Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

antracyt 16:11, 12 lis 2020

U mnie w ogrodniczym słonecznik 4pln za kg. To malutki ogrodniczy i właściciel sympatyczny, nawet jak trochę dopłacam, to lubię tam różne rzeczy kupować
Ja mój żołędziowy karmnik zostawiłam na lato w ogrodzie i dopiero teraz sikorki zaczęły go opróżniać, sprawdziłam tylko, czy orzechy nie spleśniały. Jak skończą, to też im włoskich nałuskam
Gruszka_na_w... 16:17, 12 lis 2020

galgAsia napisał(a)
Znalazłam takiego.
Faktycznie cena poszła mocno w górę, tańszego nie znalazłam.

Dzięki. Znalazłam opcję zakupu 20 kg za 58 zeta. Mam aktywny Smart, więc dostawa byłaby bez opłat.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:19, 12 lis 2020

antracyt napisał(a)
U mnie w ogrodniczym słonecznik 4pln za kg. To malutki ogrodniczy i właściciel sympatyczny, nawet jak trochę dopłacam, to lubię tam różne rzeczy kupować

W moim lokalnym sklepiku cena taka sama. Pani mi zawsze waży ze sporym naddatkiem. Mam zapas prawie 6 kg. Większą ilość zakupię w necie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:22, 12 lis 2020

mikina34 napisał(a)

Z tym "słoneczny i suchy" będzie problem ostatnio szaro buro i ponuro przeważa, ale będę czujna, dziękuję

U mnie było zachmurzenie, ale czasem wychodziło słoneczko. Oprysk 5% roztworem mocznika zrobiłam dzisiaj.
Wiatr pomógł przenieść oprysk na większą wysokość.
Opryskałam drzewa i krzewy owocowe oraz róże.
antracyt 16:23, 12 lis 2020

Kiedyś znalazłam taki pomysł na karmnik
Zbieram się od kilku lat, żeby go zrobić, może tej zimy się zmobilizuję

TAR 17:25, 12 lis 2020

Haniu ja polece te karme karma dla ptakow u mnie sprawdzona od kilku lat, ta mieszanka nie zawiera pszenicy, ktorej ptaki nie bardzo chca jesc, tylko same tłuszczowe ziarna. Do tego domowilam slonecznik w miksie 30% łuskany, 40% nieluskany i 30% łupane orzechy. mieszam to z ta karma, w karmniku rejwach zawsze i roznorodnosc ptasia, mozna domowic rowniez suszone owoce.
Gruszka_na_w... 17:53, 12 lis 2020

TAR napisał(a)
Haniu ja polece te karme karma dla ptakow u mnie sprawdzona od kilku lat, ta mieszanka nie zawiera pszenicy, ktorej ptaki nie bardzo chca jesc, tylko same tłuszczowe ziarna. Do tego domowilam slonecznik w miksie 30% łuskany, 40% nieluskany i 30% łupane orzechy. mieszam to z ta karma, w karmniku rejwach zawsze i roznorodnosc ptasia, mozna domowic rowniez suszone owoce.

Uwzględniając koszt przesyłki wychodzi prawie 4 zł za kilogram.
Tarcia, ja jestem sfera budżetowa. Dokarmiam ptaszki uwzględniając swoje moce nabywcze. Mieszam niełuskany słonecznik z płatkami zbożowymi i kaszą jęczmienną. Mam niewielki zapas darowanych orzechów włoskich. Do tej pory taka karma się sprawdzała.
Gruszka_na_w... 17:56, 12 lis 2020

antracyt napisał(a)
Kiedyś znalazłam taki pomysł na karmnik
Zbieram się od kilku lat, żeby go zrobić, może tej zimy się zmobilizuję

Zrozumiałam jak tam wsypać ziarno, ale nie kumam jak ono wylatuje dołem.
Podobne latarenki mam na elewacji.
TAR 18:07, 12 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Uwzględniając koszt przesyłki wychodzi prawie 4 zł za kilogram.
Tarcia, ja jestem sfera budżetowa. Dokarmiam ptaszki uwzględniając swoje moce nabywcze. Mieszam niełuskany słonecznik z płatkami zbożowymi i kaszą jęczmienną. Mam niewielki zapas darowanych orzechów włoskich. Do tej pory taka karma się sprawdzała.

rozumiem i tak fajnie, ze dokarmiasz. Ja kiedys kupowalam ptasia biesiade zwykla ale polowa ladowala na ziemi, ptaszony jadly tylko to dobre a pszenice wywalaly to doplacam i przynajmniej cala schodzi. slonecznik kupilam juz latem, byl sporo tanszy niz teraz.
antracyt 18:19, 12 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zrozumiałam jak tam wsypać ziarno, ale nie kumam jak ono wylatuje dołem.
Podobne latarenki mam na elewacji.

Szybki są lekko podniesione do góry i tymi szparami się sypie