Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Helen 08:04, 06 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W gruncie udaje się tylko papryka peperoni. Ta wielkoowocowa potrzebuje ciepła. Niezawodnie uda się w szklarni lub foliaku. W gruncie najczęściej owoce sa drobne i nie wybarwiają się dostatecznie. No chyba, że mamy ekstremalne upały od czerwca. Tak samo jest z arbuzami i melonami.
Peperoni jest bezobsługowa. ta duża potrzebuje zasilania - azotem i potasem (gnojówki z pokrzywy, ze skrzypu, trochę drzewnego popiołu lub skórki bananów zakopane przy korzeniu.

Z peperoni byłby zadowolony eM. Zobaczymy jakie będzie to lato i czy coś mi wyjdzie czy raczej będzie to pierwszy i ostatni raz dziękuję
kasia1 08:18, 06 cze 2020

O dzięki Haniu za warzywnicze porady Zapisałam Wykorzystam w przyszłym roku
Basia_KRK 10:39, 06 cze 2020

W cieniu będzie im idealnie. To rośliny o leśnym rodowodzie.

Dziękuję Haniu, mam wrażenie, że fajnie by wyglądały, w ostatniej linii u mnie pod sosnami na cienistej rabacie. Kupię na próbę.
Ivo 11:00, 06 cze 2020

wielkie DZIĘKI za szczegółowy opis - i szacun, ukłony za ogród...
Gosiek33 11:51, 06 cze 2020

Różne porady czytam u Ciebie, teraz może uda mi się zastosować tę o porach. Czy wysadzanego pora z doniczki należy identycznie potraktować?
Gruszka_na_w... 20:33, 06 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)
Różne porady czytam u Ciebie, teraz może uda mi się zastosować tę o porach. Czy wysadzanego pora z doniczki należy identycznie potraktować?

Jeśli to młoda siewka, to tak. Kiedy zauważysz, że się ukorzeniła, to zacznij obsypywanie.

Dzisiaj ścięłam wieloletni szczypiorek. Od nadmiaru opadów zaczął polegiwać na sąsiadach. Za kilkanaście dni wypuści młode listki, a ja znów będę miała drobny szczypiorek.
Zrobiłam dosiewkę ogórków. Z tych wysianych po zimnej Zośce wykiełkowało ok. 10. To za mało na moje potrzeby.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:39, 06 cze 2020

Ivo napisał(a)
wielkie DZIĘKI za szczegółowy opis - i szacun, ukłony za ogród...

Nie ma za co. Cieszę się, że mogłam pomóc.

Wczoraj w pączku, a dzisiaj...wielkie otwarcie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:44, 06 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Dziękuję Haniu, mam wrażenie, że fajnie by wyglądały, w ostatniej linii u mnie pod sosnami na cienistej rabacie. Kupię na próbę.

Potrzebują tylko wilgoci, ale sosny mają korzeń palowy, więc nie będzie konkurencji o wilgoć. Sprawdź tylko, czy pod tymi sosnami nie ma suchego cienia. Pod drzewami z reguły tak jest. Wtedy trzeba by je podlewać.

Gruszka_na_w... 20:57, 06 cze 2020

Zakradłam się dzisiaj na tyły rabaty z boku budynku, żeby sprawdzić aktualny stan jarzmianek.
Jest dobrze. Kępy są okazałe.

Zakwitł pierwszy aster alpejski. Nie wiedzieć czemu, wychylił się spod jagody kamczackiej.

Po opadach spulchniałam glebę. Posprzątałam liście tulipanów, ścięłam brunnerę.
Czosnki powolutku kończą spektakl. W tym roku kwitły długo.

A potem odpoczywałam.

Basia_KRK 23:00, 06 cze 2020

Potrzebują tylko wilgoci, ale sosny mają korzeń palowy, więc nie będzie konkurencji o wilgoć. Sprawdź tylko, czy pod tymi sosnami nie ma suchego cienia. Pod drzewami z reguły tak jest. Wtedy trzeba by je podlewać.

Ślicznie dziękuję, mam tam wilgotny półcień, więc powinna dać radę. Bardziej się martwię, czy uda jej się wystartować, jeżeli dolne piętro jest dość zarośnięte i będzie ją zasłaniać?