Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:03, 15 lis 2020

antracyt napisał(a)

Szybki są lekko podniesione do góry i tymi szparami się sypie

Widać w tym egzemplarzu ze zdjęcia da się ruszać szybkami. U mnie się nie da.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:24, 15 lis 2020

Wczoraj oddawałam się urokom wędzenia. Przy okazji nadzoru wędzarni przycięłam kolejne róże, pograbiłam liście na zapłociu i okancikowałam tam trawę wokół drzewek. Podsypałam kompost.
Dzisiaj miałam nadzieję na kolejne prace. Niestety. Biurokratyczne wymogi pracy zawodowej zatrzymały mnie w domu do 15. Przez godzinkę udało się tylko trochę podziubać w ogrodzie.
Zimno było.
Ambrowiec na zapłociu wciąż trzyma listki.

Wewnątrz kolory trzymają berberysy i tawuły japońskie. Te drugie późną jesienią wybarwiają się na miodowo.

Berberysy Green Carpet i Erecta.

Tu jakieś NN

Strzępek na rondzie też ma jeszcze liście.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:35, 15 lis 2020

Tawuły japońskie (Goldmound-chyba to one). Bardzo je lubię za prawie dziewięciomiesięczną atrakcyjność. Świetnie się sprawdzają w ogrodzie jako podsadzenie wyższych krzewów lub miks z niższymi trawami.

Kolory zmienił modrzew Kórnik.

Kalina Watanabe dobrze zniosła przeprowadzkę. Wreszcie się ładnie przebarwiła.

W narożniku brzozowym już ażurowo. Wreszcie widać zimozieloności.

Listopadowe róże i różyczki

Gruszka_na_w... 17:42, 15 lis 2020

Lubię jesienną odsłonę Perovskiej. W środku amsonia.

Nietypowo. Kalina angielska.

Przestrzał.

Brunnera bardzo długo ma atrakcyjne liście.

A te wciąż kwitną.

tulucy 18:17, 15 lis 2020

Przestrzał boski... Reszta ofkors też...
Ja planowałam dziś wyjście koło 10tej... Udało mi się dopiero kilkanaście minut po południu... Ehhh
antracyt 18:29, 15 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A te wciąż kwitną.

Bardzo mi się ich kolor podoba, w sam raz na jesień
galgAsia 19:02, 15 lis 2020

Tak, o tej porze to już chryzantemy tylko kwitną... No i róże... I kocimiętka też
U mnie dziś cały dzień słońce Co za radość
Kolory w ogrodzie cudne. Jak ja to lubię
Helen 19:18, 15 lis 2020

Cudniaście
Roboty biurokratycznej nie zazdroszczę. Ja co prawda nie z budżetówki, ale teraz też mam ogromny nawał pracy, za chwilę odpalam laptopa firmowego, ehhhh....
wiklasia 19:44, 15 lis 2020

galgAsia napisał(a)
Tak, o tej porze to już chryzantemy tylko kwitną... No i róże... I kocimiętka też

To u mnie jeszcze poziomki kwitną
Zawilce też ostatkiem tchu, kosmosy, odętka i lawenda jeszcze walczy zaciekle.
Gosiek33 08:21, 16 lis 2020

Ceglasty kolor tej chryzantemy podoba mi się, szkoda, że moje tylko w filety idą

Nawet tawuły w liściach masz, u mnie tylko gold fountain i crispa jeszcze w liściach... zielonych
Ambrowiec marzenie