miał sryliony nasienników.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zakrecona 10:22, 15 kwi 2020

Haniu poleciłabyś jakąś sosnę o w miarę zwartym pionowym pokroju i stosunkowo nieproblemową?

Czym będziesz nawoziła tulipany po kwitnieniu?
Gruszka_na_w... 13:50, 15 kwi 2020

Zakrecona napisał(a)
Haniu poleciłabyś jakąś sosnę o w miarę zwartym pionowym pokroju i stosunkowo nieproblemową?

Czym będziesz nawoziła tulipany po kwitnieniu?

O iglaki trzeba pytać znawców. U mnie rośnie tylko poduchowata kosodrzewina Pumilio. Może TAR coś doradzi.
Ryska zalecała nawożenie cebulowych płynnym Florovitem.
Zakrecona 14:19, 15 kwi 2020

Dziękuję
Gruszka_na_w... 15:19, 15 kwi 2020

Od jutra ma być zdecydowanie cieplej. Dzisiaj jeszcze wolne od prac ogrodowych. Pozostało tylko omiatanie.
Sasanki- sztuk jedna. Rośnie na podokiennej. Wystawa północno-wschodnia. Ciut za mało ma słońca, ale dycha już kilka sezonów.

Budzą się floksy szydlaste.

Ruszyła imperata cylindryczna w glinianym garncu.

Parę lat temu wykopywałam ze starej miejscówki tulipany. Duże cebule wsadziłam w stare miejsce, a drobiazgi powtykałam, gdzie popadło. Dorosły i kwitną.

Szafirki świetnie sobie radzą nawet w cieniu.
rabata garażowa

Klon Ginnala i graby w promieniach porannego słońca.

Gruszka_na_w... 15:25, 15 kwi 2020

Wiosenna rabata z ciemiernikami i szafirkami wyglądałaby uroczo.

bez czarny Black lace Eva

I wiosenne takie tamy.

ryska 17:26, 15 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ryska zalecała nawożenie cebulowych płynnym Florovitem.

Jeszcze to trochę doprecyzuję, bo to ma znaczenie, że wczesną wiosną wysypuję na rabaty obornik granulowany. Tulipanom też się dostaje
Potem jak przekwitną zostawiam jeden liść i podlewam forovitem do czasu aż liść zasycha.
Taką mam teorię, że te nowe cebulki też muszą mieć siłę, żeby się rozrosnąć
Gruszka_na_w... 18:33, 15 kwi 2020

ryska napisał(a)

Jeszcze to trochę doprecyzuję, bo to ma znaczenie, że wczesną wiosną wysypuję na rabaty obornik granulowany. Tulipanom też się dostaje
Potem jak przekwitną zostawiam jeden liść i podlewam forovitem do czasu aż liść zasycha.
Taką mam teorię, że te nowe cebulki też muszą mieć siłę, żeby się rozrosnąć

Nawożenie wczesnowiosenne też stosuję. Odpuszczałam im to dokarmianie po kwitnieniu.
Ścinałam tylko pęd kwiatowy. Zostawiałam wszystkie listki.
darkowa 18:44, 15 kwi 2020

Haniu
Mam wielką prośbę,doradź mi jakie kupić drzewka owocowe.
Chyba jeszcze można??
Chciałabym jabłoń,wiśnię i....sama nie wiem co