Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Ivo 20:20, 05 cze 2020

A co to jest po prawej, niby błyszczące liście?
I z drugiej strony koło funki?
Gruszka_na_w... 20:44, 05 cze 2020

Ivo napisał(a)

Jakie to są tuje - ta stożek i za nią? A za nimi co zielonego masz? Żywopłot?

Lubię zaglądać do Ciebie

Z tyłu jest żywopłot grabowy. Od lewej widać bordowe listki śliwy wiśniowej Woodi, potem jest klon strzępiastokory, tuja Aureospicata, cis Dovastonii, za nim morwa biała. Centralny stożek to mocno cięty jałowiec Hibernica.
Krzewy od lewej: dereń biały Variegata, hortensja bukietowa, trawa: miskant Variegatus i piwonia.

tak będzie, kiedy zakwitnie piwonia

a tak jesienią

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:59, 05 cze 2020

Ivo napisał(a)

Czy to jest tawuła van houtte? ile lat ma - i przycinasz od razu po kwitnieniu - jak zalecają? I nic pod nią nie rośnie?
Piękny okaz. U mnie dopiero mini mini

A po prawej żurawki z jaką trawą masz?

To tawuła nippońska. Jest bardziej sztywna od tawuły van houtte. Nie tnę jej wcale. Ten nieformowany żywopłot sadzony był 7 lat temu. Od zeszłego roku pod koniec zimy wycinam tym tawułom 1-2 najstarsze gałęzie. Pod krzewami rosną pierwiosnki (widać je, kiedy na krzewach nie ma jeszcze liści), tulipany i jakieś resztki zadarniaczy z czasów, kiedy krzewy były malutkie.
Po drugiej stronie jest mocno nasłoneczniona rabata z wystawą południową. Rosną tam stipy, niskie astry, rozplenice, kocimiętka, kolumnowe cisy, kosodrzewina Pumilo, powojnik, przetaczniki, rudbekie. Wiosna cebulowe. Acha i jeszcze świdośliwa Lamarcka. I tak pewnie wymieniłam nie wszystko.

z zeszłorocznego czerwca

i końca września

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:02, 05 cze 2020

Ivo napisał(a)

A co to jest po prawej, niby błyszczące liście?
I z drugiej strony koło funki?

Po prawej jest jasnota plamista, a po lewej resztki astrów, które pozostały z czasów, kiedy tu była patelnia. Astry wciąż kwitną.
anbu 21:09, 05 cze 2020

Ale busz Też taki chcę
Johanka77 21:12, 05 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jestem u Ciebie na bieżąco. Podziwiam nowy placyk i palenisko, nowe roślinne zakupy. Wiele pracy wykonaliście, ale chyba było warto, bo ogród Ci pięknieje.

Łubiny kojarzą mi się z koloniami. Miejsca, do których jeździłam były bogate w łąki, a na nich rosło to, co dzisiaj zapraszamy do ogrodów ozdobnych.
Pierwsze łubiny w ogrodzie miałam z okolicznych rowów. Wyginęły niestety. Te z siewu i samosiewu wolą się plątać gdzieś pod płotami. Ten jeden zdecydował się rosnąć na rabacie.

Lawenda startuje.

I Twoje ulubione.

Wpadaj Hania częściej

Ja też miałam łubin z rowu i też zanikł.
Ale może kiedyś kupię jakąś sadzonkę.

Lawenda i u mnie w pąkach
Gruszka_na_w... 21:15, 05 cze 2020

Zostało kilka takich tamów.

molinia Variegata- bardzo ją polubiłam. Ładnie rozjaśnia cieniste zakątki i nie ma wad turzycy Silver Sceptre (nie wypiętrza się i nie daje rozłogów). Pewnie ją w końcu podzielę i powsadzam w zastępstwie. Pasuje i do tiarelli, i do szałwii.

Mary. Po prostu Mary, a jednak ma w sobie coś szlachetnego.

Późnym popołudniem wyszło słońce. Jeszcze dominuje zieleń. Lada dzień to się zmieni.

Za moment zakwitną tu róże. Białym kwieciem obsypie się bez czarny Aurea.

Gruszka_na_w... 21:18, 05 cze 2020

Johanka77 napisał(a)

Wpadaj Hania częściej

Codziennie zaglądam do wszystkich ulubionych wątków. Mam do wyboru: czytanie wszystkich ulubionych lub pisanie w kilku. Najczęściej wybieram tę pierwszą opcję. Na obie czynności nie starcza czasu.
Gruszka_na_w... 21:20, 05 cze 2020

anbu napisał(a)
Ale busz Też taki chcę

Wsadzaj, co popadnie. Po paru latach wszystko się spasuje i nawet astry w paprociach oraz hostach nie zgrzytają.
anbu 21:22, 05 cze 2020

No zauważyłam Haniu. Rozsiały mi się miodunki między piwoniami i nie ruszam niech rosną