Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

jolanka 18:59, 10 cze 2020

Nacieszyłam oczy, pozazdrościłam kwitnących róż ( u mnie za kilka dni powinny się obudzić).
Muszę zapamiętać ten siarczan potasu. Czy tylko do rodkow sypiesz czy też do innych roślin też?
Haniu, dzielilas teraz tego wykopanego miscanta? Powinnam ale boję się czy nie za późno
Gosiek33 19:13, 10 cze 2020

Ależ zazdraszczam że zakwitła rodgersja

A ten warzywniak moje marzenie obecne wsadziłam a raczej położyłam na ziemi stare cebule, które wypuściły szczypior. Teraz widzę twardy pęd a na końcu pąk kwiatowy. Co z tym robić? Wywalić czy uczyć się cyklu rozwojowego cebuli?
Gosiek33 19:13, 10 cze 2020

Upss
Gruszka_na_w... 19:33, 10 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)

A ten warzywniak moje marzenie obecne wsadziłam a raczej położyłam na ziemi stare cebule, które wypuściły szczypior. Teraz widzę twardy pęd a na końcu pąk kwiatowy. Co z tym robić? Wywalić czy uczyć się cyklu rozwojowego cebuli?

Odłam ten pęd kwiatowy. Bulwa dostanie więcej energii.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 19:34, 10 cze 2020

I cebula będzie znowu do jedzenia? Nie ma takiej możliwości
Gruszka_na_w... 19:37, 10 cze 2020

jolanka napisał(a)
Nacieszyłam oczy, pozazdrościłam kwitnących róż ( u mnie za kilka dni powinny się obudzić).
Muszę zapamiętać ten siarczan potasu. Czy tylko do rodkow sypiesz czy też do innych roślin też?
Haniu, dzielilas teraz tego wykopanego miscanta? Powinnam ale boję się czy nie za późno

Siarczanem potasu poprawia się tez kondycję bukszpanów po zimie i nie tylko (jeśli zbrązowiały im liście). Można podsypać hortensjom, jeśli kiepsko kwitną.
Potas jest dobry dla wszystkich kwitnących, a związki siarki zaakceptują wszystkie kwaśnoluby (azalie)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:39, 10 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)
I cebula będzie znowu do jedzenia? Nie ma takiej możliwości

Jeśli wyrzuciłaś dorodną cebulę, to ona czasem obok tej starej bulwy wytworzy nową (przybyszową. Ta stara wygnije, a nowa będzie zdatna do konsumpcji.
Gruszka_na_w... 19:40, 10 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)

A pamiętasz jak narzekałam, że ona u mnie nie rośnie?
Gosiek33 19:50, 10 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A pamiętasz jak narzekałam, że ona u mnie nie rośnie?

Pamiętam, pamiętam dlatego tak mnie rusza

Jak oglądam moje tegoroczne perukowce to też o Tobie myślę. Jakbym miała więcej siły to bym moje wycięła.
Gruszka_na_w... 20:02, 10 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)

Pamiętam, pamiętam dlatego tak mnie rusza

Jak oglądam moje tegoroczne perukowce to też o Tobie myślę. Jakbym miała więcej siły to bym moje wycięła.

A co z nimi nie tak?
Jeśli koniecznie musisz je wyciąć, to zacznij od sekatora.
Najpierw najdrobniejsze gałązki.
Potem dwuręczny sekator do grubszych gałęzi, Zostaw sobie kikutki ok. 30-40 cm.
Na końcu łopata. Piła i sekator. Powolutku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies