Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:28, 14 gru 2020

Kokesz napisał(a)
Za mną też chodzą. Trochę się zgapiłam i już nie mogłam ich kupić, dopiero na wiosnę. Mam upatrzone Mops i Winter gold.

Wintergold bardzo wolno rośnie. Roczne przyrosty to 2-3 cm.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:30, 14 gru 2020

antracyt napisał(a)

Najchetniej wstawiłabym je na różankę, bo tam najczęściej zerkam przez okno tarasowe. Tylko nie bardzo mi do letnich nasadzeń pasują, stąd moje wątpliwości.

Róże sztywne i one sztywne. Dobrze byłoby czymś to rozmiękczyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 08:43, 15 gru 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Róże sztywne i one sztywne. Dobrze byłoby czymś to rozmiękczyć.

Haniu, one mi tam pasowałyby zimą, latem już nie bardzo. Ta rabata jest różano-piwoniowa, z dwoma jabłonkami ozdobnymi, lwimi paszczami, irysami i ziołami. Tylko zimą brakuje mi na niej zieleni. Chyba marudzę po prostu, bo teraz to żadna zima a do wiosny daleko... Obok mam żywopłot bukszpanowy, tylko jeszcze malutki
polinka 17:53, 20 gru 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
TAR-cia, byłoby optymalnie, gdyby każdy mógł spędzić święta tak jak mu pasuje, bez przymusu, rodzinnych presji. Lekarze od dusz mówią, że to ciężki emocjonalnie czas dla wielu osób. Dziwne, nieprawdaż? Wydawałoby się, że to czas automatycznej błogości i radości.

Od 5 lat spędzamy Święta tak jak lubimy. Bez przymusu gotowania, sprzątania i sztucznego uśmiechania się do osób, z którymi na codzień nie do końca jest nam po drodze, a z racji swiątecznych,spotkań rodzinnych, należało być miłym.

Pozdrawiam Haniu przedświątecznie i melduję, że wróciłam
Gruszka_na_w... 21:21, 20 gru 2020

polinka napisał(a)

Od 5 lat spędzamy Święta tak jak lubimy. Bez przymusu gotowania, sprzątania i sztucznego uśmiechania się do osób, z którymi na codzień nie do końca jest nam po drodze, a z racji swiątecznych,spotkań rodzinnych, należało być miłym.

Pozdrawiam Haniu przedświątecznie i melduję, że wróciłam

To dobrze, że podążasz za tym, co Ci w duszy gra.
Trzymaj się cieplutko.
Napia 22:31, 20 gru 2020

Spędzamy święta z przyjaciółmi, Wigilia jest uroczysta, ale jednocześnie bardzo spokojna i na luzie. Z podziałem obowiązków, by nikt się nie przemęczał A w święta dużo książek, rozmów o wszystkim i o niczym, sporo śmiechu i dobrego wina Muszę przyznać, że bardzo lubię nasze wspólne świętowanie
Zdrowych i spokojnych życzę w tym niełatwym czasie
darkowa 21:45, 21 gru 2020

Haniu - wszystkiego dobrego życzę i duuuużo spokoju i odpoczynku
Gruszka_na_w... 16:18, 22 gru 2020

Krysiu, oby się spełniło.
Dom ogarnięty, prace kuchenne rozłożyłam na raty i dzięki temu nie odczuwam żadnego napięcia czasowego. Wszystko we właściwym tempie.
Tydzień temu okolicznościowo przystroiłam ganek z przyległościami. Bez szaleństwa. Raczej symbolicznie. Wykorzystałam czerwone gałązki derenia i zielone daglezji. Zeszłoroczne mikołajkowe czapki z wyprzedaży spasowały się z pieńkami.
Symetria prawie idealna.

Od kilkunastu lat wykorzystuję metalowe bombki. Bardzo je lubię.

W domu są tylko stroiki.
wiklasia 16:24, 22 gru 2020

Haniu,
normalności w tych nienormalnych czasach,
spokoju ducha wobec natłoku informacji dopływających z zewnątrz,
zdrowia niepsującego,
optymizmu na przekór temu co wokół
świątecznie Ci życzę
Gruszka_na_w... 16:31, 22 gru 2020

W ogrodzie pracuję minimalistycznie. Pościnałam kwiatostany większości hortensji. Wiatr i tak je urywał i poniewierał po różnych zakątkach.

Jeśli pogoda zacznie sprzyjać dłuższemu pobytowi na zewnątrz, to rozpocznę ścinanie miskantów. Tradycyjnie zrobię to na dwie raty. Najpierw góra, czyli liście, a potem patyki. Te grubsze wykorzystuję potem w warzywniku.

Wypadałoby też się zabrać za bielenie drzewek w sadzie, ale to już chyba po świętach.

W ogrodzie stagnacja, ale widoki nie są przygnębiające.

Ptaków jest mrowie. Zniknęły wszystkie rajskie jabłuszka.
Zazieleniły się listki szafirków, ciemierniki pączkują nieśmiało, a ja powolutku zaczynam myśleć o nowym sezonie.

Ale zanim to nastąpi trzeba nabrać sił, odetchnąć od codzienności. Święta będą temu sprzyjać, taką mam nadzieję.

Dla Wszystkich Ogrodniczek i Ogrodników (dziękuję, że jesteście! )

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies