Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:02, 09 gru 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ptaki zjadają owoce róż, ale nie rozgryzłam jeszcze które to gatunki ptaków. Podejrzewam kosy i kwiczoły, ale może jakieś inne też.

Oba gatunki bywają w ogrodzie, ale nie zauważyłam, żeby podjadały różane owoce.
Może to jedzonko drugiego wyboru.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kim 22:08, 09 gru 2020

Haniu pięknie u Ciebie zaglądam tu regularnie od dłuższego czasu ale chyba się jeszcze nie odzywałam

Cudowny ,dojrzały ogród
Pozdrawiam
Gosiek33 07:11, 10 gru 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie wiem, czy ptaki zjadają owoce róż.

zjadają a krzewy są doskonałym schronieniem dla ptactwa, koty szans nie mają

Nostalgiczne zamglone widoki
Rumianka 13:46, 10 gru 2020

Napasłam oczy pięknymi nasadzeniami i bardzo zaciekawiły mnie twoje, fajnie skomponowane rabaty...chyba nigdy nie pokazywałaś układu rabat "z Góry"...może jakiś odręczny schemacik dasz? Pozdrawiam
Gruszka_na_w... 18:24, 10 gru 2020

Rumianka napisał(a)
Napasłam oczy pięknymi nasadzeniami i bardzo zaciekawiły mnie twoje, fajnie skomponowane rabaty...chyba nigdy nie pokazywałaś układu rabat "z Góry"...może jakiś odręczny schemacik dasz? Pozdrawiam

Kiedyś pokazywałam.

Na rysunku brakuje jedynie rabaty tzw. garażowej- jest wzdłuż płotu na prawo od drewutni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:24, 10 gru 2020

Gosiek33 napisał(a)

zjadają a krzewy są doskonałym schronieniem dla ptactwa, koty szans nie mają

Nostalgiczne zamglone widoki

Pierońska jest ta mgła, bo zamarza.
Gruszka_na_w... 18:26, 10 gru 2020

Kim napisał(a)
Haniu pięknie u Ciebie zaglądam tu regularnie od dłuższego czasu ale chyba się jeszcze nie odzywałam

Cudowny ,dojrzały ogród
Pozdrawiam

Witaj Bożenko.
Pierwszy raz ktoś nazwał ogród dojrzałym.
Niewątpliwie dorasta, ale do dojrzałości trochę mu brakuje (drzewa muszą mocniej wystrzelić).
Rumianka 18:41, 10 gru 2020

Dzięki za schemacik...te rogalikowate rabaty spowodowały niezwykłą tajemniczość w realu...Dużą rolę odgrywają nasadzenia roślin...chce się iść dalej i dalej, bo nie wiadomo co jest na "zakrętem"...bardzo mi się podoba u Ciebie...Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 18:57, 10 gru 2020

No widzisz przykład, że rysunek nie musi być ciekawy, a ogród jest wspaniały
a czasem rysunek jest świetny, a w realu nie ma na co patrzeć .....
mrokasia 20:16, 10 gru 2020

Gonitwa i niedoczas i u mnie. Trochę stresu też się znajdzie. Mam mnóstwo pracy w pracy, remont mieszkania dla syna, teściową z covidem i własny stan zdrowia wciąż nie taki jakbym chciała. Na pocieszenie za chwilę połowa sezonu zimowego prawie za nami .

Obejrzałam z ciekawością plan ogrodu. On trzyma proporcje? Byłam przekonana, że rondo i półksiężyce to znacznie większe rabaty.